+ Du leser nå Dagbladet Pluss

- I Norge er folk veldig hissige på å fortelle andre hvordan de skal leve, mens de skjuler egne svakheter

Leo Ajkic har fått jobben med å engasjere folk i noe han sjøl ga blaffen i.

Henger sammen: - Det var først da jeg ble inkludert i det norske samfunnet at jeg begynte å interessere meg for demokratiet. Foto: Siv Johanne Seglem
Henger sammen: - Det var først da jeg ble inkludert i det norske samfunnet at jeg begynte å interessere meg for demokratiet. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

- Jeg følte meg ikke som en del av Norge, flere ganger hadde jeg bare lyst til å stikke. At det foregikk valg og sånt her i landet registrerte jeg ikke engang, skjønner du?

Leo Ajkic har slengt de lange beina opp i kantinesofaen på Marienlyst, han prøver å forklare hvordan det kunne ha seg at han, en oppegående og samfunnsengasjert person, ikke benyttet stemmeretten før ved stortingsvalget i 2013.

Da var han blitt 29 år gammel.

Skeptisk til Norge

- I tenåra opplevde jeg at foreldrene mine, bra utdannede folk, ble sett på som annenrangs borgere. Det gjorde at jeg ble skeptisk til Norge. I Bosnia hadde min far hatt en høy stilling i et kraftforsyningsselskap. I Bergen kommune ble han satt til å være parkeringsvakt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

  Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

 • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
 • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
 • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.