Hvorfor får ikke katolske prester ha sex?

Sølibatet debatteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRE TIMERS REFLEKSJON omkring spørsmålet var det paven trengte. Så ble det før helga klart at sølibatkravet opprettholdes for prester i den katolske kirken.

Det er en opprørsk erkebiskop som har satt i gang samtalene om sex i Vatikanet. Emmanuel Milingo i Zambia har nemlig ordinert tre gifte, amerikanske menn til prester. Selv giftet han seg med sin sørkoreanske kone i 2001, før han ble lyst i bann.

Milingos bevegelse Married Priests Now, gir ikke opp. I desember møtes rundt 1000 katolske prester i New York for å fortsette arbeidet for å få lov til å være prester og gift samtidig.

Det er ikke bare den utstøtte zambiske prestens gruppe som kjemper. Nylig demonstrerte fader Giuseppe Serrone, grunnleggeren av Organisasjonen for gifte prester, på Petersplassen i Roma for det samme, ja, sex.

Men pave Benedict XVI (79 og selvsagt ugift) holder hardt på kravet, til tross for at det er mangel på prester i den katolske verden. En av grunnene kan være sølibatet. Det ligger dypt i den menneskelige natur å søke både kjærlighet og sex.

DE FLESTE RELIGIONER har påbud om en eller annen form for sølibat. I islam er man seksuelt avholden under ramadan, altså mens man faster. Når sola går ned, er det lov med mat og lakengymnastikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer