Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

I 30 afrikanske land er homofili forbudt

Mener det er «uafrikansk» og kommer fra Vesten.

I SEPTEMBER I FJOR publiserte den ugandiske avisen Red Pepper en liste med fornavn, arbeidsplass og andre karakteristika på 39 homofile i landet, under tittelen: «Homo-terror».

Avisen sverget på å «navngi og spotte» ledende homofile i Kampala.

Oppslaget kom etter at lesbiske og homofile organisasjoner i landet gikk sammen om en kampanje kalt «la oss leve i fred» måneden før.

I det afrikanske landet er homofili forbudt, og de strengeste straffene kan gi opptil livstid i fengsel. Seksuelle minoriteter er fordømt av store deler av befolkningen, og situasjonen for disse gruppene ekstremt vanskelig.

- VI SER STADIG situasjoner der lesbiske kvinner blir voldtatt, vi har til og med et tilfelle i Sør-Afrika der en lesbisk kvinne ble steinet til døde, forteller Fikile Vilakazi til Dagbladet.no.

Vilakazi er på norgesbesøk som representant for Coalition of African Lesbians. Hun kommer fra Sør-Afrika, det eneste landet som har antidiskriminerings-lovgivning på området og som tillater ekteskap for lesbiske og homofile. 

Ekteskapsloven i Sør-Afrika som kom i 2006 og skapte større åpenhet i mange afrikanske land sør for Sahara, og flere steder ble temaet diskutert i media for første gang.

Likevel er overgrepene mot homofile, lesbiske og transseksuelle talløse.

KJEMPER FOR LESBISKE OG HOMOFILE: - I Sør-Afrika og andre afrikanske land er det en utbredt holdning at homofili er «uafrikansk», sier Fikile Vilakazi. Foto: Mina Hauge Nærland
KJEMPER FOR LESBISKE OG HOMOFILE: - I Sør-Afrika og andre afrikanske land er det en utbredt holdning at homofili er «uafrikansk», sier Fikile Vilakazi. Foto: Mina Hauge Nærland Vis mer

Selv om lovgivningen tillater homofili og det finnes aktivistgrupper som jobber åpnere enn i de fleste andre afrikanske land, er situasjonen vanskelig også i Sør-Afrika.

Fredag klokken 17.00 svarer Vilakazi på spørsmål fra deg om homofile og lesbiskes situasjon i Afrika.

VILAKAZI KOMMER FRA en fattig familie som var splittet, og hun vokste opp under apartheid. Da hun kom ut som lesbisk som 17-åring, ble hun banket opp av onkelen, fordømt av de rundt henne og måtte rømme hjemmefra. Hun fant en slags tilhørighet igjen i et kirkesamfunn, men opplevde at de aksepterte henne bare så lenge hun ikke levde ut sin legning.

- Jeg ble kastet ut av kirken da det ble kjent at jeg var lesbisk, og var helt alene. Det var en forferdelig vanskelig prosess å stå fram. Jeg ble tatt inn hos en muslimsk familie og fortalte mor at jeg var lesbisk. Hun godtok det en stund, men så snart jeg fikk et forhold til en kvinne ble jeg kastet ut, igjen. Det var da jeg ble aktivist, forteller hun.

- Men mange har det mye verre enn jeg har hatt, legger hun til.

KARTET OVER DE alle de afrikanske landenes lovgivning rundt homofili er dyster lesning. På ingen andre kontinenter i verden er homofil praksis forbudt og straffet i så stor grad: I rundt 30 land er det forbudt (litt avhengig av hvordan man regner), i to av dem hvor det er sharialovgivning kan det medføre dødsstraff.

Mange aktivister i ulike land på kontinentet jobber i skjul i frykt for hva åpen aktivisme kan medføre.

- I Sør-Afrika og også i andre afrikanske land er det en utbredt holdning at homofili er «uafrikansk»; at det ikke er i «afrikanernes gener». Vi som kjemper for lesbiske og homofiles rettigheter blir sett på som alliert med Vesten, og homofili betraktes som et resultat av vestlig imperialisme, som noe Vesten har bragt til Afrika og som ikke fantes før kolonialistene kom, sier Vilakazi.

I Sør-Afrika er tradisjonene sterke, og Vilakazi forteller at kongressen for tradisjonelle ledere er unisont mot homofili.

DET ER ULIKE problemer som møter homofile i de ulike afrikanske landene. I de tidligere britiske koloniene er homofili stort sett forbudt, og lovgivningen den samme som da landene var kolonier. I de tidligere franske koloniene er bildet mer mangesidig.

Det enkelte lands historie spiller en stor rolle i dag:

- I Rwanda som har en forhistorie med folkemord, er de som jobber for homofile og lesbiskes rettigheter redd noe lignende skal skje med dem. Men i flere land i Øst-Afrika ser aktivistene ut til å komme fram med en sterkere stemme, og vi ser nye ledere vokse frem.

- Det er mange ting nordmenn kan gjøre for å hjelpe. Vi trenger solidaritet, styrkede partnerskap og ressurser. Diskriminering av seksuelle minoriteter er et globalt problem som behøver globale løsninger, sier Vilakazi.

FORBUDT I 30 LAND: Den oransje fargen viser de landene i verden der homofili er forbudt, den mørke røde hvor det er forbundet med dødsstraff. De lyse grønne fargene indikerer at homofili er tillatt, de mørke grønne at partnerskap/ekteskap er lovlig.
KJEMPER I FELLESSKAP: Coalition of African Lesbians (CAL) samler lesbiske aktivister fra en rekke afrikanske land. Bildet er fra Gay Pride-paraden i Cape Town i 2006.
GAY PRIDE: SØr-Afrika har de mest liberale lovene om homofili i Afrika. Tusenvis markerte stolthet i paraden i Cape Town i 2006, samme år som homofile ekteskap ble tillatt.
VOLDSOM MOTSTAND: En kristen gruppe demonstrerer mot homofili i Ugandas hovedstad Kampala 21. august 2007.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media