Hvorfor spiller vi kostbare?

Hver uke svarer Magasinets nye ekspertpanel på spørsmål som angår deg og meg. Denne uka spør vi sexolog Bente Træen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- La oss tenke oss at vi, som skuespillere på en teaterscene, følger et manuskript når vi sjekker hverandre opp. I dette manuskriptet spiller menn og kvinner ulike roller. Sjekking er en nøye regissert affære, selv om vi tror den er spontan og full av overraskelser. Det er en forhandlingsprosess om intimitet, eller sex, eller begge deler. Ifølge det tradisjonelle manuskriptet - som fortsatt stort sett er gyldig i vår kultur - skal mannen ta initiativet til samhandling. Kvinnen forventes å avvise eller bekrefte mannens initiativ. Å spille kostbar er en del av denne leken. Om man forhandler om intimitet i kurtisen, forhandler man om å bli valgt eller vraket som partner til et parforhold. Spørsmålet, og angsten, er går da på om du er bra nok. Både mannen og kvinnen ønsker å framstå i best mulig lys. Begge ønsker å bli oppfattet som spesiell og som en som ikke hengir seg til hvem som helst. Ingen av partene ønsker å framstå som «billig» - de strekker seg etter det dyrebare, eksklusive og vakreste.

Funker det?

- Ja, i den forstand at vi opptrer i overensstemmelse med manuskriptet. Dette handler om kollektive, ofte ubevisste «spilleregler» vi lærer fra tidlig i livet. De fleste vil si at det funker å være kostbar de gangene sjekkespillet får en positiv utgang. Når det derimot resulterer i avvisning, finner vi gjerne andre forklaringer på dette enn at man ikke var «kostbar nok».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer