I dronningens tjeneste

Da London fikk OL, arrangerte britisk håndball audition for å skaffe spillere. En Big Brother-vinner fra Toten og en husmor fra Glasgow fikk plass på laget.

DA DET BRITISKE MAGASINET Observer Sports Monthly laget ei liste over «100 ting vi fortsatt elsker sport for», kom følgende punkt som nummer 21:

«Pressemelding fra British Handball 27. mars: ‘En overlegen defensiv prestasjon sikret Storbritannias damelag en hardt tilkjempet 19-16-seier over turneringens forhåndsfavoritt Færøyene’.»

SER MAN BORT FRA en enkelt serie i England og et par lag i Skottland, der hovedsakelig emigrerte skandinaver og østeuropeere spiller, er håndball en ikkeidrett på De britiske øyer.

Men da London ble tildelt OL i 2012, ble de som vertsnasjon automatisk kvalifisert til lekenes håndballturnering.

I 2006 omtalte den olympiske komiteen håndball som en av de største utfordringene fram mot OL. Da sto de fullstendig uten lag.

For det britiske håndballforbundet var dette en unik sjanse til å sette idretten sin på kartet.

Dette er historien om hvordan man bygger håndballkultur i ekspressfart: Møt England Womens Handball Team.

PÅ ET HOTELL i stålbyen Sheffield sitter danske Jesper Holmris og venter på en buss.

TALENT ID: Spiller du håndball og har britisk pass, eller bare potensial, lyst og vilje? British Handball vil ha deg! Det er stor variasjon i alder, nivå og erfaring blant jentene i den britiske OL-satsingen. Alle foto: ERIK BERGLUND
TALENT ID: Spiller du håndball og har britisk pass, eller bare potensial, lyst og vilje? British Handball vil ha deg! Det er stor variasjon i alder, nivå og erfaring blant jentene i den britiske OL-satsingen. Alle foto: ERIK BERGLUND Vis mer

Sammen med årdølen Vigdis Holmeset har han tatt utfordringen. Oppgaven deres er å skape et best mulig håndballag i løpet av fem år. Da gjelder det å kutte så mange hjørner som mulig.

Vigdis forteller at mye har skjedd i løpet av de snaue to åra siden oppstarten:

- For to år siden tapte det britiske laget med 40 mål mot Færøyene, nå i mars vant vi med tre. Selv om vi har hatt 700 prosent framgang, trenger vi nye 700.

SATSINGEN ER OMFATTENDE. Hele tre millioner pund er lagt på bordet, så ressursene er der. Med et støtteapparat som nesten er større enn spillegruppa, ligger alt til rette for framgang.

Så var det spillerne, da. Det naturlige utgangspunktet, britiske håndballspillere, er en minoritet.

Dermed må man ta i bruk andre metoder. Er du interessert og har eller kan få britisk pass, finnes det et påmeldingsskjema på britishhandball.com.

Den første rekrutteringsrunden endte med 700 påmeldte. Da var det klart for auditions.

Jesper Holmris smiler.

- Av de 180 jentene som ble vurdert, hadde ti sett en håndball før, og tre tatt i en.

I dronningens tjeneste

Fra de innledende rundene ble det silt ut 20 spillere. Noen var håndballjenter, andre var fra idretter som rugby, basket, hockey, netball, fotball og dodgeball - unge jenter som hadde de rette fysiske forutsetningene og ville gi alt.

Planen var at disse 20 skulle flytte til Danmark, og bo og trene sammen samt spille i dansk serie som et lag. For noen av de utvalgte ble dette for tøft, de fikk kalde føtter.

I dag bor totalt tolv spillere i Århus, og spiller for lokale lag.

EN AV DISSE er skotske Lynn McCafferty. Av en eller annen grunn fantes det et lite håndballmiljø i hjembyen hennes Cumbernauld utenfor Glasgow, og Lynn har spilt siden hun var elleve.

Som lagets kaptein forlot hun ektemann, hund, hus og jobb til fordel for tomannsrom og internatliv på Jylland. 29 år gammel bor hun nå sammen med ti tenåringsjenter og en 24-åring - for å bli olympier.

- Da jeg fikk tilbudet om å flytte, var det ingen enkel avgjørelse, men til slutt lot jeg hjertet avgjøre. Jeg elsker å spille håndball! Det kan gå opptil åtte uker mellom hver gang jeg ser mannen min, og det er tøft, spesielt når man er såpass mye eldre enn de andre. Men jeg skal leve resten av livet sammen med Gary, og da klarer vi å bo fra hverandre denne perioden.

IKKE ALLE SPILLERNE på det britiske OL-laget holder til på camp Århus. Flere - med britiske pass og oppvekst rundt omkring i Europa - har tilhold i sine respektive klubber, og møter de andre på samlinger.

Britt Goodwin, født og oppvokst ved Mjøsa, er en av disse. Hun har engelske foreldre og britisk pass, og måtte egentlig bli norsk statsborger for å gå Politihøgskolen.

Men hun kom ikke inn, og syntes 6000 kroner for nytt pass var en litt for stor utgift en fersk sykepleierstudent.

Seinere ble hun én million kroner rikere etter å ha oppholdt seg i en tv-overvåket bunkers. Britt Goodwin vant norsk-svenske Big Brother i 2005, og taklet innesperring og null alenetid bedre enn de fleste.

- Hvis noen hadde sagt at jeg måtte bli en måned til, hadde jeg tenkt «greit nok, det fikser jeg». Jeg er en sosial person og er vant til å være omgitt av folk hele tida.

Og omgitt er vi. I spillerbussen på vei til hallen overdøves knitringen fra to små høyttalere effektivt av rungende allsang. Britt ler:

- Du ser jo at vi har det veldig gøy!

Som en sentral spiller i laget er venstrekanten veldig glad for at hun forble britisk. Til daglig spiller hun i Toten HK, der hun og lagvenninnene må jobbe hardt for å klare seg i årets eliteserie. Samlingene med Great Britain er gulrøtter i hverdagen.

GJENNOM SLITNE teglkvartaler og falleferdige industriområder kjører vi mot The English Institute of Sport. Instituttet er det pulserende hjertet i den idrettslige satsingen mot London-OL.

Bussen svinger inn foran et kjempeanlegg som viser seg å romme alt fra boksing og bordtennis til friidrett og fekting, og, i et lite hjørne: håndball.

Dagens batalje er en uoffisiell kamp mot Tyrkia U21. Det er en spennende kamp for trenerne, nå har de muligheten til å bruke alle spillerne som så langt er aktuelle for 2012, også de som ennå ikke har fått sitt britiske pass.

Det er god stemning blant de nesten 300 oppmøtte - mest familie, venner, pausedansere og spillere fra de andre lagene som deltar i turneringen. På side tre i programmet kan de lese en omfattende forklaring av spillereglene.

Til pause leder britene 9-6, etter en lett kaotisk og bølgende første omgang.

I andre omgang viser Great Britain at de er fysisk overlegne, og løper inn til 22-13. Jubel og glede!

MEN HVOR GODT, eller dårlig, er egentlig det britiske laget?

Vigdis Holmeset, som har trenererfaring fra flere norske klubber, to av de beste håndballgymnasene i Norge og Norges Håndballforbund, anslår:

- Hvis vi hadde hatt med alle som er med i dag, hadde vi nok klart å holde oss i norsk førstedivisjon.

Et stykke fra olympisk nivå, men det er ennå tid. Klokka tolv påfølgende dag er det rolig trening på samme bane. Så langt denne samlingen har det vært en del interesse fra pressen.

- Vi har faktisk hatt med en journalist på trening hver dag denne uka. Men de aner ikke hva det dreier seg om, sier Vigdis Holmeset.

I dag er det min tur og jeg gruer meg. Glimtet i Vigdis’ øyne da det kommer fram at jeg har en engelsk bestemor, gjør det umulig å slippe unna. Med lånte sko og pipende pust, hever jeg som avdanket spiller muligens snittet for journalistisk ballbehandlingsevne

denne uka, men ikke så mye mer.

VEL OVERSTÅTT står Great Britain igjen som turneringsvinner, på målforskjell etter et knepent tap mot Færøyene.

Det er fire år igjen til ilden tennes i London, og Storbritannia er fortsatt et u-land i håndballverdenen. Men de jobber hardt.

De nyrekrutterte vil fortsette utviklingen, og de leter med lys og lykte etter spillere med britiske aner, selv undertegnede får ikke gå i fred.

Hvem vet, kanskje vi sees i London.

kase@dagbladet.no

BILL.MRK.: British Handball sparer ikke på noe når de skal rekruttere spillere. Denne logoen er designet av Saatchi & Saatchi, et prestisjetungt britisk reklamebyrå.
LES MER I SPORTMAGASINET: I dagens Sportmagasin kan du i tillegg til denne saken møte Svennis i Mexico og lese om Tora Berger og skikjøring i USA.
RIGHT OVERGANG: Jesper Holmris og Vigdis Holmeset har tatt i bruk norsk-danske lånord i det engelske håndballspråket.
BRITISK JUBEL:</B> Så glad blir man for å slå et tyrkisk juniorlag. Lynn McCafferty og Britt Goodwin deler seieren med Union Jack.
UTSKREMT MEDARBEIDER: Sportmagasinets medarbeider i lånte sko og med gnagsår på hælen.