Hvorfor elsker vi med lyset av?

Verdens største undersøkelse om sexfantasier er her.

HAN KJØRER SPORTSBIL. Den britiske porteføljeforvalteren «Jasper» (29) tjener flere millioner pund i året. Han bor i en toppleilighet over Themsen. Han er høy, veltrent og utdannet fra Cambridge. Vakre kvinner beundrer ham hver dag. Han er kjæreste med Lucy (24) som er modell og skuespiller. Det ser ut til å bli de to.

For Lucy er helt spesiell, med sin veldreide figur og elskelige personlighet. Jasper er den første mannen som gir henne orgasme hver gang de elsker. Få ting gleder ham mer enn når Lucy roser hans seksuelle ferdigheter. Og det gjør hun ofte.

Mange misunner Jasper, og han vet det. Gamle venner ser hvor godt han gjør det, og på vei til jobben på luksuskontoret i City tenker han ofte over hvor privilegert han er. Men Jasper har en hemmelighet. Og den har han bare fortalt til psykologen sin, Brett Kahr.

KAHR SKRIVER om Jasper i sin nye bok «Sex and the Psyche». Her har han foretatt den største undersøkelsen om seksuelle fantasier noensinne. I løpet av fire år har han fått svar fra 19 000 voksne briter i «British Sexual Fantasy Research Project».

I boka tar han for seg alt fra fantasier om ekshibisjonisme, utroskap, nekrofili, sadisme, kjendiser og fetisjisme. Målet har vært å finne ut mer om hva vanlige seksuelle fantasier består i, hvorfor vi fantaserer som vi gjør, om det er forskjell på kjønnene, hva fantasier gjør med parforhold og hva fantasiene sier om oss selv.

JASPER ER selvsagt et pseudonym, det er også gjort andre endringer for å skjule hans identitet. Som 95 prosent av de andre i boka har han aldri avslørt den seksuelle fantasien sin til noen andre enn psykologen.

Kahr understreker at ingen av dem han forteller om er kriminelle eller psykiatriske pasienter, de lever vanlige liv.

Men det viser seg raskt at i hodene våre spinner tanker omkring sex som vil sjokkere andre.

Hvorfor elsker vi med lyset av?

HAN VIL GJERNE GIFTE SEG, og få barn,Jasper. Men samtidig skremmer tanken på å flytte sammen med Lucy. Jasper lever et rutinepreget liv, og han frykter at rutinen kan bli forstyrret.

Hver eneste kveld tilbringer han med Lucy. De møtes som regel 20.30. Da går gjerne ut på byen, på dyre restauranter i Kensington eller på hippe klubber med noen fra den omfangsrike vennekretsen.

FØR KVELDENS MØTE har han alltid et par timer alene. Han rydder kontorpulten av regnskogtruet tre rundt 18.00, og styrer mot et eksklusivt treningssenter hvor han løper på tredemølle i 45 minutter. Så dusjer han og kler seg i designtøy.

Nydusjet hjemme i Docklands låser han begge låsene på inngangsdøra, sjekker en gang til at den er lås, og passer på at persiennene som styres av fjernkontroll har rullet seg ned på en tilfredsstillende måte.

Så skjenker han seg en stor drink, dimmer lyset i den store mottakelseshallen i leiligheten, skrur ned lyden på telefonsvareren og slår av mobiltelefonen. Så går han ut på kjøkkenet, hvor han åpner det marmorbelagte skapet. Fra boksen merket kaffe tar han ut en plastpose der han har tre DVDer, kjøpt på forretningsreise i Berlin.

Tilbake i mottakelseshallen plasserer han en av de tyske filmene i sitt kostbare hjemmekinosystem, en gave fra en forretningsforbindelse i Japan.

Han sipper opp glidelåsen i silkedressen. Den faller ned på anklene, sammen med underbuksene fra Umbro. DVDen starter og Jesper synker tilbake i Chesterfieldsofaen. Allerede åpningssekvensen på filmen «Boxenfrauen» gjør ham opphisset. Etter at den billige, syntetiske musikken er avspilt entrer to langhårede damer midt i 20-årene bokseringen. De har på seg smått treningstøy og boksehansker. Brunetten og blondinen hopper rundt på scenen og slår hverandre hardt i ansiktet.

Bare synet av boksehanskene gir Jasper tidenes ereksjon. Han tenker på seg selv på første rad på arenaen, han tenker på at han ser svetteperlene dryppe fra øyebrynene til Helga og Ulla, som han har bestemt seg for å kalle dem, etter to kvinner han møtte i en bar i Tyskland.

Pulsen dunker på høygir, og Jasper forsøker å skyve unna tankene om at han aldri blir så opphisset sammen med Lucy, aldri så erigert. De plagsomme tankene blir borte når kvinnene slår hverandre. Han får utløsning etter rundt 10 minutter. Han kaller eksplosjonen så kraftig at han beholder den sitrende følelsen i penis i minst 20 minutter etterpå. Han sier at det er den kraftigste utløsningen han har hatt i sitt liv.

SÅ KLER HAN SEG OM OG MØTER LUCY for å spise en eksklusiv middag. Han drikker dyr vintagevin og har en fin kveld med kvinnen i sitt liv. De to går hjem til henne for å ha sex.

Lucy blir straks opphisset av hans tilstedeværelse. Det er enkelt å tilfredsstille henne og han gir henne orgasme innen fem minutter bare ved å ta på kjønnsorganene hennes.

Han synes hun er vakker, han liker lukten hennes og at hun tar på ham. Men han vil alltid ha alle lysene slått av når de elsker.

For i mørket over Lucy tenker han på Helga og Ulla fra Berlin. Det er de mentale bildene han har av dem som gjør han i stand til å penetrere kjæresten. Lucy hvisker at hun elsker ham, roper navnet hans, mens Jasper hysjer på henne. For han hører på sitt private soundtrack. Han vil ikke forstyrres vekk fra den tyske bokseringen. Etter mye øvelse har han faktisk klart å koordinere sin rytmiske bevegelser mot Lucys hofteben med slagene til Helga og Ulla.

Jasper får dagens andre orgasme, men han er også nedslått. Det er ikke like bra med Lucy som på sofaen hjemme. Han sovner i Lucys armer, men i løpet av natten våkner han med mareritt, svett. Lucy trøster ham, hun er vant til dette, det skjer nesten hver natt. Han våkner og er urolig. På vei til jobb tenker Jasper på sitt flotte liv. Men han skammer seg over sin hemmelige seksuelle fantasi. Han spør seg selv om han er pervers, hvorfor blir han opphisset av kvinner som slår hverandre, mer og mer opphisset jo hardere de slår.

Han tenker på de få gangene han har forsøkt å ligge med Lucy uten å tenke på tyskerne. Han klarer ikke å få skikkelig ereksjon da. Betyr dette at han ikke elsker Lucy? Vil hun forlate ham om hun visste? Jasper sliter med skyld og skam. Han oppsøker psykolog, overbevist om at han var en slags galning.

Han går til Brett Kahr som har møtt mange som ham i sin karriere, folk som tror de er perverse, som lider på grunn av sine seksuelle fantasier. Han vil ikke diagnostisere Jaspers fantasier som forstyrret, men han kan heller ikke si om dette er normalt.

VI ELSKER MED LYSET AV noen ganger fordi vil ikke ønsker å flombelyse kroppen med alle dens feil og mangler. Kersh mener en annen årsak kan være fordi mange av oss har hemmelige seksuelle fantasier som vi vil konsentrere oss om under samleie.

Gjennom sin store undersøkelse har han funnet ut at det slett ikke er uvanlig å fantasere om andre enn partneren sin. Faktisk gjør nær sagt alle det, minst 96 prosent av alle menn, 90 prosent av kvinnene. Vi fantaserer mest om noen vi kjenner, eller karakterer vi bygger videre på i sinnet.

Rundt 30 prosent av voksne briter, altså 13,5 millioner mennesker, har masochistiske fantasier. 16 prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen sier de ikke fantaserer om sex, mens fire prosent av mennene svarer det samme. 28 prosent av kvinnene fantaserer om sex med to menn, 58 prosent av mennene fantaserer om sex med to kvinner.

Noen av fantasiene vi har skremmer oss. De kunne til og med ført oss i fengsel om fantasiene ble satt ut i livet. 

MEN BLIR fantasiene virkelige? Vi snakker gjerne åpent om våre «trygge» seksuelle fantasier, sier Kersh, som kaller disse pubfantasier. Den andre kategorien fantasier er tanker som vi aldri vil avsløre for andre. Som kirurgen som fantaserer om å skjære opp de pene damene han opererer med skalpell. Han er svært skamfull for denne fantasien, og han vil aldri komme til å gjøre dette i virkeligheten. Det vil heller ikke barnehagearbeideren som fantaserer om barn. Eller ektemannen som fantaserer om andre menn.

Kahr kaller det masturbrasjonsparadokset, det at storparten av voksne briter har et ukomfortabelt forhold til sine egne, seksuelle fantasier, mens det samtidig er disse som gir dem store gleder, orgasmer. De gir tilfredsstillelse, men samtidig et urolig sinn.

HAN SKRIVER OM den middelaldrende kvinnen som klager til ham over mannen sin, som insisterer på at hun holder totalt munn under samleie. Om hun klarer å være helt stille får mannen en imponerende ereksjon og de gjennomfører et vellykket samleie. Om hun slapp ut som mye som et gisp mister han ereksjonen. Kahr antar at årsaken er at ektemannen har en privat kinofilm i hodet, en seksuell fantasi som blir forstyrret eller avbrutt om kona snakker.

En annen av pasientene liker å teipe over munnen til kjæresten. Han forklarer i terapi at han ikke klarer å konsentrere seg om sin hemmelige fantasi når jenta ikke er stille.

En tredje mannlig terapigjenger forteller at han elsker kona si, men at etter 20 år og hengende bryster og rumpe foretrekker han å tenke på sekretæren på kontoret sitt på noen og tjue. Han ønsker at kona holdt seg stille under samleie for å få ro til å tenke på sekretæren.

DEN ØSTERRISKE PROFESSOREN Richard von Krafft-Ebing fant allerede på slutten av 1800-tallet ut at seksuelle fantasier var utbredt, og at homoseksuelle menn ofte fantaserte om andre menn for å bli opphisset sammen med kvinner. Den gangen studerte man seksuelle fantasier som noe som forekom bare hos mentalt syke, som altså den gang var homofile, sadomasochister etcetera.

Han ble etterfulgt av Freud, som sa at alle mennesker har erotiske impulser. Han skrev til en kollega at han så på seksuell handling som en prosess der fire personer er involvert, og Kahr mener han her snakker om våre fantasier om andre enn partneren. Han kaller det en innenomekteskapelig affære. Våre private sexfantasier som gjør det mulig å være «utro», til og med når vi ligger med partneren. Og mange reagerer sterkt på at det er slik.

Kersh stiller seg etter hvert spørsmålet om trofasthet tilhører sjeldenheten, for som han regner seg fram til, 55 prosent har vært utro mens de var i parforhold. Og over 90 prosent har vært «utro» gjennom å fantasere om andre. Etter 25 år som psykolog har han også fått merke at svært mange briter ikke elsker partneren sin lenger, tvert om viser parterapien han har gjennomført at noen nærmest ønsker partneren sin død. I fantasiene våre tenker vi på Kylie, Brad Pitt, Margareth Thatcher, agurker, sjefen, undertøy. Og når det gjelder utroskap lar vi ofte fantasien bli til virkelighet.

Men, vi fantaserer også om vår faste partner, selv om det antakelig ikke er så ofte som partneren håper på.

DET ER UNDER SEX med partneren er vi mest hengivne. To tredjedeler av britene som er spurt i undersøkelsen tenker på partneren ofte under samleie, en tredjedel tenker sjelden eller aldri på partneren under samleie med vedkommende. Det er ingen forskjell på kjønnene her. Tankene omkring partneren avtar med alderen, og rundt 90 prosent av voksne briter tenker av og til på noen andre under sex med partneren.

Ved masturbasjon er det bare 33 prosent av de voksne som har seksuelle fantasier om partneren på fast basis. Bare 4 prosent tenker alltid på partneren når de onanerer, mens 37 prosent av mennene gjør det av og til, 30 prosent av kvinnene. Frekvensen går ned med alderen.

Likevel er ekteskap den mest foretrukne måten å arrangere livet sitt på i landet. 52 prosent av de som deltok i undersøkelsen var gift. 19 prosent var single.

FANTASIENE KAN være vanskelige å takle for partneren om de kommer til å overflaten, men de ødelegger ikke bare forhold, de redder dem også, mener forfatteren. Han har ikke noe klart svar på om man bør fortelle om dem til partneren.

Kahr påpeker at alle par konstruerer sitt eget seksuelle språk og klima. Og det som fungerer for noen, virker motbydelig på andre.

Han vil ikke identifisere en «normal» fantasi fordi det er alt for upresist å beskrive for eksempel fantasiene våre om å elske med partneren vår som normale. Han har intervjuet mange lykkelige par som fantaserte om helt andre ting om partneren, og mener det er meningsløst å snakke om en normal fantasi.

Psykologen gir ingen bruksanvisninger for livet, men påpeker at et sunt parforhold generelt krever ekstrem ærlighet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>PROBLEMATISK:</B> Forfatteren av den nye boka mener en del par elsker med lyset av fordi de har en fantasi i hodet som de vil konsentrere seg om.
FANTASIFULLT:</B> Svært mange av de 19 000 britene som deltok i verdens største undersøkelse om seksuelle fantasier fantaserer.
PORNO PÅ NETTET:</B> Kahr fant ut at nesten 90 prosent av alle de spurte mennene og 60 prosent av kvinnene bruker porno. 48 prosent av mennene hadde surfet på porno på nettet, bare 9,5 prosent av kvinnene. Bildet viser samboerparet Hege Kristin Nygaard (23) og Tom-Erik Skar (25) fra Sexskolen på TV3. De søkte etter «sex» på Internett på Dagbladets oppfordring og fant raskt en side med erotiske bilder.
NY BOK:</B> «Sex and the Psyche» av Brett Kahr handler om seksuelle fantasier.
UTROSKAP:</B> Av alle gifte briter har 55 prosent vært utro. Tallet blir mye høyere om vi tar med de som ikke er gift, samt annen utroskap enn samleie.
FANTASERER OM KJENDISER:</B> Madonna er på 15. plass på lista. 88 prosent av mannlige briter har fantasert om henne, 12 prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen.
VANLIG FANTASI:</B> rundt 30 prosent av britene fantaserer om sex med masochistisk preg.
<B>ER FANTASIENE FARLIGE?</B> Parforhold har blitt ødelagt på grunn av seksuelle fantasier, andre har blitt bedre. Om man skal fortelle åpent om fantasiene sine til partneren eller ikke, det kommer helt an på.
<B>IKKE ALLTID TILSTEDE:</B> De aller fleste briter fantaserer av og til om andre enn partneren sin, ofte også under sex med partneren.