Hvem har stjålet iPoden min?

Når mp3-spilleren blir stjålet, er det mer enn en musikksamling som forsvinner. For noen er det sjela som blir revet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG HADDE KNAPT RUKKET å sette meg før tjuven forsvant med musikksamlinga mi. Vi hadde kjempet for å sikre oss plass i baren på kaféen og var fornøyd da vi kunne hoppe opp på de høye stolene.

Like fornøyd var tjuven som befant seg bak oss, og lirket ut veska mellom beina mine. At jeg mistet mobiltelefonen, leppestiften og den stripa veska var irriterende, men overkommelig. Men tragedien sank virkelig inn da jeg innså at tjuven også hadde fått med seg min hvite, blanke og elegante iPod.

I knappe tre måneder hadde jeg hatt mp3-spilleren, men det skulle ikke mer tid til for å innse at dette var en av de mest geniale dingsene jeg hadde eid i hele mitt liv. Jeg fikk et helt nytt syn på musikksamlinga mi etter å ha hørt på den i tilfeldig rekkefølge.

Turen til jobben ble min private musikkvideo, og jeg krysset lyskryss i takt med Johnny Cash\' «Hurt», sprang de siste meterne til morgenmøtet med Cures «Close To Me», takket for meg og tok heisen ned med Kristin Hershs «Spain», ventet på bussen hjem med Madrugadas «This Old House». Men tjuven satte en stopper for alt dette.

JEG ER IKKE DEN ENESTE som har opplevd å få en digital musikkspiller stjålet. Tjuveri av mp3-spiller har tatt helt av det siste året, i følge Europeiske Reiseforsikring.

- I fjor hadde vi omtrent 1000 erstatningssaker med mp3-spillere, og mp3-spillere har blitt ett av de mest attraktive objektene for tjuver. I fjor utbetalte vi en million kroner i erstatning for tapte mp3-spillere, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Mobiltelefoner er fremdeles mest populære blant lommetjuver. I 2004 hadde Europeiske 3500 erstatningssaker med mobiler, og utbetalte åtte millioner kroner i erstatning til eierne. Men mp3-spillerne klatrer oppover fem på topp-lista for savnede ting.

- Når en legger fra seg en iPod-spiller i en jakkelomme, er det som å gå fra to-tre tusenlapper. En må se på det som noe verdifullt som andre er interessert i å overta, sier Vennesland, og råder ungdom til å oppbevare kostbare mp3-spillere på sikre steder.

DIGITALE MUSIKKSPILLERE som Apples iPod er spesielle. Det er ikke bare musikk man kan oppbevare på dem, men også lydbøker, filmer, bilder, det er nesten bare fantasien som begrenser.

På Norges største nettsamfunn Blink treffer vi folk som forteller om tapet av en mp3-spiller som også har betydd tapet av eksamensbesvarelser, spill, passord med mer.

- Jeg har blitt frastjålet iPod\'en min. For å være helt ærlig ville jeg mye heller miste en lommebok med masse penger, kort og bilder enn å oppleve det en gang til. Min nye iPod Mini vokter jeg som om den skulle vært et lite barn, sier 23 år gamle Kim Hillestad Haugland fra Bergen.

HAN BLE DESPERAT. En annen ung norsk gutt ble frastjålet sin iPod på en fest. I ren desperasjon opprettet han en nettside hvor folk kan donere penger til han, www.ilostmyipod.com. Så langt har det kommet inn 550 kroner, men fremdeles mangler han 1600 kroner for å kunne kjøpe en ny musikkspiller.

I Storbritannia har politiet advart folk mot å bruke de hvite ørepluggene som kommer med Apples\' iPod. «Legg de hvite ørepluggene hjemme eller betal prisen» har vært budskapet fra politiet. Men for noen er nettopp de hvite ørepluggene hele poenget med iPoden.

- Noen vil heller bli ranet enn å forandre fargen på ørepluggene, sier en iPod-tilhenger til den britiske avisen The Sun.

TA HELLER MOBILEN! 19 år gamle Linn-Terese Vines fra Bergen mistet 1500 sanger, skoleoppgaver, bilder og dikt da en eller annen stjal mp3-spilleren på en fest.

- Jeg var glad i iPoden min. Jeg syntes det var mye verre å miste iPoden enn mobilen, mobilen har jeg ikke et så veldig sterkt forhold til. Nå har jeg en gammel mp3-spiller med 32 MB som har plass til 8 sanger. Det er virkelig drit, sier Vines.

Politiet i Oslo får inn en del mp3-spillere på hittegodskontoret, men fordi de færreste har notert ned registeringsnummeret på spillerne, kommer svært få av dem tilbake til sine rette eiere.

- Folk er stort sett litt sløve med å registrere eiendelen sine, og særlig mp3-spillerne, sier Lars Strangeland på Politiets hittegodskontor i Oslo.

HAN FIKK DEN TILBAKE. I noen tilfeller har eierne klart å identifisere musikkspillerne via spillelister eller bilder. Andre har tatt sine forholdsregler.

Etter noen uker i en dyp musikalsk krise fikk han en oppringing; iPoden var funnet på en kafé.

- Der lå den, med de samme sangene som da den forlot meg. Jeg tok en liten gledesdans, forteller Kjetil Tesaker Olsen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

bente.kalsnes@dagbladet.no

CREATIVE:</B> Sterk iPod-utfordrer som også har så stor lagringsplass at folk går inn i depresjoner når spilleren blir stjålet.
<B>TA DET ANDRE!</B> Mange vil heller miste veska, mobilen, leppestiften og designskjerfet om de kan velge.
POPULÆR SPILLER:</B> iPoden er blitt mote.
ADVARER MOT Å VISE FRAM LEDNINGENE:</B> Politiet i Storbritannia advarer folk mot å bruke de karakteristiske hvite ørepluggene for å lytte på iPoden. Det er som å be om å få den stjålet. Her en iPod Shuffle.
HAR STOR PLASS: Med iPoden forsvinner gjerne folks bilder, semesteroppgaver, brev og musikksamling.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer