Smakfull kombo: Den søte kålroten gjør seg godt til lettsaltet torsk. Særlig hvis en sper på med litt sterk karri.
Smakfull kombo: Den søte kålroten gjør seg godt til lettsaltet torsk. Særlig hvis en sper på med litt sterk karri.Vis mer

Hvordan kan det ha seg at denne søte, men trauste delen av fordums norsk matkultur har overlevd?

Det er mye godt å hente i et kjedelig hode.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kålroten er her! Sett med historiens lange blikk er det ikke så lenge siden vi i Norge drev et strevsomt over-level-ses-landbruk hvor man ikke kunne klage, så lenge man ble mett. Eller, egentlig, så lenge man ikke sultet i hjel. Vi klarte oss på sild, graut, poteter og kålrot. Hvis silden hadde begynt å harskne og vi var lei av lukta av kål i huset, eller graut hver dag, så holdt vi det for oss selv.

Men så, straks velstanden traff oss, endret vi vanene våre. Ut med sild, inn med sushi, ut med potet, inn med ris og pasta. Sett med historiens lange blikk har disse endringene skjedd lynraskt. For eksempel har potetforbruket i Norge ikke bare gått litt ned i møte med konkurransen fra alt det andre. Det har stupt. Tall fra Helsedirektoratet viser at vi i dag spiser rundt en tredel så mye poteter som vi gjorde i 1959. Faktisk spiser vi mindre poteter per capita enn italienerne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn