- Hvorfor får han ikke sparken?

2002 kåret et magasin Rumsfeld til den mest sexy ministeren. Det var før han gikk til krig mot Irak.

DET SKAL DEMONSTRERES i Stavanger i dag. De aller fleste skal vise sin motstand mot USAs besøkende forsvarsminister Donald Rumsfeld og USAs krig mot terror. Men Stavangers kurdere vil gjerne gi ham blomster fordi han ledet krigen som fjernet Iraks mangeårige diktator Saddam Hussein.

Rumsfeld landet på Sola flyplass rett før klokka 13.50 i ettermiddag. Han ble mottatt av en bunadskledd forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som ønsket ham velkommen til Norge. De to satte seg inn i samme bil, før kortesjen på 15 kjøretøy satte kurs for Atlantic hotell i Stavanger sentrum.

Generalløytnant og Sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, Tomas Colin Archer møtte den amerikanske forsvarsministeren da han landet. Han sier til Dagbladet.no at Rumsfeld var i overraskende friskt humør etter den lange flyreisen fra Bangkok.

Det er stort sikkerhetsoppbud i Stavanger i anledning besøket. Etter det Dagbladet.no erfarer, er det innført helikopterforbud over store deler av byen.

Kveldens planlagte og motstridende markeringer oppsummerer den todelingen mange føler verden er delt inn i etter 11. september. Det er hauker og duer, oss og dem. Og USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld er for mange selve symbolet for en slik todeling.

Det er en omstridt politisk veteran som ankommer olje- og NATO-byen Stavanger i ettermiddag. The Economist kaller ham den viktigste forsvarsministeren siden Vietnamkrigens Robert McNamara. Det er lett å skjønne hvorfor.

RUMSFELD HAR LEDET planleggingen og gjennomføringen av det 21. århundres første store felttog. USA og deres allierte fjernet effektivt Taliban-regimet i Afghanistan. Våren 2003 var det Irak og Saddam Husseins tur. Samtidig har Rumsfeld reorganisert det amerikanske forsvaret til mer mobile og fleksible enheter som raskt kan slå til mot fiender verden over.

Men det er er ikke Rumsfelds suksesser som har preget omtalen av hans virke som forsvarsminister. Rumsfeld er mannen som får skylda for USAs mange feil i krigen mot terror de siste åra.

- Hvorfor får ikke Rumsfeld sparken, spurte avisa New York Times på lederplass for noen uker siden. Dette er et spørsmål stadig flere stiller seg, også konservative krefter. For det begynner å bli en stund siden Rumsfeld representerte USA på en slik måte at People Magazine fant ham sexy.

DET SOM HAR VAKT MEST OPPSIKT og avsky er USAs behandling av fangene i Abu Ghraib-fengselet og på Guantanamo-basen.

- Det hersker ingen tvil lenger. Store deler av troppene som skulle vokte og avhøre fangene i Irak, Afghanistan og Guantanamo mistet på en eller annen måte menneskeligheten og startet å oppføre seg som perverse, sadister og kriminelle, skriver New York Times.

Her har også Rumsfeld fått kritikk fra offentlig hold, om enn i mildere ordelag enn det New York Times bruker. En rapport fra en uavhengig kommisjon under ledelse av tidligere forsvarsminister James Schlesinger hadde mindre merknader til forsvarsminister Donald Rumsfelds ansvar for det som skjedde i Abu Ghraib.

Men Schlesingers kommisjon anbefalte ikke at Rumsfeld skulle trekke seg, og at hans undersåtters overgrep ikke nødvendigvis var Rumsfelds ansvar. Mange medier, deriblant Dagbladet, mente dette var feil.

«En forsvarsminister som godkjenner tortur, som ikke har kunnskap om hvordan krigsfanger behandles, eller hvordan generalene som er sendt ut i felten håndterer krigens lover, må imidlertid erkjenne at overgrepene er hans ansvar. Ansvar ikke bare for å neglisjere kravet om kontroll og innsikt, men dermed også for feilene som blir begått av underordnede», skrev denne avis på lederplass.

EN ANNEN DEL av kritikken retter seg mot opprøret og de voldsomme kamphandlingene i Irak etter Saddam Husseins fall. Det er spesielt Rumsfelds planlegging for tiden etter felttoget i 2003 mange mener har feilet helt, hvis den eksisterte.

- Mye av det som har skjedd med militæret på hans vakt har vært en katastrofe. Flere enn 1600 soldater er drept og flere tusen er skadet i en krig Rumsfeld feilbedømte fra starten, og fremdeles ikke har peiling på hvordan han skal vinne, skriver New York Times i den nevnt lederen.

Det er ikke bare pressen som har rettet kritikk mot Rumsfeld og hans krig i USA. Stavanger Aftenblad skrev lørdag at tungvektere som den republikanske senatoren John McCain og general Norman Schwartzkopf er blant kritikerne. Sistnevnte kommanderte troppene i den første Golf-krigen.

Så hvorfor får han ikke sparken?

KLIKKER DU DEG INN på USAs militære sider og leser biografien hans, så vitner det om rutine nok til å tåle det meste. Rumsfeld har lang erfaring fra amerikansk og internasjonal politikk.

Han er utdannet flyger, men etter endt militær karriere flyttet han til Washington og startet sin politiske karriere som assisten for et kongressmedlem. Han ble selv valgt inn som representant for Illinois i 1962 og satt til han gikk av i 1969. Da begynte han å arbeide for presidenten Nixon. Fra 1973 til 74 arbeidet Rumsfeld som USAs Nato-ambassadør.

I august 1974 var hans evner ønsket av president Gerald R. Ford og Rumsfeld ble kalt tilbake til USA som presidentens stabsjef. Året etter fikk han jobben som forsvarsminister, den yngste som har hatt stillingen. Så ble Carter president og Rumsfeld begynte i det private næringslivet, en karriere han fortsatte helt frem til han i 2001 igjen ble forsvarsminister.

Men Rumsfeld forlot aldri helt den politiske karrieren, og det er spesielt et oppdrag både han og USA flere ganger er blitt konfrontert med de siste åra. I 1983 var det Iran og ayatollah Khomeini som var USAs fiender i Midtøsten. Rumsfeld var president Reagans spesialutsending til regionen. Et av hans oppdrag var å knytte nærmere bånd til Saddam Hussein for å demme opp for Irans innflytelse i Midtøsten.

Med kameraer tilstede hilset en smilende Rumsfeld på mannen han 20 år senere var med på å styrte. Disse bildene har senere gått verden rundt. Sju år senere invaderte Irak Kuwait og Saddam Hussein overtok rollen som erkefiende i Midtøsten.

I 2001 ble George Bush Jr valgt til USAs president og i Washington Post diskuterer journalist Bob Woodward mannen Bush vil ha som forsvarsminister:

- Rumsfeld beundrer mest de som ikke lar seg selv bli styrt. Ikke engang av presidenter.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>VELKOMST:</B> Donald Rumsfeld fikk en klem av Kristin Kron Devold da han landet i Stavanger i dag.
GIKK TIL KRIG MOT AFGHANISTAN: Her hilser Rumsfeld på amerikanske soldater på flyplassen i Kandahar i Afghanistan i april i år.
GODE VENNER:</B> Donald henger med medlemmer fra gruppa Rolling Thunder, Vietnamveteraner på motorsykkel med minner på Memorialday i år.
GODE VENNER:</B> Rummy og Condi.
KONA: På tur i sitt offsielle fly med kona Joyce.
<B>GUANTANAMO:</B> Verkebyll for Rumsfeld.
IRAK:</B> Her passerer Rumsfeld en Ironclaw, brukt blant annet til minerydding, under sitt besøk i Bagdad i april.
<B>VENNER:</B> Donald og Kristin under et Nato-møte i Romania i fjor.
GODE VENNER: George og Donald.