Du leser nå Dagbladet Pluss

I dag er det få ting som virker mer gammeldags innen matlagingen

Teknologien har kanskje ikke tatt over innen mat, men du kan lage veldig god sauebog og veldig gode frokostegg hvis du bruker den.

Sloooowly: Langsomt bakt sauebog er én av tingene som teknologien kan bidra til å gjøre bedre.
Sloooowly: Langsomt bakt sauebog er én av tingene som teknologien kan bidra til å gjøre bedre.Vis mer

Framtida, på begynnelsen av årtusenet: Det var en spesiell gjeng som pleide å reise til fjellandsbyen Erice på Sicilia. Her var kokker og kjøkkensjefer, vitenskapsfolk og en nobelprisvinner i kjemi. Og vi var samlet om samme oppgave: En matrevolusjon! Vi skulle dekke bordet for en framtid vi alle visste var på vei. Midt i et gammelt kloster i en middelalderlandsby skulle en ny, spiselig verden eksperimenteres og forskes fram. fortidas gammel­modige matlaging, basert på kjerringråd og overtro, skulle erstattes av en ny, vitenskapelig tilnærming.

I kaffepausen, under 2001-workshopen, fikk vi slurpet i oss en første smak av prototypen på Heston Blumenthals seinere så berømte egg og baconiskrem, og Hervé This, vitenskapsmannen som hadde navngitt bevegelsen vi nå var en del av – «molekylær gastronomi» – serverte egg kokt ved 63 og 65 grader. Vi fikk presentert hvordan man kunne lage majones ved hjelp av ultralyd. Og i 2004 forklarte matvitenskapens orakel Harold McGee, hvorfor den perfekte måten å steke en biff på, var å snu den hvert femtende sekund.