Dyrt og godt: Foie gras kalles gjerne gåselever i Norge, men mesteparten av produksjonen kommer fra anda. Her servert med portvinsgele og pepper.
Dyrt og godt: Foie gras kalles gjerne gåselever i Norge, men mesteparten av produksjonen kommer fra anda. Her servert med portvinsgele og pepper.Vis mer

Ikke ett fett

La meg servere litt deilig kontrovers.

Det er middagstid hos familien Hondet, en liten familiegård på den franske siden av Pyreneene, halvannen times tid fra Bayonne. Og med det settes det i gang en av de mest kontroversielle mattilberedelsene som finnes. Inne på fjøset står det tre hundre ender og venter på fôret. De er sultne, hele gjengen. Men det er ikke sulten som kommer til å bestemme hvor mye de skal spise til middagen sin.

Om et par minutter vil en lang trakt føres ned i halsen på dem. I dag, siden de er i siste del av sitt tre uker lange fôringsregime, kommer de til å få servert 500 gram mais, rett ned i magen. Og som et resultat av dette blir de ekstra feite. Særlig gjelder dette leveren, som vokser til fem ganger normal størrelse, rett over en halv kilo.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn