UNG TIL SINNS: Den fysiske alderen kan være hva den vil, men det er hvor gammel du føler deg som betyr noe. For som man sier: Man føler seg aldri så voksen som når man er 18, aldri så ung som når man er 75. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UNG TIL SINNS: Den fysiske alderen kan være hva den vil, men det er hvor gammel du føler deg som betyr noe. For som man sier: Man føler seg aldri så voksen som når man er 18, aldri så ung som når man er 75. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Hvorfor lar vi alderen styre hva vi gjør?

Eirik Alver syns han er gammel nok til å bestemme det selv.

En nederlandsk selvhjelpsguru gikk nylig rettens vei for å få forandret alderen sin. Ja, for selv om det sto 69 i ID-papirene hans, følte Emile Rathelband seg som 49. Når man uten problemer kan forandre både navn og kjønn, hvorfor ikke alder? Slik lød hovedargumentet hans.

Retten avfeide forespørselen glatt, som forventet, noe det er vanskelig å finne fornuftige argumenter mot. Men er det virkelig helt på viddene å tenke litt annerledes enn det vi gjør når det gjelder alder? Lar vi oss i for stor grad styre av de første seks tallene i personnummeret vårt? Kanskje vi skulle være mer opptatt av hvor gamle vi faktisk føler oss og selv bestemme hva vi kan og bør gjøre ut fra det?

Jeg var på vei til butikken, og støtte på naboen som holdt på å pakke ut av bilen etter endt vinterferie. Jeg er ikke helt sikker på hva han driver med, heller ikke hvor gammel han er – et sted mellom 45 og 55 vil jeg tro – men han er alltid hyggelig. Altså en typisk small talk-bekjent. «Hei! Hvordan går det?», sa han da han fikk øye på meg. Jeg svarte slik man gjør i slike situasjoner: «Jo da, slett ikke verst». Men så gjorde jeg noe som overrasket – både meg selv og ham. Jeg la til et: «Altså, alderen tatt i betraktning. Jeg vet ikke – det kan være årstiden, men jeg synes jeg blir fortere sliten nå enn før.»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.