+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Ikke for sarte ganer

Bli med Andreas Viestad tilbake til den gangen det brant på norske kjøkken.

BLEK HØNSESUPPE: Slik den ble laget av prestefruen Hanna Winsnes i 1845.
BLEK HØNSESUPPE: Slik den ble laget av prestefruen Hanna Winsnes i 1845.Vis mer

Når vi tenker på fortidas mat, hva man spiste i Norge i «gamle dager», tenker vi nesten alltid på maten som bestemor serverte, god og skikkelig, men kanskje litt kjedelig.

Hvis bestemor, slik min farmor gjorde, serverte kabaret og sandskjell med reker, tenker vi på det som tradisjonell, gammeldags mat. Selv om hun trolig var den første generasjonen som serverte slikt. Og den siste.

La oss gå enda lenger tilbake i tid. Hanna Winsnes’ «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» fra 1845 var en av de første norske kokebøkene, og er regnet som en pedagogisk klassiker. I mer enn 50 år var boka den viktigste kokeboka i Norge. Den kom i en mengde opplag og solgte mer enn 50 000 eksemplarer. Et skyhøyt salgstall selv i dag, men helt sensasjonelt i ei tid da antallet embetsmannsfamilier og storgårder ikke kan ha vært mer enn noen få titalls tusen (antall stemmeberettigete i stortingsvalget i 1844 var 69 000).