UTILREGNELIG?: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UTILREGNELIG?: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Hva vil det si å kunne holdes ansvarlig for en handling?

Respekterer du et menneske, anerkjenner du også den personens evne til å ta egne valg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hva vil det si å kunne holdes ansvarlig for en handling? Som vi husker, dette spørsmålet fikk en sentral plass i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Årsaken er godt kjent: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Selv skrev jeg en kronikk et par dager seinere, med tittelen: Var dette gal manns verk? Diagnosen til tross, det kunne virke som om Anders Behring Breivik ikke bare tilfredsstilte helt allmenne oppfatninger om ansvarlighet, men at han også oppfylte klassiske kriterier for å ha handlet frivillig - dvs. at han ikke var drevet av ytre eller indre tvang som fritar ham for ansvar for handlingen:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn