Hva skjer?

Henning Hai Lee Yang (59) er verdens beste spåmann. For 29,90 gir han deg kveldens Lotto-rekke.

- Ja … hallo?

Henning Hai Lee Yang svarer nølende på telefonen.

- Det er fra Dagbladet Magasinet.

- Ja … ?

Til å være en mann som kaller seg verdens beste spåmann, virker han forbausende tatt på senga.

- Visste du ikke at vi kom til å ringe?

- Jo, jo, jo! Det er klart, det. Hæhæhæ!

- Du hadde det på følelsen?

HARDBALL: Før årets eliteserie i fotball spådde Henning at Lillestrøm ville kjempe om gullet. Det ligger med andre ord an til en seriøs sluttspurt for laget fra Romerike. Foto: HANS ARNE VEDLOG
HARDBALL: Før årets eliteserie i fotball spådde Henning at Lillestrøm ville kjempe om gullet. Det ligger med andre ord an til en seriøs sluttspurt for laget fra Romerike. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Ja. Jeg visste det. Jeg ser jo at dere skriver om kjendiser, og en dag måtte dere vel ringe meg. Du vet, jeg klager litt på han gutten som laget det kjendisleksikonet uten at navnet mitt var med. Jeg er i familie med en kinesisk keiser, jeg har skrevet 53 bøker, blitt omtalt som verdens beste spåmann av BBC, jeg er den nordiske redaktøren i et magasin som leses av 200 millioner kinesere. 200 millioner! Der står navnet mitt. Og så står jeg ikke i kjendisleksikonet? Jeg er kjendiskonge, jeg, egentlig.

Han trekker pusten.

- Portrett, ja. Jeg tror det er best vi treffes på forværelset mitt. Skal vi si klokka tre? Hvis du ser en gammel kineser med svart hår, ikke grått, så er det meg. Jeg har akkurat farget håret mitt, skjønner du. Jeg nærmer meg 60 år, men jeg holder meg veldig godt. Jeg ser faktisk 15 år yngre ut. Det er helt vanvittig.

Og der, under 37 etasjer stål og glass, blant trillekofferter og gin tonics, flyvertinner, joggere og utenlandske menn i dress, sitter Henning Hai Lee Yang ved en marmorstolpe. I lobbyen på Oslo Plaza. Forværelset, som han kaller det. Han har mørk dress, lilla skjorte, grønn jade-ring på fingeren og en pin med det norske og kinesiske flagget på jakkeslaget.

- Som spåmann kan du kanskje si meg hvor lenge dette intervjuet kommer til å vare?

- Ja. To timer. Og det synes jeg er litt lenge.

- Hvordan kan du egentlig vite det?

- Du sa det i går.

Hva skjer?

- Å ja.

- Men du vet at jeg har blitt omtalt som verdens beste spåmann av BBC?

- Ja. Du sa det i går.

- Ja, jeg var egentlig en stjerne allerede da jeg ble født.

Henning Hai Lee Yang ble nesten født på en båt. Han er oppkalt etter båten han nesten ble født på, det norskeide skipet Hai Lee som betyr lykke til sjøs. Hans høygravide mor klarte å knipe igjen hele veien fra Singapore til Hong Kong. Nesten gjennom hele Charlie Chaplins «The Gold Rush» på nattkinoen også.

- Men så kom jeg. Nøyaktig klokka 00.00, mellom 5. og 6. juni. Ikke et sekund før, ikke et sekund etter. Derfor har jeg alltid følt at jeg har en del av meg i fortida og en del i framtida. Så jeg har alltid kunnet føle hva som kan komme til å skje.

- Når forsto du at du kunne se inn i framtida?

- Jeg følte at jeg forsto ganske mye allerede da jeg ble født. Jeg har det faktisk inni meg, øyeblikket da jeg åpnet øynene for første gang og så verden.

- Jøss. Hva så du da?

- Et hvitt tak. Veggene var pastellfarget. To små, kinesiske sykepleiere. Hun ene litt lysere i huden enn hun andre. Og så føler jeg 368. Rom 368. Der ble jeg født.

- Oi. Er det virkelig mulig å huske sin egen fødsel?

- Ja da. Jeg har jo en fantastisk god hukommelse. Det er helt vanvittig.

Det er vel denne evnen til å forutse hva som kommer til å skje, som har gjort Henning Hai Lee Yang til verdens mest kjente kineser i Norge. Bare i år har han spådd at oljeprisen skyter i været, at Brann rykker ned, men Lillestrøm gjør det bra i eliteserien (jord og vann er viktig i år, ikke flammer), at Britney Spears gjør comeback, og at det er et godt år for oppussing av soverommet (det er rottas år, og rotter er flinke til å formere seg). Når vi, pressen, altså, lurer på hvem som blir statsminister, kjønnet til Ari og Märthas kommende barn, om renta går opp, hvordan sommerværet blir, om Tromsø får OL i 2018, og når vi trenger et horoskop for den nyfødte tronarvingen, ja, da ringer vi Henning Hai Lee Yang. Og Henning svarer. Det er jobben hans: Astrolog, spåmann og personlig rådgiver med kunnskaper innen ansiktsanalyse, håndlesning, Feng Shui og I Ching.

- Egentlig er det et veldig risikofylt yrke. Jeg må hele tida si ting som stemmer. Jeg var seinest på en reise til Kiel, og da var det mange som spurte om det kom til å bli fint vær i Oslo. Da må jeg si det som er riktig, ellers går det på navnet mitt løs. Og jeg sa det kom til å bli veldig fint vær. Selv om det var meldt regn av TVNorge. Hæhæhæ!

Han ler høyt, rått og på de underligste steder. Som om noen plutselig hvisker en grov vits i øret hans. Og da hogger han den lille kroppen over bordet, og øynene blir små som riskorn.

- Når ble du spåmann av yrke?

- Jeg var vel den første som kom ut av skapet i Norge. Det er 25 år siden. Saken er at det var ei svensk dame som satt i en campingvogn i Oslo og spådde folk. Hun tok femti kroner for hver setning. Da tenkte jeg, «ok, dette kan jeg gjøre tusen ganger bedre».

Og det var da markedsøkonomen og skipsingeniøren - som tidligere arbeidet for Unitor Ships Service, Norsk Hydro, BB International i USA og en kinesisk parykkfabrikk - ble spåmann.

- Hvordan kommer framtida til deg?

- Det varierer. Jeg kan for eksempel bruke I Ching, et orakelsystem vi kinesere har brukt i fire-fem tusen år. Man kan kaste pinner, terning eller mynter for å få fram en kombinasjon. Men det letteste er bare å bla opp på en side i boka. Andre ganger får jeg fram bilder inni meg, og da kan jeg si at sånn blir det. For eksempel - hvis du har mistet en artikkel, kan jeg fortelle deg akkurat hvor den ligger.

- Å ja?

- Ja, jeg har funnet veldig mange ting. Det siste jeg fant var ei ku. En fortvilet bonde ringte om ei ku som var blitt borte. Jeg så for meg at kua drakk vann, pekte på et kart og sa at ved den innsjøen står kua di. Hæhæhæ! Og jeg er veldig god på Lotto.

Fra skjortelomma finner han fram kvitteringen fra en gevinst på 54 208 kroner. Fra 1995.

- Av og til føler jeg at å spille Lotto er som å gå i banken og hente penger.

En gang han var i Hongkong, var det 400 millioner kroner i potten.

- Den dagen kom syv tall til meg i et kinesisk tempel som er berømt for sanne spådommer. Jeg sa til kona at hun skulle fylle ut en kupong. Og alle tallene gikk inn!

Henning tar en slurk kaffe.

- Dessverre hadde jeg spist en kake som jeg ikke tålte og ble innlagt på sykehus. Så vi rakk aldri å levere inn kupongen.

- Hva lever du av egentlig?

- Jeg har skrevet 53 bøker om spådommer og overnaturlige ting og sånn. Så reiser jeg rundt på messer, skriver horoskoper for Star Tour og start.no, og så får jeg en fast sum i måneden fra spåsenteret Magic Circle.

Han har skrevet erotiske horoskoper for Lek og vært karateekspert i 11 episoder av Hotel Cæsar. Og han har spådd Monica Lewinsky.

- Og så har jeg god forbindelse med mange universiteter i Kina og Amerika. Jeg har vært med på et veldig spennende prosjekt der vi kartla tidspunktet for krokodillers egglegging. Innenfor en viss tidsperiode ble det hunkjønn, etter det ble det hankjønn. Dette beviser jo at tid har en voldsom betydning for skapningene på jorda. Akkurat nå jobber jeg med en professor i Kina, og vi er kommet fram til at det er en sammenheng mellom astrologi og menneskenes DNA. Ja, da. Mennesker som er født i samme stjernetegn, oppfører seg ganske likt og blir nesten like gamle. For meg som er født i Tvillingenes tegn i 1949, er det jo klart at det har hatt noe å si for min utvikling.

Han het bare Hai Lee Yang og vokste opp i Hong Kong i en familie som var blant de aller rikeste. Ifølge ham selv. Så her må vi ta et lite forbehold. Og dette forbeholdet gjelder det meste i dette intervjuet.

- Far var mannskapsagent og hyret kinesiske sjøfolk for rederier. Han hadde seks-sju tusen kinesere som jobbet om bord på båter, og han tok ti prosent hver måned fra lønna deres. Da kan du tenke deg.

Faren hadde mer å holde styr på enn tusenvis av sjøfolk. Han hadde tre koner og to konkubiner.

- Han hadde fem husholdninger samtidig. To i Singapore og tre i Hong Kong, og far gikk på omgang. Han var jo en rakett!

Med den yngste av konene vokste Henning opp i et fireetasjes kompleks med boliger, kontorer og motell for sjøfolk.

- Taket hadde plass til flere tusen mennesker, og far hadde innredet det som en slags Edens Hage med palmer, banantrær, store leirkrukker, katter, hunder og 50 duer. Hver morgen slapp far duene løs. Det var som åpningsseremonien i OL!

Han trommer med tommelen på bordet.

- Vi hadde fire tjenere og en standardmeny til middag. Men jeg fikk lov til å bestille ekstra. Jeg levde som en prins.

Når han gjorde noe galt, skulle han få juling av moren.

- Hun fikk meg da hun var 17 år, og mine halvsøsken var nesten like gamle som henne. Så hun brukte meg som en slags syndebukk for å sette seg i respekt hos dem. Hun løp etter meg med en liten kost, men traff meg nesten aldri. Jeg var som Muhammad Ali. I danced like a butterfly!

I 1957 flyttet Hennings far og mor fra Hong Kong og inn på Hotel Continental i Oslo. Der bodde de i ett år. Sommeren 1960 fløy elleve år gamle Hai Lee Yang, broren på ni og søsteren på tretten etter foreldrene.

- Å fader meg, det var helt Indiana Jones! Det tok to døgn. Da vi landet, kjørte vi rett til Lillehammer, for jeg hadde jo aldri sett snø!

Det var nå Hai Lee Yang la til fornavnet Henning.

- Det var jo ikke utlendinger i Norge den gangen. Alle visste hvem jeg var allerede da. Jeg fikk is og penger av forbipasserende på gata. Vi var filmstjerner.

Ved å ringe et betalingsnummer, kan du bli spådd av Henning Hai Lee Yang for 29,90 i minuttet eller få horoskop på sms. De fleste spør om penger, helse og kjærlighet.

- Hvordan klarer du dette over telefon?

- Jeg føler det. Og selvsagt ved hjelp av fødselsdato.

- Hva med 07.05.78?

- Du er født i Hestens år og er nok full av fart. Du liker å snakke med mennesker og vil ha opplevelser. Da er det jo midt i blinken å være journalist. Du kan ikke sitte i ro, du.

Han analyserer også ansikter: «Ørebrusken til Sonja stikker litt ut, så hun var nok litt rampete som barn».

- Jeg leser folk som en åpen bok ved å se på ansiktene. Det er nok en form for beskyttelse jeg alltid har hatt for ikke å komme bort i vanskelige personer.

- Hva leser du akkurat nå?

- Du er litt uryddig på håret. Hæhæhæ! Du tar det som det kommer. Men du har høy panne, så du er ganske nysgjerrig også.

- Er du bare opptatt av framtid, eller har du litt fritid også?

- Jeg maler. Jeg har faktisk malt verdens dyreste bilde. Det heter «Klimatisk kaos». Det malte jeg med en binders og støv som jeg filte fra en gullklump.

En dag spurte en svensk kunsthandler hva bildet kostet.

- Da sa jeg at jeg skulle ha ti euro fra hver av dere som bor på denne planeten. Det er 6,605 milliarder ifølge siste folketelling, så da blir det 66 milliarder euro. SEKSTISEKS MIJIAJDER EUJO! Hæhæhæ!

Her er det på sin plass å skyte inn at Henning Hai Lee Yang ikke er blant asiatene som bestiller tomatsaus med lekel. Han bestiller tomatsaus med reker. Han kan spå på syv språk og har lært seg r-ene, men når han blir ivrig, kan det glippe.

- Ingen malerier er verdt så mye.

- Jo da. Jeg har sett veldig mye på hva Leonardo da Vinci har gjort. Han var forbildet mitt. Men nå har jeg funnet ut at jeg har slått ham. Jeg har slått Leonardo da Vinci milevis!

- ?!

- Jo, da. Han er relativt flink til å male, men jeg er bedre enn ham. Han fant opp ting han også, men jeg er mer kreativ. Jeg har akkurat funnet opp en vest med infrarøde varmetråder - jeg tenkte på alle nordmennene som står ute og fryser og klapper under OL og VM. Og jeg har funnet opp gnistfrie kroker og designet en kran til offshoreindustrien. 250 av dem ble produsert. Det tror jeg ikke Leonardo da Vinci hadde klart.

Han tar sats.

- Og tror du Leonardo kunne skrive kinesisk? Hæhæhæ!

- Du vet, BBC kalte meg verdens beste spåmann.

I 1996 trengte Bettan råd. Hun spurte spåmannen om det var lurt å være med på Grand Prix.

- Ved hjelp av I Ching fikk jeg fram kombinasjonen 24 som betyr «sola kommer tilbake». Da var det jo ganske greit. «Gå opp og syng! Du har vunnet før, og nå kommer sola tilbake».

Bettan vant, og før den internasjonale finalen ringte Allers til Henning Hai Lee Yang.

- Hjemme hos Bettan fikk jeg fram kombinasjonen 31. Et kinesisk offerkar med tre bein. Da var det jo klart at hun kom til å bli nummer én, to eller tre. Bettan var akkurat blitt gravid, og da følte jeg at å bli nummer én, ville være alt for stressende. Nummer tre var for dårlig. Da bare kom det til meg at hun måtte jo bli nummer to. Og det fortalte hun til avisene.

Bettan ble nummer to.

- Og da ringte BBC til meg. De sa: «You’re the world’s best fortune teller». Hæhæhæ! Og så intervjuet de meg på Egertorget. Jeg var på lufta verden over i ti minutter.

Han smatter fornøyd.

- Jeg strever jo etter å bli best. Jeg vil bli verdensberømt.

- Men nå bor du blant snaut fem millioner nordmenn. Hvis du hadde vært én av 1,3 milliarder kinesere, hadde du blitt lagt merke til da?

- Ja. Når jeg reiser til Hong Kong, blir jeg lagt merke til. Jeg har jo fått oppmerksomhet helt siden jeg var liten. Hvis jeg ikke hadde vært så PR-kåt, hadde jeg ikke blitt lagt merke til. Da hadde jeg blitt nedfor og veldig sjenert.

- Hva er din største tabbe?

- Jeg har ikke gjort noen feil.

- Spådde ikke du at Märtha skulle føde en gutt da hun var gravid med Leah Isadora?

- Nei. Du har fått feil opplysninger. Men det var det ene tilfellet da jeg sa at Mette-Marit skulle få en gutt, og så kom Ingrid Alexandra. Saken er den at hun er tronarving, og det ligger det veldig mye gutt bak. Dessuten har datoen for befruktningen veldig mye å si for slike ting, og den kunne jeg vanskelig vite.

- Alle fornuftige mennesker vet jo at det ikke er mulig å se inn i framtida.

- Eeeh … mmmulig … du må ha veldig, veldig flaks, da!

Han har gått med korte skritt fra forværelset til bussterminalen. Der, mellom en bank og en kiosk, ligger kontoret hans. På glassveggen står det «Hai Lee Yang - Verdens beste spåmann». Og der inne er det knapt plass til den lille kineseren. Det flyter av malerier, pappesker fra Kina, fjernstyrte båter og roboter, en kartong friskt kildevann fra Jotunheimen og meterhøye stabler av blader og bøker, deriblant «The Giant Book Of Fortune» og «Budskap fra dine engler». Ved inngangen står et portrett av Carl I. og Eli Hagen.

- Jeg er medlem av Fremskrittspartiet, skjønner du. Jeg holder forresten på med et portrett av Siv nå. Det skal hete «Sjokk».

Så peker han på et rødt maleri med kinesiske tegn.

- Jeg har skrevet «Et langt liv» på 72 forskjellige måter. Det skal jeg gi til kongen.

Og når vi sitter her, på kontoret til Verdens beste spåmann, må vi jo spørre om framtida.

- Hvem blir amerikansk president?

- Hillary. Obama ligger et hestehode foran, men USA er ikke modent for en svart president, så det kan komme til å skje mye dramatisk med gutten, og til slutt blir det Hillary.

- Været i sommer?

- Det blir veldig ustabilt. Jeg ville nok reist til Syden.

- Lottotallene til lørdag?

- Tallene i nærheten av datoen de blir trukket ut på, er alltid aktuelle.

- Hvor mange medaljer tar Norge under OL i Beijing?

- Seks. Det kommer til å gå bra i svømming.

- Og hva kan du si til alle som leter etter kjærligheten der ute?

- 2008 er et veldig kommunikativt år. Folk har det greit.

I motsetning til sin far har han bare en kone.

- Det er veldig pussig, hun ble født på samme sykehus som meg. Og plutselig traff jeg henne hele tiden. Det var helt vanvittig.

- Vet du hvordan livet ditt kommer til å gå?

- Ja, jeg tror jeg har full kontroll. Jeg har tenkt å bli 150 år. Hæhæhæ!

- Det er jo umulig.

- Nei, da. Jeg lever veldig sunt. Og man må hele tiden passe på ikke å ha bekymringer. Det gjelder ikke å ha bekymringer.

Han tar av seg brillene.

- Min far døde av bekymringer. Jeg var vel 21 år …

For første gang setter han ikke punktum etter setningene med en høyrøstet latter. Han gjør det med tårer.

- Under kulturrevolusjonen i Kina avsluttet halvbroren min forretningen i Hong Kong, solgte alt vi eide og tok med seg alle pengene til Amerika. Da far kom tilbake dit, var det ingenting igjen. Han ble syk av bekymringer. Han fikk slag.

Den lille spåmannen reiser seg og går rundt blant sine bokhauger og malerier.

- Er det trygt å kunne styre livet sitt etter stjernene?

- Det er veldig greit å være litt forberedt.

- Men du må jo ta feil noen ganger?

- Jeg er nesten litt guddommelig, da. Ja, jeg har alltid følt meg guddommelig. Folk kommer til meg hele tiden og spør meg om råd. Og jeg har alltid et svar.

Han smatter.

- Men for å være på den sikre siden, har jeg kjøpt meg leksikon. På ti forskjellige språk! Hæhæhæ! ■

jog@dagbladet.no

RIDEFISK: Henning, søsteren Dolly og kusina Elisabeth på fisketur i fornøyelsespark i Hong Kong.
FAMILIEFEST: Henning sammen med deler av familien.
DUKKOPP-HAI: - Hvis jeg ikke hadde vært så PR-kåt, hadde jeg ikke blitt lagt merke til, sier Henning. Her med en liten buddhy i 1998.
SINT UNG MANN: - Her likner jeg på Sinnataggen. Bildet er tatt på ei strand utenfor Hong Kong tidlig på femtitallet.
BÅTSMANN: - Båten jeg ble født på, og som jeg er oppkalt etter. Hai Lee betyr «lykke til sjøs».
RØDRUSS: - Jeg var den første innvandrerrussen i Norge. Bildet er tatt under russefeiringa i 1969.
BRUS TIL DE SMÅ: - Far hadde fem husholdninger samtidig. To i Singapore og tre i Hong Kong, og far gikk på omgang. Han var jo en rakett!