Hvem avslørte spionmammaen?

CIA-agentens navn ble avslørt i pressen. Nå er en journalist fengslet i USA. Hun har ikke skrevet et ord om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«VALERIE PLAME, hun jobber for CIA», var det en eller flere hemmelige kilder som hvisket flere amerikanske journalister i øret sommeren 2003.

Den vakre, blonde tvillingmoren hadde et perfekt dekke som husmor og karrierekvinne. Naboene ante ingenting, kun de aller nærmeste visste at hun var agent. Denne informasjonen er hemmelig i USA, det er en føderal forbrytelse å avsløre navn på CIA-agenter.

Likevel valgte en journalist å trykke informasjonen han hadde fått fra kilden sin. Den konservative journalisten Robert Novak skrev 14. juli det året en artikkel som kom på trykk i en rekke aviser. Her avslørte han at Valerie Plame jobbet som spion for CIA.

USA JAKTER PÅ EN NY «Deep Throat», like etter at den mest kjente anonyme kilden i verdenshistorien ble avslørt. Også denne saken har et navn i samme gate: De kaller den «Leakgate». En storjury etterforsker hvem kilden kan være, og det er sterke mistanker rettet mot embetsmenn i Det hvite hus.

Det er jakten på kilden som i går førte til at New York Times-journalist Judith Miller ble arrestert.

Hun vet hvem som lekket informasjonen, men nekter å si hvem den hemmelige kilden er. Hun viser til kildevernet, og at kilder som vil være anonyme alltid skal få være det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer