DET UTSKJELTE HELSEVESENET: Det er helt sikkert svakheter i systemet. Men samtidig er det heldigvis mennesker som gjør sitt aller beste for at svigermor og andre skal få en verdig avslutning på livet, skriver Kjartan Brügger Bjånesøy. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
DET UTSKJELTE HELSEVESENET: Det er helt sikkert svakheter i systemet. Men samtidig er det heldigvis mennesker som gjør sitt aller beste for at svigermor og andre skal få en verdig avslutning på livet, skriver Kjartan Brügger Bjånesøy. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpixVis mer

I sommer døde svigermor. Noen fortjener en takk

Helsa ble ikke bedre med åra, den gjør som regel ikke det.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Døden kom ikke uventet. Svigermor var en gammel dame, og hun hadde fått en alvorlig diagnose. Men lenge før kreften kom, hadde vi sett at hun ble svekket. Å flytte fra huset sitt der hun bodde alene, var likevel ikke aktuelt.

– Flytter jeg så dør jeg, sa hun.

Kreften var bare en av flere plager. I inngangen til pensjonistlivet brakk hun også begge håndleddene, og måtte amputere en fot over kneet. Men år etter år holdt hun ut. Hun inviterte stadig på søndagsmiddag, et prosjekt hun med glede brukte en helg på.

– Ingen problem, pleide hun å si. Hun hentet det hun trengte i fryseren i kjelleren, kastet matvarene opp trap­pene, og akte seg etter. Og før middagen sto på bordet? Lett i kroppen krøp hun rundt i hagen og lukte ugress, balan­serte som en akrobat når hun malte rekkverk på terrassen. Noen oppgaver satte hun vekk, betalte godt, men helst ­ville hun gjøre alt sjøl. Vinteren var hun ikke glad i, men det hendte at hun kledde seg for å måke. Mest for å gjøre det enklere for postmannen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn