I pus og dus

Med en pappa bosatt i Mexico og en mamma på evig reisefot, er det katta Malibu (19) som styrer hjemme hos familien Vial/Dixon i L.A.

KJÆRESTEN FLYTTET til Mexico, og selv bor hun mest i New York og Paris. Dagbladet ble med fotografen Veronique Vial hjem for å fortelle katta at hjemmet skal selges. For 65 millioner kroner.

- Egentlig var tanken at Malibu skulle få bo her til han døde, men nå er han over 19 år gammel og like sprek. Det ble litt dyrt i lengden.

Malibu er huskatta til Veronique Vial (hemmelig alder) og kjæresten Philip Dixon (60), og strengt tatt den eneste fastboende i ett av de mest spesielle husene i Los Angeles.

- Du skjønner, Philip vil ikke jobbe mer, og da ble det litt i overkant å beholde dette huset, bare fordi katta liker seg her. Særlig fordi jeg må betale en kattepasser. Dessuten har vi et hus til på den andre siden av gata, og Philip trenger penger til pensjonisttilværelsen.

Philip Dixon er en anerkjent motefotograf som har tatt bilder av Sharon Stone naken for Playboy, laget reklame for Yves Saint Laurent og vært fast leverandør til Harpers Bazaar og Conde Nast Traveller.

Da han ble sammen med Veronique for gode 20 år siden, sto det bare et lite ettromshus på den svære tomta i et av de mest belastede delene av bydelen Venice i Los Angeles.

- Det var skikkelig ubehagelig her nede. Masse vold. Folk ble drept hver natt, forteller Veronique med kraftig fransk aksent.

DET ER GRUNNEN til at huset ser ut som en blanding av et varehus og en festning fra utsida - og ikke det man forventer av et luksushus med en prislapp på 65 millioner kroner.

PEIS MED UTSIKT: Ved peisen er det lov å fyre opp vannpipa, mens man titter på gjestene som tar morgentreningen i kanalen utenfor. Alle foto: RICHARD ERIKSEN
PEIS MED UTSIKT: Ved peisen er det lov å fyre opp vannpipa, mens man titter på gjestene som tar morgentreningen i kanalen utenfor. Alle foto: RICHARD ERIKSEN Vis mer

- Vi har ikke hatt et eneste innbrudd, men så har vi jo også 7,5 meter betongmur rundt hele huset.

Men når du først er innenfor åpner det seg en annen verden.

- Philip tegnet huset på fem minutter på en serviett. Han hadde det helt klart i hodet sitt. Takhøyde, rominndeling, hage, alt sammen.

«Alt sammen» inkluderer også det forseggjorte gjestehuset som henger som en fuglekasse i ett av hjørnene på muren, men høyt nok til at du får akustikk på fjelltoppnivå hvis du snorkesover bort sommernatta.

- Hele sulamitten tok oss tre år å bygge. Vi flyttet inn her i 1992.

Veronique insisterer på at hjemmet ikke kostet all verden. Tomta var den rimeligste man kunne få så nært havet på grunn av kriminaliteten i nabolaget. I tillegg er alt gjort på enkleste vis. Ingen lister rundt dørene, ingen dyre vinduer. Nesten ingen vegger.

- Og se på gulvet, vi har ikke behandlet det i hele tatt. Det er tykk seder som vi fikk tak i billig.

Vial, som akkurat er tilbake fra Hawaii, skal fotografere George Clooneys kjæreste for bladet Paris Match dagen etter, og som deretter setter seg på flyet til New York og leiligheten i Tribeca, stryker ei hånd over det eldgamle stuebordet i den 100 kvadratmeter store lesestua i andre etasje.

I pus og dus

- Dette var egentlig en gammel seng. Vi kjøpte den i India for 150 kroner eller noe sånt. Vi kjøper alltid en haug med ting på reisene våre, og så bare sender vi dem dit vi vil ha det med lasteskip. Det koster oss kanskje 10 000 kroner, men sparer oss for utrolig mye penger. Et sånt bord koster fort 25 000 kroner alene, og vi får jo plass til fem av dem i en container.

HUN RUNDER HJØRNET, spenner ei bue fra Amazonas, og peker på en trebenk med åtte kniver fra Marokko. Inne på soverommet står det kopper med urter fra Kina foran senga. Hun pleier å behandle seg selv med dem etter akupunktur. Og bak senga, står det tre palmer og stanger mot vinduene i taket.

- De sa de skulle gro veldig sakte, det stemte jo ikke helt.

- Dette må da være slik huset til Indiana Jones ville sett ut, kommenterer vi.

- Indiana Jones?

Veronique ler.

- Det hadde jeg faktisk ikke hørt før, som regel sier folk at det minner om Flintstones. Men jeg har en sønn, Locky Maclean, han har seilt jorda rundt i flere år nå - det er en ordentlig eventyrer.

Han var også en av mennene i moras bok «Men Before 10am», et prosjekt med bilder av kjendiser som Karl Lagerfeld, Vin Diesel og Kiefer Sutherland pissende, dusjende eller sovende på morgenkvisten. Tidligere hadde hun gjort det samme med Angelina Jolie, Demi Moore og den gjengen der.

- Jeg er ikke noen god fotograf, jeg er nok best på kjendiser.

Hun løfter opp Malibu. Spør om vi ikke vil ha et bilde av de sammen.

- Han er kjendis, skjønner du. Han har vært med i alle mine bøker, og så var han med i en film med Meg Ryan. De leide huset her i fire dager, og han trasket forbi i hver eneste scene. Til slutt ga de opp å holde han unna.

Selv om huset passer de to kunstnerne perfekt, med åpne dører og en glidende overgang mellom inne og ute, tar ikke Veronique det så tungt å selge huset.

- Nei da. Huset i Mexico hvor Philip bor er jo veldig mye finere og større, men med samme følelse som her, og så har vi jo hus og leiligheter mange andre steder. Og Philip trenger pengene.

Katta Malibu klenger seg inntil henne og purrer intenst.

- Jeg tror han er verdens lykkeligste katt hver gang jeg er innom. Men denne gangen har jeg jo litt dårlige nyheter. Katter er veldig territoriale, vet du. Det kan bli tøft å flytte for han.

SELV TRIVES HUN som fisken i vannet i det asurblå bassenget som omgir huset.

- Det er ikke bare til pynt, på langsiden av huset har vi laget det dypt, slik at vi kan svømme lengder der. Jeg bruker det hver morgen.

Totalt er huset noe sånt som 200 kvadratmeter over to etasjer, men enkelte steder - som over kjøkkenet - er det åpent hele veien opp til takvinduet ni meter over bakken. Selv om tak, vegger og gulvet i første etasje er laget av betong, er det fantastisk lyst og ledig.

Vinduer utgjør rundt en tredjedel av taket, det finnes ikke en eneste dør mellom rommene i noen av etasjene, og ut mot ørkenlandskapet av en hage, er det gedigne åpninger fra alle rom.

Det som kan se ut som et fengsel fra utsida, er en minimalistisk marokkoinspirert oase - om du er heldig nok til å bli invitert inn.

Hvis du ikke har 65 millioner kroner du brenner inne med på kontoen, da. Da slenger Veronique en katt med på kjøpet.

HELDIGPUS: Katta, en av verdens heldigste, har i flere år levd alene i huset. Bare avbrutt av en daglig kattepasser som har vært innom med mat og litt kjæling bak øret. Nå må den flytte til residensen på andre siden av gata.
SNILL MAMMA: Veronique Vial er fotograf med hele verden som arbeidsplass. Hun er venner med Angelina Jolie og resten av Hollywoodstjernene, men mest glad er hun i katten Malibu.
ER MATEN FERDIG? Fra bak sofaen i andre etasje er det åpent ned til kjøkkenet. Strengt tatt er hele huset åpent, det finnes knapt ei dør i hele bygningen.
UNIKT GJESTEROM: Midt på den 7,5 meter høye betongveggen som omgir eidendommen, har de plassert et gjesterom det gjelder å tinge tidlig.
TRENINGSLØYPE: Kanalen som omgir huset fungerer også som treningsanlegg. Det er dypt nok til å legge noen hundre meter bak seg på morrakvisten.