TRUET PÅ LIVET: I snart 40 år har Patricia Ariza brakt teateret til de ekskluderte gruppene i Colombia. Men engasjementet har kostet, og Arzia har blitt truet på livet ved flere anledninger. I vinter ble hun etterforsket av myndighetene, som fryktet hun rekrutterte sympatisører til FARC. FOTO: KATHARINA BARBOSA BLAD/MAGDALENA NORWAY
TRUET PÅ LIVET: I snart 40 år har Patricia Ariza brakt teateret til de ekskluderte gruppene i Colombia. Men engasjementet har kostet, og Arzia har blitt truet på livet ved flere anledninger. I vinter ble hun etterforsket av myndighetene, som fryktet hun rekrutterte sympatisører til FARC. FOTO: KATHARINA BARBOSA BLAD/MAGDALENA NORWAYVis mer

- I begynnelsen handlet det nok om rettferdighet

Patricia (51) hjelper krigsofre med teater. Myndighetene mener hun støtter terrorister.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

MELLOM TO OG FIRE MILLIONER mennesker er på flukt i sitt eget land. De har flyktet fra herjingene til geriljagrupper, paramilitære og regjeringssoldater.

Landet det er snakk om, er imidlertid verken Sudan, Kongo eller Somalia, men Colombia, det eneste landet på den vestlige halvkule med millioner av internt fordrevne ifølge Flyktningehjelpen.

Omkring 70 prosent av de internt fordrevne er kvinner. De har sett familiemedlemmer blitt torturert og drept. Minst en av tre kvinner i Colombia har opplevd seksuelle overgrep, ifølge landets helsedepartement, men tallene for de internt fordrevne er trolig mye høyere.

Siden 2003 har myndighetene dessuten gitt amnestier til titusenvis av paramilitære. Dermed kan de aldri straffes for det de har gjort mot sivilbefolkningen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn