Hvem eier massemediene?


Les også:
- Venstrevridde medier gjør folk dummereDet lyder et ramaklynk fra høyresida: «67 prosent av journalistene er venstrevridde. Stakkars demokratiet vårt!». Onsdag hevdet DNs Kjetil Wiedswang at journalistenes venstreholdninger medfører et «dannelsesproblem». Han oppfordret de villfarne til mer og grundige studier i OECDs skrifter.

De siste årene har denne klynkingen vokst i styrke. Har klynkerne et poeng? Ser vi i den siterte journaliststatistikken, samlet av Frank Aarebrot, et bevis på hvor undertrykt de stakkars kapitaleierne er i dette siste sovjetsamfunnet? Har høyrekreftene her endelig fått en rettferdig frihetskamp å kjempe, mot sosialistenes stramme stålkontroll på det såkalte fri ord? La oss se saklig på saken.

For det første: Hvor venstrevridde er egentlig disse angivelig blodrøde journalistene? Et klart flertall av dem har stemt på partiet til Jens Stoltenberg, en mann som har fått privatisert Statoil og Telenor og som ledet «den røde fare» i 2005 til å lenke seg fast til Høyres skattepolitikk fra 2004. Hvor venstrevridd er det egentlig å stemme på denne dannede mannen fra Frogner? Hva skal til for å fortjene merkelappen «høyrevridd journalist»? Må man gå på jobb i t-skjorte med bilder av general Pinochet?

For det andre: Hvem eier norske massemedier? TV 2, TV3, TV Norge, P4 og Kanal 24 er som kjent eid av kapitalistiske selskaper. Det samme er så godt som hvert eneste ukeblad. La oss så ta dagsavisene. Her kontrollerer Schibsted alene 33 prosent av det totale opplaget. Legger vi til Orkla, er de to gigantene oppe i skremmende 49 prosent, viser Medietilsynet.

Så kan høyrefolket triumferende påpeke at også A-pressen har 18 prosent av markedet. Vel, men A-pressen er i dag et kommersielt konsern og ikke noe ideologisk prosjekt. LO har en stor mindretallspost, omtrent jevnstor med Telenors, mens vippeposisjonen i A-pressen besittes av Fritt ord. Det er sikkert mye man med rette kan si om Fritt ord-sjefen, Høyre-veteran Francis Sejersted, men ikke at han er sosialist.

Kort oppsummert: Det er kommersielle, kapitalistiske konsern som styrer norske medier. Den eneste betydelige motvekten er NRK, som altså ikke er eid av Josef Stalin, men av det norske demokrati via storting og regjering. Det er interessant at det er nå i dette tiåret, etter at A-pressen er avpolitisert og kommersielle selskaper har veltet inn over oss i alle kanaler, at høyrefolket har begynt å klynke om hvor forferdelig sosialistiske mediene er blitt i dette landet.

For det tredje: Hvem er det egentlig som har ansatt disse angivelig blodrøde journalistene? Jeg vet at høyresida vet at det er eierne som gjennom styret ansetter redaktøren, og så ansetter redaktøren resten av den redaksjonelle staben. Det er altså kapitalister som har ansvaret for den angivelige sosialistiske slagside i massemediene. Hvordan kan det ha seg?

Høyresida bruker jo å forutsette at mennesker er rasjonelle aktører. Mener man nå plutselig at eierne av Orkla, Schibsted osv er irrasjonelle aktører? Antyder man eventuelt at Schibsted inngår i et hemmelig kommunistisk komplott? Eller kan det tvert imot tenkes at mediekapitaleierne er rasjonelle, at de vet hva de gjør og at de er fornøyd med å ha på sin lønningsliste en rekke journalister som ser seg selv som venstreorienterte, men samtidig er under en redaksjonell kontroll utøvd av eiernes håndplukkede redaktør? Journalistisk frihet under ansvar, kan man jo kalle det.

Hvem eier massemediene?