Hva vil det si å kunne holdes ansvarlig for en handling?

Respekterer du et menneske, anerkjenner du også den personens evne til å ta egne valg.

UTILREGNELIG?: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UTILREGNELIG?: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva vil det si å kunne holdes ansvarlig for en handling? Som vi husker, dette spørsmålet fikk en sentral plass i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Årsaken er godt kjent: Den første rettspsykiatriske undersøkelsen av drapsmannen fra Regjeringskvartalet og Utøya konkluderte med at han var så alvorlig psykisk syk at han måtte erklæres utilregnelig. Det var ikke hans valg som var den utløsende årsaken til handlingen - det var hans sykdom: Paranoid schizofreni.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer