Hvor mange  er for mange?

Tina har har hatt mellom 10 og 15, Stig mellom 15 og 20.

-  EN GANG MÅ VEL folk slutte å telle? Jeg tror jeg skal slutte på 25, ler Tina Jenwankit (20), som er singel. Hun vil ikke si hvor mange sexpartnere hun har hatt, men innrømmer at tallet ligget mellom 10 og 15.

-  Jeg sier aldri nøyaktig hvor mange jeg har ligget med. For det første blir en så fort dømt, for det andre vil jeg ikke at det skal virke som jeg skryter, sier Tina.

Stig Olsen (30), også singel, anslår at han har hatt mellom 15- 20 sexpartnere.

-  Noen av vennene mine har hatt over 500 stykker, men det er ikke helt min stil. Det gir meg avsmak.

50 PROSENT AV OSS synes det er akseptabelt at en mann har mer enn ti ulike sexpartnere. Det viser en stor undersøkelse MMI har utført for Magasinet, hvor 1000 nordmenn har svart. 47 prosent mener det samme om kvinner. Samtidig viser den norske seksualvaneundersøkelsen fra 2002 at nordmenn flest bare har hatt mellom fire og sju seksualpartnere.

Stig og Tina synes tallene er overraskende lave.

-  Jeg trodde det ville vært minst 20, sier Tina.

-  Jeg husker hvordan det var å være 18 år gammel og fly rundt på byen, så dette nekter jeg å tro, sier Stig.

-  Hva er normalt for folk på deres alder, da?

-  Det varierer vel fra person til person. Ei venninne av meg har hatt 50 stykker, en annen er fortsatt jomfru. Og jeg tror jenter har flest - hvis de har lyst på et ligg er det bare å ta en telefon, sier Tina.

-  Jeg tror mellom 50 og 100 er vanlig, gjetter Stig.

PSYKOLOGIPROFESSOR BENTE TRÆEN ved Universitetet i Tromsø har forsket mye på nordmenns sexvaner.

-  Er du 25 år og bare har hatt en partner, blir du sett på som håpløst gammeldags, sier hun.

Og er det noe vi er redde for, er det å være annerledes enn de andre. Vi vil verken ha for mange eller for få sexpartnere i forhold til resten av gjengen.

-  Folk er veldig opptatt av hvor mange andre har hatt, og når temaet kommer opp på julebordet, er det nok en del som trekker litt fra eller plusser litt på for å ikke skille seg ut, forteller hun.

En undersøkelse Træen har gjort sammen med psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen, viser at det er hovedsakelig tre grunner til at folk oppsøker en ny sexpartner: Nytelse, jakt på kjærlighet - eller sosiale forventninger om at du må ha sex hvis du først havner i senga med noen.

-  For meg handler det mest om å ha lyst. Samtidig vil jeg helst være forelska i den jeg ligger med, men det har ikke alltid blitt slik, forteller Tina.

For Stig må det være sterkere følelser inne i bildet.

-  Jeg har aldri hatt one-night-stands og kommer aldri til å ha det. Hopper til køys med ei dame, må det være med ei jeg kan tenke meg å dele livet med.

IFØLGE TRÆEN SAMLER VI partnere i ulike faser av livet: Mange har en ungdomskjæreste som det blir slutt med når vi kommer i 20-åra, deretter følger noen år med flere forskjellige partnere inntil vi finner en person vi er sammen med i en del år, så sprekker også dette forholdet, og vi begynner den samme dansen en gang til.

Det er samfunnets normer som påvirker hva totaltallet blir til slutt, mener Træen.

-  I vår kultur er det først og fremst kjærlighetsideologien som styrer hvor mange partnere vi har. Det er minst akseptert å ha sex for betaling, å ha vennesex er heller ikke vel ansett. Å ha sex med en du er forelska i er mest akseptert, men det finnes grenser for hvor ofte folk synes en kan forelske seg, sier hun.

Ifølge MMI-undersøkelsen er det mannlige SV-velgere under 26 år, bosatt i Oslo, som er mest liberale i forhold til antall sexpartnere. Vestlendinger, trøndere og KrF-velgere befinner seg i den andre enden av skalaen.

-  De gamle holdningene om at mange seksualpartnere er fy, fy, finnes fremdeles. Det legger nok en bremser for mange, tror Elsa Almås, spesialist i klinisk sexologi (nacs). Hun synes ikke det er rart at folk flest har færre partnere enn det de synes er akseptabelt.

-  Det å ha mange partnere er ikke nødvendigvis noe man ønsker seg. De fleste drømmer om den store kjærligheten. Men det blir mindre styr hvis en person har mange seksualpartnere nå enn tidligere.

Likevel går ikke slikt upåaktet hen, mener Tina og Stig. I alle fall ikke for kvinner.

-  Vi lever i 2005, men fortsatt er det slik at jenter med mange partnere er billige, mens gutter har draget, sier Tina.

-  I noen ungdomsmiljø gir det status for gutter å ha hatt mange partnere, mens jenter med mange partnere blir sett på som horer, sier Stig.

PSYKOLOGENE EVA OPDALSHEI og Linda Svorken har skrevet hovedoppgave om hva som påvirker hvor mange seksualpartnere folk har.

-  Verken sosiale faktorer som utdannelse eller religiøs aktivitet spiller inn. Alkoholforbruk og kjønn forklarer imidlertid litt, sier Svorken.

I flere sexundersøkelser forteller menn at de har hatt flere partnere enn kvinner.

-  Noen mener det er biologiske årsaker til dette, andre legger vekt på kulturelle faktorer. Fra vi er små er det mer akseptert at gutter enn jenter utforsker sine seksuelle sider gjennom onani og berøring. En annen årsak kan være at menn overrapporterer og kvinner underrapporterer når de svarer på slike undersøkelser, sier Svorken.

Blant de med mange partnere (over 16) er det alkohol med i bildet ved første seksuelle kontakt med en ny partner.

-  Alkohol benyttes gjerne i sosiale sammenhenger, og det kan tenkes at det er her man finner en partner. En annen forklaring kan være at de som drikker alkohol, er sosiale personer som generelt møter mange folk og dermed også flere aktuelle partnere.

Svorken oppdaget også at folk med mange partnere i mindre grad oppga at de var forelsket første gang de hadde sex med en ny partner.

-  Også på dette feltet er det kjønnsforskjeller. Kvinner ønsker i større grad å forklare sexen med at de ble forelsket, for gutter er det nok å ha lyst på sex.

NYTTÅRSAFTEN 2004 inngår fire menn i Tromsø et noe spesielt veddemål. Hvem kan ha sex med flest damer i løpet av et år? Premien er 5000 kroner fra hver av de andre deltakerne. En 28-åring som var med på veddemålet fortalte i et intervju på Radio Tromsø at han la inn kontaktannonser på Internett og brukte SMS-chat for å finne damer.

-  Og så er jeg på byen klinke edru en 3-4 ganger i uka, det er liksom der jeg får flest napp, fortalte han på radioen.

-  Hva med jentene da? Tenker du noen gang på å fortelle dem at de bare er et nummer i rekka? spurte radiojournalisten.

-  Nei, er du gal. Dessuten går jeg kun etter mindre pene kvinnfolk. De som er skikkelig «chubby» (lubben, red.anm) er de letteste å få til sengs, sa mannen.

Et forkastelig veddemål, mener Haakon Aars, overlege i psykiatri og klinisk sexolog ved Aker universitetssykehus.

-  Det vitner om stor grad av umodenhet. De ser tydeligvis på sex som en forbruksvare. I tillegg viser de en mangel på anerkjennelse av kvinners seksualitet og verdi.

Men kameratgjengen i Tromsø er ikke alene om å ha en bruk-og-kast-mentalitet, mener Aars:

-  Seksuelle forhold har blitt en forbruksvare som synes grei å kaste når det begynner å bli kjedelig.

STIG SYNES heller ikke noe om veddemålet.

-  Det er tåpelig, forkastelig og nedverdigende, mener han. Tina er ikke fullt så sjokkert.

-  Damene tvinges jo ikke til å ha sex med dem. Men jeg hadde vel ikke følt meg så bra hvis jeg visste at jeg var en av hundre som hadde ligget med en fyr, sier Tina. Hvor mange partnere hun ender opp med til slutt, aner hun ikke.

-  Men jeg håper jeg ikke løper desperat rundt på byen når jeg er 40 år gammel.

Mot tilfeldig sex: Stig tror at de fleste unge har et sted mellom 50 og 100 sexpartnere. For at han skal ha sex med noen, må det være sterke følelser inne i bildet.
Nakne fakta: 50 prosent av oss synes det er ok at en mann har hatt over ti sexpartnere. 47 prosent mener det samme om kvinner.
Den lille forskjellen: Tina tror det er lettere for jenter enn for gutter å skaffe seg sex. - Hvis de har lyst på et ligg er det bare å ta en telefon, sier hun.