Hvit asfalt

Da Alason landet på Fornebu med 100 dollar, to skjorter og en tannbørste av tre, trodde han snøen var hvit asfalt. Nå ber han innvandrere flytte fra Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- HVORFOR GÅR ALLE nordmennene så fort?

Det var noe av det første Abdullahi Mohamed Alason tenkte da han kom til Norge julaften 1987. Han var bare 17 år og hadde flyktet alene fra Somalia. Han så kul ut med den høye afroen sin, men han var livredd.

Det var moren som bestemte at Alason måtte dra. Borgerkrigen i hjemlandet var ikke i gang, men stadig flere unge menn ble kidnappet og tvunget inn i militæret. Alasons onkel var en av dem som bare forsvant.

En «fikser» ordnet med billetter og falsk pass. Alason hadde hørt om Norge, men han visste ikke hvor det var. Han turte ikke spise på hele flyturen. Så gikk dørene gikk opp av seg selv på Fornebu. På Østbanehallen i Oslo tok han rulletrappene opp og ned mange ganger. Noe sånt hadde han aldri sett før. Alle så på Alason, men ingen smilte.

Han hadde med seg 100 dollar, en bukse, to skjorter og en tannbørste av tre, slike de bruker i Somalia. På beina hadde han høye safaristøvler, han trodde de var vanlige i Europa. Europeerne brukte dem i Afrika. De skulle hindre bitt. Han hadde aldri tatt fly før og fryktet han ville bli avslørt. Da han landet var han så redd at han snudde og gikk inn i flyet igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer