- Å SI NEI TIL MAMMA ER NØKKELEN TIL Å BLI VOKSEN: Det mener Magasinets gjesteredaktør Jesper Juul. Bildet viser mor og datter, Tordis og Elin Ørjasæter. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- Å SI NEI TIL MAMMA ER NØKKELEN TIL Å BLI VOKSEN: Det mener Magasinets gjesteredaktør Jesper Juul. Bildet viser mor og datter, Tordis og Elin Ørjasæter. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

I grenseland

Tidsklemma rammer ikke bare dem med små barn. Å sette ned foten for sine foreldre kan være hardt, men strengt nødvendig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

—Det er stressende å vite at du har foreldre som trenger hjelp, sier forsker Svein Olav Daatland ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring). Sammen med to kolleger står han bak den nye rapporten «Helse, familie og omsorg over livsløpet». Den handler om den moderne tidsklemma, der mellomgenerasjonen også skal fordele sin knappe tid på å hjelpe gamle foreldre.

—Mange ønsker å bidra på et eller annet vis, men forholdene ligger bedre til rette for småbarnsforeldre enn for å hjelpe til i den andre enden av skalaen. I dag har ikke yrkesaktive rettigheter som gjør at de med god samvittighet kan ta fri fra jobben for å følge foreldre til tannlege eller lege. Og når det ikke finnes slike ordninger er Det er som regel kvinnene som strekker seg, og mange av dem jobber deltid for å ta seg av familieforpliktelser, sier Daatland.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn