Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

«Hva slags målstyrt, kalkulerende og kaldt samfunn er vi egentlig på vei mot?»

Longyearbyen, dere! Nylig satte ungdomsskolen opp musikalen «Mamma mia». I en kort periode ble fagbøkene lagt til side, og i stedet ble det lest manus og noter. Resultatet ble en fantastisk forestilling som ble vist for hele byen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For noen år siden hadde ikke dette vært noe å skrive om. De fleste ungdomsskoler satte opp musikaler og teater. Slik er det ikke lenger. Akkurat som leken i første klasse ikke ses på som effektiv læretid og derfor fjernes mange steder, fjernes også teater, musikaler og andre oppsetninger som stjeler tid. Som en lærer skrev på Facebook: De skal jo ikke bli musikere.

Nei, de skal ikke det. De færreste av elevene våre blir skattebetalende musikere. Men av et årskull på rundt 65 000 elever, er det de aller færreste som blir ingeniører også. Realfaget står sterkt i norsk skole, og vi bruker tid på å pugge forskjellen på vakuoler, ribosomer og mitokondrier i cellene, og vi tester elevene i det. Med all respekt, de færreste trenger å kunne dette i et framtidig yrkesliv. Hvis vi går i detalj og ser hva som står i elevenes bøker i samfunnsfag, historie og religion, og som de risikerer å bli testet i, så blir lista over «mindre viktig» lang. Hvis man først skal skjære til beinet av snusfornuft, så er det i det hele tatt ganske mye av pensum i skolen man kan spørre seg om alle egentlig trenger å vite så mye om.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn