Hvem avslørte spionmammaen?

CIA-agentens navn ble avslørt i pressen. Nå er en journalist fengslet i USA. Hun har ikke skrevet et ord om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«VALERIE PLAME, hun jobber for CIA», var det en eller flere hemmelige kilder som hvisket flere amerikanske journalister i øret sommeren 2003.

Den vakre, blonde tvillingmoren hadde et perfekt dekke som husmor og karrierekvinne. Naboene ante ingenting, kun de aller nærmeste visste at hun var agent. Denne informasjonen er hemmelig i USA, det er en føderal forbrytelse å avsløre navn på CIA-agenter.

Likevel valgte en journalist å trykke informasjonen han hadde fått fra kilden sin. Den konservative journalisten Robert Novak skrev 14. juli det året en artikkel som kom på trykk i en rekke aviser. Her avslørte han at Valerie Plame jobbet som spion for CIA.

USA JAKTER PÅ EN NY «Deep Throat», like etter at den mest kjente anonyme kilden i verdenshistorien ble avslørt. Også denne saken har et navn i samme gate: De kaller den «Leakgate». En storjury etterforsker hvem kilden kan være, og det er sterke mistanker rettet mot embetsmenn i Det hvite hus.

Det er jakten på kilden som i går førte til at New York Times-journalist Judith Miller ble arrestert.

Hun vet hvem som lekket informasjonen, men nekter å si hvem den hemmelige kilden er. Hun viser til kildevernet, og at kilder som vil være anonyme alltid skal få være det.

Ellers blir arbeidet som journalist vanskelig, hevder hun, og viser til at om hun tvinges til å avsløre sin kilde vil det bli lite informasjon til pressen framover. Miller sier fengsel ikke hjelper, hun vil aldri avsløre kilden.

HVORFOR AKKURAT JUDITH? New York Times-journalisten har aldri skrevet et ord om Valerie Plame. Men kilden som snakket med Robert Novak, snakket også med en håndfull andre journalister, blant annet Judith Miller.

Også Time-journalist Matt Cooper fikk den samme informasjonen. Helt fram til i forrige uke nektet også han å avsløre kilden sin. Men nærmest på vei inn i fengsel fortalte han at han har fått ekspressgodkjenning fra kilden sin om å offentliggjøre navnet hans eller hennes. Dermed slipper han fengselsmurene. Cooper har skrevet én artikkel om Valerie Plame for nettutgaven til magasinet.

NOVAK SELV vil ikke si mye. Han har hele tiden hevdet at det ikke var noen hemmelighet at Valerie Plame jobbet for CIA, og at han ikke trodde det kunne skade å offentliggjøre navnet hennes.

De minst seks andre reportere som ble kontaktet av kilder som fortalte at Valerie jobbet i CIA, hang seg ikke på saken. Angivelig skal de ha kjent til loven som forbyr å offentliggjøre agenters navn, mens Novak ikke gjorde det.

BAKGRUNNEN FOR LEKKASJEN er komplisert, og går tilbake til tiden før Irak-krigen. I amerikansk offentlighet ble det debattert hett om Saddam Hussein hadde atomvåpen.

Valerie Plames ektemann, den fremstående diplomaten Joseph Wilson, var sikker på at det ikke var tilfelle.

Bush på sin side hevdet i en tale i januar 2003 at de satt på bevis for at Saddam Hussein jaktet på uran i det vestafrikanske landet Niger for å lage masseødeleggelsesvåpen.

Joseph Wilson var sikker på at dette ikke var riktig. Han hadde nemlig selv reist til Niger på oppdrag for CIA for å undersøke påstanden om at Irak hadde kjøpt uran der. Svaret var negativt.

I et frustrert avisinnlegg i New York Times 6. juli 2003 fortsatte han kritikken av Bush-administrasjonen, som han mente brukte løgner for å bygge under argumentasjonen for å gå til krig mot Irak.

Og Det hvite hus måtte, via CIA-direktør George Tenet, gå ut og innrømme at de 16 ordene til Bush om bevisene slett ikke skulle vært med i talen. Det var det mange som ikke likte.

HVA MED VALERIE? Uka etter Wilsons Bush-kritiske innlegg, 14. juli, kom Novaks avsløring om at kona hans jobbet i CIA. Han skrev at hun var CIA-ansatt og at feltet hennes var masseødeleggelsesvåpen.

Få kan med sikkerhet gi svaret på hvorfor navnet på CIA-agenten, Josephs elskede kone, plutselig ble lekket i amerikansk presse. Teoriene er imidlertid mange. En av de sterkeste går ut på at målet var å ødelegge Wilsons kredibilitet, ønsket var å sverte Bush-kritikeren og krigsmotstanderen.

De fleste mener kilden er høyt plassert i Det hvite hus.

Novak selv hevdet at Joseph Wilson var sendt til Niger for å sjekke ut uran-påstandene av sin frue i egen person. Novak mente mannen hadde fått jobben fordi kona hans jobbet med våpenspørsmål for CIA. Dette har Valerie Plame benektet, hun sier hun ikke har slik myndighet. Men ifølge Washington Post var det nok kona som kom med anbefalingen om å sende mannen.

Novak sier at det var «to høytstående tjenestemenn i administrasjonen» som var hans kilder.

Joseph Wilson tror lekkasjen ble gjort for å skremme andre krigskritiske fra å stå fram. Han har utpekt visepresident Dick Cheneys sjefsrådgiver Lewis Libby som den som plapret. Noen av journalistene som har vært involvert i saken, blant annet Times\' Matt Cooper, har sagt at han er en av kildene.

Walter Pincus i Washington Post sier derimot at Libby aldri sa Valeries navn.

Andre holder en knapp på Karl Rove, som selv benekter dette på det aller sterkeste. Newsweek skriver at Rove var kilden til en Times-artikkel om det samme temaet, men det avvises av hans advokat.

De eller den som sto bak lekkasjen kan ha hatt som mål å få fram at Wilsons reise til Niger ikke var av særlig betydningsfull. Ved å antyde at kona hadde fått turen i stand kunne det hevdes at den ikke var et seriøst forsøkt fra byrået om å få uran-fakta på bordet.

Mange mener det var en av Bush nærmeste støttespillere som lekket informasjonen til fordel for sin egen sjef.

MEN BUSH TJENTE INGENTING. Om lekkasjen var en velment gest overfor Bush, ble den en mare for ham. Den har siden 2003 vært under etterforskning av FBI og i tillegg gransket Justisdepartementet saken etter krav fra CIA.

Novak selv, som var den som faktisk avslørte agenten, har aldri offentlig sagt hvem kilden hans var.

Nå vil han ikke si noen ting lenger, og nekter å fortelle om han har gjort en avtale med spesialetterforskeren Patrick J. Fitzgerald i saken. Men grunnen til at han nå slipper unna så lett, er antakelig at han har snakket med både storjuryen og etterforskeren etter at kildene hans tillot det.

Når Times\' Matt Cooper nå skal vitne for storjuryen kan saken endelig være over og kilden blir offentliggjort. Time har allerede overlatt journalistens notater i saken til etterforskerne. Det betyr at flere vil være forsiktige med å gi informasjon til journalister i framtida.

DET ENESTE BILDET: Valerie Plame stilte opp med ektemannen Joseph Wilson i dette intervjuet med Vanity Fair etter avsløringen i 2003. Hun har siden nektet å si noe.
I FENGSEL: New York Times-journalist Judith Miller ble satt inn i går. Hun risikerer fire måneders fengsel fordi hun nekter å avsløre navnet på kilden som avslørte CIA-agentens Valerie Plames navn. Det er en straffbar handling å avsløre agenters navn i USA.
SLIPPER FENGSEL: Times\' reporter Matt Cooper, til venstre, og advokaten Richard Sauber. Cooper sier han vil samarbeide med etterforskerne fordi kilden hans har gitt ham lov til å avsløre navnet.
KILDEN? Andre hevder lekkasjen kommer fra visepresidentens kontor, og at sjefsrådgiver Lewis Libby er den ansvarlige.
BARE TRØBBEL: Kilden som lekket i saken ville muligens hjelpe presidenten. Det motsatte har skjedd.
KARL ROVE: Advoktene hans hevder han ikke er kilden, mens flere journalister sier de har snakket med ham om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer