SKOGEN SLUTTER VED GRENSEN: Haiti og Den dominikanske republikk deler øya Hispaniloa. På Haitisiden (til vest) er det tørt, avskoget og få synlige oppdyrkede områder. Ved byen Pepillo Salcedo på østsiden kan man se skog og landbruksområder (felt i ulike sjatteringer) hvor det dyrkes ulike vekster. En videre kikk med tjenesten viser at Den dominkanske republikk har et sammehengende skogslandskap, noe som hindrer erosjon, uttørking og jordras. På Haiti er nesten all skogen hugget vekk. Kart: Google Earth
SKOGEN SLUTTER VED GRENSEN: Haiti og Den dominikanske republikk deler øya Hispaniloa. På Haitisiden (til vest) er det tørt, avskoget og få synlige oppdyrkede områder. Ved byen Pepillo Salcedo på østsiden kan man se skog og landbruksområder (felt i ulike sjatteringer) hvor det dyrkes ulike vekster. En videre kikk med tjenesten viser at Den dominkanske republikk har et sammehengende skogslandskap, noe som hindrer erosjon, uttørking og jordras. På Haiti er nesten all skogen hugget vekk. Kart: Google EarthVis mer

Hvorfor gikk Haiti til helvete?

Haiti og Den dominikanske republikk deler samme øy. Men det er Haiti som har kollapset.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

||| TA DEG EN TUR med Google Earth og se på grensa mellom Haiti og Den dominikanske republikk, de to landene som ligger på øya Hispaniola. På Haitis vestside er det vesentlig karrigere enn på østsiden.

Begge land har store problemer, men Haiti har hatt det mye verre enn nabolandet de siste hundre år, også før jordskjelvet som rammet så hardt i forrige uke.

HVORFOR KOLLAPSER SAMFUNN, mens andre lykkes?

- For Haitis del har det delvis med tradisjoner og politikk å gjøre. Haitianerne har svidd bort nesten all skog og brukt den til kull. Utover på 1960- og 70-tallet slo presidenten i Den dominikanske republikk hardt ned på avskogning og sørget for at utviklingen ble annerledes. Jordbruksmessig er det også snakk om ulike tradisjoner som har ført til at presset på jorda ikke har vært så stort her, sier forsker og statsviter Leiv Marsteintredet ved UIB.DEN AMERIKANSKE FORSKEREN Jared Diamond har undersøkt hvorfor noen land kollapser og andre gjør det bra i sine bøker Collapse og Guns, germs and steel. Haiti er interessant i denne sammenhengen, to land som har utviklet seg i så forskjellig retning. Hvorfor?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn