Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Hvor forsvant idealismen?

En gang var Tvind-leder Mogens Amdi Petersens mål revolusjon og hjelp til verdens fattige. Han fikk makt, og spørsmålet nå er hva hans egentlige mål har vært. Den myteomspunne Petersen har levd i skjul siden 1979, men er nå pågrepet av amerikansk politi, mistenkt for skattesvindel og økonomisk utroskap for 75 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Tvind-leder tatt i USA

- Penger, sier folk som under forskjellige perioder de siste 30 årene har stått Amdi Petersen (63) nær. Historien om ham er beretningen om en mann som fikk makt over mennesker, over deres penger og over hele deres liv. Dag Hareide var med på å starte Den Reisende Høgskole i Norge, men brøt med miljøet og organisasjonen allerede etter et år. Han klarte ikke å arbeide med den autoritære pedagogikken og organisasjonssystemet.- Alle skulle være enig utad, og systemet var nesten leninistisk. Vi hadde da en Mao-ideologi, mens vi oppførte oss kapitalistisk utad, sier Hareide.

Siden han brøt med organisasjonen har han ikke hatt noen kontakt med miljøet og han vet i dag ikke mer om Tvind enn det han leser i avisene. Den danske avisa Jyllands-Posten tegner et bilde av mannen som har levd skjult fra omverdenen siden 1979. Amdi Petersen var underlagt sin fars vilje da han var ung, og gjorde et opprør mot faren som han i virkeligheten var en kopi av. Han studerte ved Odense Katedralskole og studerte seinere til lærer og psykolog.

Under lærerstudiene kritiserte han lærere som var for dårlige og hånet medstudenter som ikke torde å si sin mening. Privat tok han initiativet til Danmarks første kollektiv, «Huset» nord for Odense.

- Amdi var et forbløffende eksempel på en mann, hvis format var større enn drømmene. I virkeligheten drømte han ikke om noe som helst, sier den tidligere vennen Ole Hansen.

Han forteller at Amdi Petersen ville revolusjonere verden og lage en verden av «små Amdier». I 1967 ble «Huset» solgt og han reiste verden rundt i buss med noen venner. Erfaringene fra bussturen var bakgrunnen for at Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium ble stiftet i 1970 og 1971.

Skole på skole ble reist i Tvind-imperiet opp gjennom 70- og 80-årene. Det spesielle med Tvind-systemet er at lærerne ikke får lønn, men at pengene går i en felleskasse. På den måten rådet Amdi Petersen over store midler han brukte til kjøp av nye skoler og andre bygninger. Pengene begynte å rulle og han fik stadig mer makt - noe han visste å utnytte.

Amdi var spesielt populær blant kvinnene. Ifølge en tidligere venninne var det likevel ikke kvinne som ville ha ham, det var han som «valgte» dem.

- Jeg kan ikke forstå mennene i Tvind. Det er helt ufattelig at de har funnet seg i Amdis behandling av dem. Han skjelte de ut i all offentlighet og tok fra dem all verdighet, sier kvinnen.Amdi Petersen tok æren for alt, og framstilte seg selv som en unik person alle var avhengig av. Fram til slutten av 70-tallet var omtalen i media god, men da det snudde forsvant Mogens Amdi Petersen.

Året før han gikk i skjul, sa han følgende på et møte i Lærergruppen:- Aviser og journalister har ikke noe ordentlig mål. De lager aviser for å tjene penger.Tvind-lederen har en rekke skjulesteder verden over. Han foretrekker penthouse-leiligheten i Miami og farmen i Zimbabwe, men han har også boliger i blant annet London, på Cayman Island, i Brasil og på Jersey. Han har også fra tid til annen vært hjemme i Danmark. Da kjører han kortesje med tre Mercedeser med sotede ruter. Ofte kjører også en kassebil foran, slik at den kan sperre veien hvis det oppstår problemer.Før Tvind-møtene blir lokalet gjennomsøkt for avlyttningsutstyr og alle papirer som deles ut er nummerert og samles inn etterpå. På oppholdsstedet på Cayman Island fikk han ingeniører til å sprenge vekk noen klipper slik at han fikk sin egen badestrand skjermet fra offentligheten.Amdi har enorme økonomiske engasjementer rundt om i hele verden. Han har UFF-forretninger i 25 land, hvor han tjener penger på brukte klær. Imperiet strekker seg fra skoler i Danmark, plantasjer i Brasil til kontorer i Wall Street-distriktet. I Zimbabwe møter han jevnlig landets diktator, Robert Mugabe, og i New York er lederen ved USA-kontoret i gang med å forsøke å få bevilgninger fra FN.

Imperiet vokser stadig og kun de nærmeste medlemmene av Lærergruppen vet i realiteten hvor stort det er.

Tvind har fond som skal være øremerket veldedighetsprosjekter, og det er dette dansk politi nå undersøker. Fondene er skattefrie, såfremt pengene går til humanitære forhold - men det er mange som betviler om dette er tilfellet.

- Opprinnelig var Amdis og våre felles mål en revolusjon. Vi kjempet for at det ikke skulle være noen klassedeling i samfunnet, men nå handler det tilsynelatende bare om å tjene penger. Det er vanskelig å se hvor ideologien ble av, sier en tidligere venninne.

Kilder nær Lærergruppen forteller at Amdi og hans nærmeste vurderer en plan om å dele verden mellom seg og andre Tvind-topper.

- For Amdi eksisterer ikke ordet u-landshjelp lenger, sier kildene. [email protected]

<B>VENNER:</B> Amdi møtte jevnlig diktatoren Robert Mugabe på sine reiser til Zimbabwe.
<B>UGLER I MOSEN: </B>Mogens Amdi Petersen har startet et imperium som stadig vokser. I dag ble han arrestert for mistanke om svindel.
Hele Norges coronakart