MATKULTUR: Andreas Viestad er matspaltist, tv-programleder og har i tillegg startet et matkultursenter for barn. Foto: Nina Hansen
MATKULTUR: Andreas Viestad er matspaltist, tv-programleder og har i tillegg startet et matkultursenter for barn. Foto: Nina HansenVis mer

- I går spiste jeg et stykke gammal ku. Det er det mest smakfulle kjøttet som finnes

Andreas Viestad er heller ikke med på at kokt brokkoli er kjedelig.

Goddag! Andreas Viestad (43). Hvordan er livet om dagen?

- Bedre enn fortjent, mer travelt enn hva klokt er.

Hva var det første du tenkte på da du våknet i dag tidlig?

- Chili. Jeg og Christopher Haatuft hadde utfordret hverandre med chili fra Amazonas i går kveld. Den er så sterk at du kjenner det i neglene, og den sitter i kroppen i et døgn.

I boka di «Den store kjøttkokeboka» har du oppskrifter hvor du bruker grisesnute, hjerne, hjerte, hele hodet og føtter. Hvilken kroppsdel burde det spises mer av i norske hjem?

- Bog er den skjulte skatten. Svinebog, lammebog, oksebog. Masse smak. Kjempebillig. Tåler all slags juling. I det hele tatt bør vi som spiser kjøtt bli flinkere til å spise hele dyret. Det er fornuftig, bærekraftig og ikke minst veldig godt. Det er bare de siste tiårene vi har begynt å innbille oss at godt kjøtt bare handler om biff.

I 15 år har du levert nye oppskrifter i Magasinets spalte Det beste jeg vet sammen med fotograf Mette Randem. Hvor finner du inspirasjon?

- Overalt. Det er det som er med mat. Alle kulturer har spennende mat. Vi har en egen kulinarisk skattkiste som jeg så vidt bare har begynt å skrape på overflaten til. Verden består for en stor del av spiselige ting. Og vi blir sultne med bare noen timers mellomrom.

Hva er din favorittrett?

- Det skifter. Men i går spiste jeg et stykke gammal ku. Det er det mest smakfulle kjøttet som finnes, og en veldig bra måte å hedre henne etter lang, tro tjeneste med melking.

Hvilken rett er din «guilty pleasure»?

- Kokt brokkoli. Jeg er han som ikke synes kokt brokkoli er kjedelig. 

Du skriver ei bok om kjøtt i en verden hvor det stadig sies at vi må minske kjøttforbruket ...?

- De fleste av oss spiser kjøtt. Da må vi begynne å spise smartere og bedre. Det er tilsynelatende et paradoks, men vi må omfavne kjøttspisingen. Når vi behandler kjøtt som noe skittent, henfaller vi til et sånn drittkjedelig filet- og kjøttdeigkjøkken, som verken er spennende eller bærekraftig. Løsningen, for oss som ikke planlegger å bli veggiser, er å spise mer bevisst, og bruke hele dyret.

Hva er det beste rådet du har fått?

- Gjør som du vil.

Hva provoserer deg?

- Dumhet, feighet, giddeløshet.

Hvilket karaktertrekk ved deg selv irriterer deg mest?

- Utålmodighet.

Har du en tilbakevendende drøm? I så fall, hva handler den om?

- Å fly. Jeg har ikke tall for hvor mange ganger jeg har flydd ned Ullevålsveien i drømme.

Hvem var ditt livs første kjærlighet?

- Min mor.

Det viktigste i livet ditt akkurat nå?

- Barn, kone, venner, arbeid.

Hvis himmelen fantes, hva ville du likt at gud sa i det du ankom?

- Lager du maten, så tar jeg oppvasken.