Hvis islam ikke fantes

Ingen hellig krig, ingen terror, ingen fanatisme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA HVIS ISLAM IKKE FANTES? spør professor og tidligere RAND-forsker og CIA-strateg Graham E. Fuller i et essay i siste nummer av tidsskriftet Foreign Policy.

«Det kan kanskje virke sofistikert å finne passasjer i Koranen for å forklare hvorfor de hater oss.» Men det er motstand mot vestlig imperialisme som er hovedforklaringen på det som kalles en sivilisasjonskrig mellom islam og Vesten i dag, hevder Fuller.

Den etniske mosaikken i dagens muslimske verden er kompleks. Arabere, persere, tyrkere, pashtunere, kurdere, jøder og berbere har historisk kjempet mot hverandre, og mot Vestens kristne. De ville gjort det uansett, mener han.

De persiske imperiene erobret områder helt til Aten lenge før islam. Mongoler ville ødelagt sivilisasjonene i Sentral-Asia, tyrkerne ville erobret Anatolia, Balkan og mesteparten av Midtøsten selv om islam aldri hadde eksistert.

Forskeren og islameksperten besvarer sitt innledende spørsmål med et rungende «det ville ikke gjort store forskjellen».

DA PAVE Johannes Paul II besøkte Romania i 1999, var dette første gang på 1000 år at den katolske kirkens overhode besøkte et land med ortodoks religiøs tradisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer