Hvit jul

Lutefisk, ribbe og pinnekjøtt. Vi anbefaler hvitvin og champagne til!

DE FLESTE RESTAURANTER ser fram til julebordsesongen med fryd og gru.

Eierne er avhengig av en god sesong for å få hjulene til å gå rundt, mens de ansatte jobber seg nesten i hjel i 40 dager til ende.

Nesten slik er det også med gjestene: Noen gleder seg vilt til årets første julemat, mens andre synes det bare er mas både med julematen eller drikken til.

Uansett: Læren om drikkekultur er viktig.

ROMERNE STARTET for over 2000 år siden med å la soldatene i felten få god mat og vin, hvor de skulle spise samlet rundt store bord.

Hvorfor? Fordi man mente at det var godt å sitte ned samlet og nyte det. Men aldri mengder av vin slik vi gjerne kan få inntrykk av fra enkelte filmer.

Her var det klare begrensninger, noe vi kanskje bør lære litt av her i steinrøysa.

Selv om de fleste av oss mener at øl og akevitt er det aller beste til julematen, vil nok alternativet vin gitt mange arbeidsgivere nattero og tro på full produksjon, også i julemåneden.

JULEVIN: Bare tanken på å bytte ut akevitten til julematen med hvitvin slik Vinmonopolet slår til lyd for, kan sette skrekken i mang en pinnekjøttelsker. Men er du lysten på forandringer, sjekk ut dagens vinanbefalinger. Foto: SCANPIX
JULEVIN: Bare tanken på å bytte ut akevitten til julematen med hvitvin slik Vinmonopolet slår til lyd for, kan sette skrekken i mang en pinnekjøttelsker. Men er du lysten på forandringer, sjekk ut dagens vinanbefalinger. Foto: SCANPIX Vis mer

VI HAR PLUKKET UT noen anbefalinger på vin som vil matche julematen ganske godt, enten hjemme eller ute.

Det viktigste blir å servere vinen på riktig temperatur og i gode glass.

Julemat kan være så mangt, og som tradisjonelt kombineres med øl og akevitt. Rettene er svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

Utenom Dagbladets vinanbefalinger har også Vinmonopolet gjort en grundig jobb med vin til julematen. Her er deres råd.

• RIBBEKJØTTET er mildt og fett, mens tilbehøret tilfører retten sødme og syre.

Rieslingviner med intens, sødmefull fruktighet og forfriskende syre takler dette uten problemer.

Andre egnede hvitviner kan være Weissburgunder fra Østerrike, Pinot Bianco fra Italia, Pinot Gris fra Frankrike.

• PINNEKJØTTET er salt, fett og rikt på smak, noen ganger også med røykpreg. Tilbehøret tilfører retten sødme og ekstra fett.

Hvit jul

Her kommer de rikeste hvitvinene med forfriskende syre og lang ettersmak best til sin rett.

Vi anbefaler fransk Pinot Gris, men også andre viner kan være egnet, for eksempel Pinot Grigio fra Italia, Pinot Blanc fra Frankrike, Pinot Bianco fra Italia, Grüner Veltliner fra Østerrike eller Riesling Spätlese fra Nahe eller Rheinhessen.

• LUTEFISKEN er mild og mager, mens bacon og ertestuing tilfører retten salt, fett, sødme og litt røykaroma.

Champagne med sødmefull fruktighet og forfriskende syre vil gjøre retten lettere og friskere.

Andre egnede viner kan være annen musserende vin, Riesling fra Tyskland eller Østerrike, Treixadura fra Spania eller Jurancon Sec fra Frankrike.

TIL RIBBE

 

Salomon Steinterrassen Riesling 2007, Weingut Salomon, Kremstal, Østerrike

Varenr: 40437 (BU) Pris: 111,60 Poeng: 84 Sødme: 1

Aroma: Klassisk ren Riesling med eple, sitrus og mineralsk stram frukt.

Smak: Intens syrlig med godt midtparti og lengde.

Konklusjon: Kremstal er en ryggsøyle av en region, stø, staut og full av liv.

Albrecht Pinot Gris Réserve 2007, Lucien Albrecht, Alsace, Frankrike
Varenr
: 13699 (B) Poeng: 83 Pris: 159,90 Sødme: 3

Aroma: Fyldige modne gule epler med lett delikat krydderpreg. Snev av blomster.

Smak: Rik fyldig inngang med fin frisk gjennomgang og avslutning.

Konklusjon: Pinot Gris er en vanskelig drue å lage ren og klar. Lucien har ikke problemer.

Terra Barossa Pinot Gris 2007, Thorn Clarke, South Australia, Australia

Varenr: 80056 (B) Poeng: 83 Pris: 109,20 Sødme: 2

Aroma: Herlig fylde og rikhet med tørkete urter, kuttede grønne epler og nektariner.

Smak: Intens rik smak med ren syre og flott lengde.

Konklusjon: En billig og godt laget Pinot Gris fra Eden Valley, en kjølig region i sørlige Australia.

TIL PINNEKJØTT

 

Rabl Grüner Veltliner Liss 2007, Weingut Rudolf Rabl, Kamptal, Østerrike

Varenr: 44682 (BU) Pris: 109 Poeng: 85 Sødme: 4

Aroma: Eik Grüner med innslag av anis, overmodent eple og pærevann.

Smak: Rik inngang og stor gjennomgang, frisk syre strammer opp vinen mye.

Konklusjon: Vi er glade i Kamptal-viner og de mange gode produsenter som det kommer stadig flere av.

Bott-Geyl Gentil Metiss 2006, Domaine Bott-Geyl, Alsace, Frankrike

Varenr: 51130 (BU) Pris: 139,90 Poeng: 84 Sødme: 1

Aroma: Meget sammensatt med rik fruktighet og delikat krydret aroma.

Smak: Sitter godt tidlig og har en lang og frisk ettersmak.

Konklusjon: Ukjent hva som er skjedd hos Bott Geyl, men vinene er markant bedre nå.

Gunderloch Nierstein Pettenthal Riesling 2006, Rheinhessen, Tyskland

Varenr: 50765 (BU) Pris: 184,90 Poeng: 88 Sødme: 2

Aroma: Friske epler og sitrus basert med florale innslag.

Smak: Tørr, men sødmerik frukt med delikat syrlig avslutning.

Konklusjon: Har lenge likt Gunderloch, men de må ikke lage rikere viner nå.

TIL LUTEFISK

 

Lagar de Cervera Albarino 2007, Lagar de Fornelos, Rias Baixas, Spania
Varenr
: 7588 (BU) Pris: 149,90 Poeng: 85 Sødme: 1

Aroma: Så friskt og rent med fine toner av aromatisk frukt og vegetalsk preg.

Smak: Syrlig inngang med lett «sparkle» på tunga og mineralske innslag.

Konklusjon: En vin fra det nordvestlige Spania du garantert vil like.

Château K 2006, Katharina Mowinckel

Varenr: 42149 (BU) Pris: 129,90 Poeng: 84 Sødme: 1

Aroma: Kompleks pasjonsfrukt, sitrus og snev av eik og herlig mineral.

Smak: Frisk som få, med aromatisk kjerne og fruktig avslutning. Mineralsk.

Konklusjon: Kalkrik leire gir mineralsk preg til vinen. Blir spennende å se om Bergerac

kan vinne tilbake sin gamle storhet.

Antinori Vermentino 2007 Bolgheri, Toscana, Italia
Varenr
: 47342 (BU) Pris: 169,90 Poeng: 85 Sødme: 1

Aroma: Rike pærer med pinjetrearoma og lett preg av grønt gress.

Smak: Smaksrik og tett med frisk syre og delikat vegetal gjennomgang, som en Vermentino-drue skal ha.

Konklusjon: Mange kritiserer de store produsentene som Antinori, Torres og andre, men disse er drivere og utviklere for nye trender.

(B) = Basisutvalget,
(BU) =Bestillingsutvalget