Hvorfor kjøper menn sex?

For første gang er økonomiske metoder brukt for å finne svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER GJORT MYE FORSKNING på trafficking og prostitusjon. Det vanligste har vært å se på sexhandel fra de prostituertes ståsted. Hvorfor selger de sex og hvordan opplever de det? Utsettes de for vold, hvordan er helsa og har de narkotikatrøbbel?

En rapport fra Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Frischsenteret, tar derimot for seg dem som kjøper sex. Hva karakteriserer dem? Hvilke holdninger har de?

- Vi estimerer her blant annet sannsynligheten for at du er sammen med en prostituert for første gang. Dette er en økonometrisk analyse. Vi er økonomer som analyserer mikrodata og anvender teknikker som ellers brukes i analyse av økonomiske sammenhenger. Dette er første gang dette er gjort på et slikt tema, sier Steinar Strøm til Dagbladet.no.

Økonomiprofessoren er en av fire forfattere bak memoet «What money buys: clients of street sex workers in the US» som kommer i tidsskriftet Applied Economics.

DET ER MENN SOM ER SPURT, selv om det også finnes kvinner som kjøper sex. Dataene som er brukt i rapporten er kjent og tidligere brukt av sosiologer. De er innhentet blant amerikanske menn som har forsøkt å kjøpe sex, men blitt arrestert av politiet. 

Ett av de mange interessante funnene viser at det å starte i tidlig alder med å kjøpe sex ikke fører til at du blir en hyppig sexkjøper.

Tidligere undersøkelser har vist at rundt 16 prosent av amerikanske menn oppgir å ha kjøpt sex minst en gang i sitt liv. 0,5 prosent kjøper sex minst en gang i året.

I materialet som er brukt i analysen oppgir hele 20 prosent at de kjøper sex en gang i uka, og sju prosent besøker prostituerte mer enn tre ganger i uka.

Hvorfor kjøper menn sex?

I NORGE OPPGIR 11 prosent av mennene at de har kjøpt sex minst en gang i livet. Det er lavere enn i USA, men noe høyere enn i våre naboland. 

• I Finland og Russland har henholdsvis 10 og 13 prosent kjøpt sex minst en gang. 

• I liberale Nederland er tallet 14 prosent.

• I Sveits noe høyere, 19 prosent.

• I Spania oppgir hele 39 prosent av alle menn at de har kjøpt sex.

Forskerne skriver at det er rapportert om tall høyere enn 70 prosent i Kambodsja og Thailand, men legger til at disse estimatene er usikre.

De er enige om at sexkjøp er mest vanlig der de sosiale normene er mest rigide når det gjelder synet på kvinnens plass, i samfunn som er konservative. Jo mer konservativt, desto høyere er etterspørselen av prostituerte, og desto mer hemmelighetskremmeri er det omkring sexkjøp.

HVEM ER SEXKJØPERNE? Forskerne kunne ut fra svarene de mottok dele sexkjøperne inn i to grupper: De eksperimentelle, som hevder de aldri har vært sammen med en prostituert eller bare gjort det én gang. Og gjengangerne, som kjøper sex ofte.

Synet på kvinner varierer markant mellom de to gruppene.

Det er de eksperimentelle som ser ut til å ha mest negative holdninger, både til kvinner generelt, og til prostituerte spesielt. De karakteriseres av forskerne som klassiske machotyper. De ser på prostitusjon som et supplement til et fast forhold. De bruker ikke kondom når de kjøper sex.

- Om vi ser på nybegynnerne er de stort sett yngre og hvite. De liker i større grad å ha kontroll når de har sex, de er også litt mer voldelige i forbindelse med sex. De er stort sett mer uvørne med de prostituerte og tror at de prostituerte liker sexen, sier Strøm.

GJENGANGERNE HAR ET MER liberalt syn både på kvinner og prostituerte. Etterspørselen etter sex i gruppa øker med alderen, og med det å ha fast jobb. De misliker kontroll av prostitusjon.

Mennene i gjenganger-gruppa etterspør variasjon. De sier de foretrekker å kjøpe sex framfor det å ha et fast forhold, og ser ut til å være fornøyd med å få tilfredsstilt sine seksuelle lyster gjennom kjøp. De bruker kondom når de kjøper sex. Ut fra et politisk synspunkt og hensyn til spredning av HIV er det altså viktigst å få kontroll med nybegynnerne, som ikke bruker kondom.

- Gjengangerne bruker gjerne prostitusjon som et tillegg til partner, flere av dem er gift. Så på mange måter er ikke prostitusjon en erstatning, men et tillegg. Vi finner ikke noe klart utslag på at de har trøbbel i samlivet med partneren. Det ser heller ut til at de ønsker mer variasjon og kjøper sex i tillegg, sier Strøm.

TIDLIGERE FORSKNING fra Australia har vist at sexkjøpere ikke skilte seg signifikant fra gjennomsnittsbefolkningen. Grunnene til at de kjøpte sex, var at det var lett, at de var engasjert eller opphisset.

En studie fra Storbritannia viste at mennene som handlet sex syntes det var var lettere å finne en partner som kunne tilfredsstille deres seksuelle preferanser via prostitusjon. Menn fra alle lag i samfunnet kjøpte sex.

Felles for dem syntes å være at mange av dem oppfattet at det var vanskelig å innlede et forhold til en partner, enten fordi de ikke hadde tid eller evner til å møte andre.

DEN AMERIKANSKE DATAINNSAMLINGEN ble gjort i byene San Francisco, Portland, Las Vegas og Santa Chiara. De som svarte (1342 personer), var menn som ble arrestert av politiet idet de betalte en prostituert for sex. De ble spurt om å delta i undersøkelsen etter arrestasjonen.

De spurte viste seg å ha høyere utdanning enn gjennomsnittet i USA. 71 prosent hadde minst college-utdanning etter videregående, 35 prosent er det amerikanske gjennomsnittet. De deltar like mye i arbeidslivet som gjennomsnittet. De var noe eldre, færre var gift, og flere enn snittet lever i det de oppga å være ulykkelige ekteskap. De hadde hatt mindre sex enn gjennomsnittet det siste året.

De fleste kjøpte oralsex (54 prosent), mens 14 prosent kjøpte vaginalt samleie. 74 prosent oppga at de alltid brukte kondom. Det var mindre sannsynlig at menn i stabile forhold brukte kondom med prostituerte.

MENNENE SVARTE AT DE oppsøkte prostituerte fordi det var spennende med risikoen, de fikk annen type sex her, de hadde problemer med å etablere forhold eller de ønsket å etablere et forhold til den prostituerte. 30 prosent mente at provoserende bekledning betyr å be om trøbbel.

27 prosent påsto at de aldri hadde hatt et seksuelt forhold til den prostituerte. De gifte mennene dro dette snittet opp, bare 16 prosent av de ugifte benektet å ha hatt sex med den prostituerte.

De oppga at førstegangshandelen av sex skjedde ved at de ble oppsøkt av den prostituerte (33 prosent), at de oppsøkte kvinnen på egen hånd (30 prosent) og at venner arrangerte det (24 prosent).

Hvor mange som jobber som prostituerte i USA har man ikke oversikt over. Hvert år arresteres over 100 000 personer for sexsalg, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>KJØPER OGSÅ SEX:</B> Denne anonyme mannen fortalte til Dagbladet i 2004 at han kjøper sex. Han var da 37 år, bosatt i Oslo, drev eget firma og hadde god årslønn. Mannen hadde kjøpt sex på gata i Oslo i omkring 15 år. Han tråler strøket med bilen og ser straks hvis det er en ny, norsk jente der.
VIPPETANGEN I OSLO:</B> Ved kaiområdet i Oslo selger mange prostituerte sex. Strøket strekker seg helt fram til Karl Johan.
FRA STRØKET I OSLO:</B> Unge jenter fra Øst-Europa og Afrika selger seg på horestrøket.
KJØPER SEX:</B> En 26 år gammel horekunde kjøper sex og angrer ikke. Han har latt seg intervjue anonymt i Dagbladet tidligere.
<B>KAMP OM KUNDENE:</B> Prostitusjonen har ifølge ekspertene tidvis vært så stor i Oslo at det har oppstått kamp om kundene.
ØKONOMISK ANALYSE AV SEXKJØPERE:</B> Steinar Strøm har laget rapporten sammen med kollegene Marina Della Giusta, Maria Laura Di Tommaso og Isilda Shima.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer