I 40 år har han forsøkt å finne ut av hvorfor noen par lykkes og andre ikke. Dette mener han er løsningen for å få forholdet til å vare

Professor John M. Gottman har funnet sju nøkler til et godt parforhold.

Kjærlighetslaboratorium: John M. Gottman har blant annet målt hvordan personer i parforhold reagerer når de krangler. De første kranglene i et parforhold, handler ofte om tillit. Derfor er det en nøkkel hvordan parene bygger tillit i relasjonen sin, og de holder sammen, 
Kjærlighetslaboratorium: John M. Gottman har blant annet målt hvordan personer i parforhold reagerer når de krangler. De første kranglene i et parforhold, handler ofte om tillit. Derfor er det en nøkkel hvordan parene bygger tillit i relasjonen sin, og de holder sammen,  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alarmen går. Du blir varm, kjenner pulsen øke, du prøver å tenke rasjonelt, men følelsene – frykten og sinnet – har allerede tatt jerngrep på deg.

I stedet for å svare rolig på kjærestens kritikk, finner du de verste adjektivene du kommer på og slår hardt og brutalt tilbake.

Ømheten du en gang følte for kjæresten er borte. Bitterheten har overtatt.

«Den brå oppstarten» er ifølge den amerikanske professoren og parpsykologen John Gottman det første gryende tegnet på at et kjærlighetsforhold sliter.

I 40 år har 74-åringen forsket på parrelasjoner. Sammen med kona Julie, også hun forsker og psykologiprofessor, driver han The Gottman Institute i Seattle, hvor hovedfokus er å finne ut hvorfor noen forhold lykkes og andre ikke. Gottman er også verdenskjent for sin forskning på relasjonen mellom barn og foreldre og hvilken virkning dette har på barns utvikling.

Med «den brå oppstarten» mener Gottman kjærestepar som i samtaler eller diskusjoner umiddelbart går over i kritikk og sarkasme.

–Det er dømt til å mislykkes: det som begynner dårlig, ender gjerne også dårlig, sier psykologen til Magasinet via Skype.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.