OM DET AUTENTISKE: - Ja, så Vigdis Hjorth kan ha vært en dårlig alkoholisert mor? Hva da med meg selv?, spør artikkelforfatter Unn Conradi Andersen. Foto: Sondre Steen Holvik
OM DET AUTENTISKE: - Ja, så Vigdis Hjorth kan ha vært en dårlig alkoholisert mor? Hva da med meg selv?, spør artikkelforfatter Unn Conradi Andersen. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer

Hvem tror du at du er?

Den som leter i et arkiv skal få svar. Men det er ikke deg selv du finner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fra Statsarkivet meldes det om et økende antall henvendelser fra mennesker som ønsker å grave seg bakover i slektsleddene, og kanskje finne en og annen hemmelighet. Som at bestefar led av den mystiske sykdommen lepra, og dermed måtte flytte fra hele familien. Eller at tipptippoldemor fødte et uekte barn, som hun måtte gi fra seg.

Nærmest som en «Tore på sporet goes native» har nordmenn nå fått ferten av at det kan befinne seg oppsiktsvekkende opplysninger i nær fortid. Ens egne papirer kan være like spennende som en hvilken som helst slekts-krønike på TV, og vel så det. For at livet overgår romanen, det er en dårlig bevart hemmelighet.

Forfatterne har allerede over en tiårsperiode forsynt seg at eget liv, og laget fortellinger av det. På ett nivå har den selvsagt alltid vært der, den selvbiografiske litteraturen. Men ved starten av 2000-tallet kan vi snakke om en selvbiografisk vending i norsk samtidslitteratur. Dag Solstad skrev om sin egen far i «16.07.41», Vigdis Hjorth om sine kjærlighetsforhold i «Hjulskift» og Nikolaj Frobenius om sin alkoholiserte far i «Teori og praksis». Og dermed var vi i gang, nå finnes det knapt en eneste norsk samtidsforfatter som ikke har lett - og funnet noe - i sin egen families memoarer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn