Ikke godt nok Mecca

Du vender deg ikke til Mecca for den arabiske matens del.

ROBINSON OG FREDAG hadde gått forbi skiltet i mange uker - «Mecca - Stor meny til liten pris» - og lurt på hva stedet kunne tilby. Denne hutrende dagen stabbet de seg mot det varmt arabiskklingende etablissementet på andre siden av elva. Da de rundet hjørnet, lyste røde og grønne farger opp innenfra og faklene brant utendørs.

-  Inn hit får man virkelig lyst til å flykte om vinteren, og tenk deg hvordan utearealet blir til sommeren, sa Fredag.

-  Det blir i så fall et spennende møte mellom to kulturer, mente Robinson.

For verken Elvebredden café & restaurant i etasjen over, eller nystartede Mecca har klart å fordrive den mer rufsete delen av Grünerløkka-slekta, som i tiår har søkt ned til denne delen av Akerselva. Og de var her tross alt først - før araberkonsepter, design-ditt, design-datt og design-urban-leiligheter i den gamle trafostasjonen, som nå huser alt sammen.

«DER AKERSELVA ER PÅ sitt vakreste har vi skapt et mecca der vi ønsker alle velkommen [...] Vi ønsker å ta deg med på en kulinarisk og visuell reise til stedet der øst møter vest [...] Mecca retter seg først og fremst mot barnefamilier, lokalmiljøet, samt den generelle mann i gata.» Denne reklamen på nettsidene skulle vise seg å være både tomme fraser og en nøktern beskrivelse.

Selv om Robinson og Fredag vendte seg mot Mecca før kveldsbønnen, var det yrende liv langs gulvet. Bare ett tomannsbord var ledig. Og det var nær nok utgangsdøra til at kaldtrekken jaget skuldrene til Fredag opp mot ørene.

-  Det ser ut som om mange av de større bordene lenger innover har det varmere og hyggeligere, frøs Robinson.

DER LOT SMÅBARNSFAMILIER knøttene rase rundt, mens opphavet kafévant så ut som unge Løkkafamilier skal: Passe hverdagspyntet, mens de smilende bar over med at ungene knuste noe knuselig før de endte opp i barnekroken med trøsteleker fra lekebutikken Sprell.

De som ennå bruker mest energi på å orientere seg blant mulige Løkkapartnere har åpenbart funnet den rette menyen for en sein lunsj: Burgere med anbefalt øl for å oppheve tyngdekraften av nattas utskeielser. Eller amerikansk frokost med pannekaker og hele stæsjet.

Og så er det Løkkavenninnene da:

-  Det var så flaut...Jeg var full både på SüdØst, Kaos og Stratos.

Robinson og Fredag følte seg noe kjedelige i dette teatret, men så fram til å bli varmet opp av treretteren på månedens kveldsmeny. Selv om mye fristet, er det tydelig at kjøkkensjefen ikke tenker på muslimenes hellige by Mekka som et kulinarisk sted å vende seg mot.

-  Nei, her er det litt av alt, men i hvert fall ingenting arabisk! proklamerte servitøren på Robinsons spørsmål.

LIKE FØR HADDE hovmesteren problemer med logistikken og skyndte seg så kraftig at bare Robinson fikk bestilt vin. Etter hvert fikk hun servitøren til å passe bedre på.

Etter forretter av tunfisktartar med scampi tempura og carpaccio med manchego, satset Fredag på Hot Pot av fisk og sjømat, men spørsmålet «Hvilken type» ble møtt med svaret «Litt av hvert». Chili skulle det ifølge menyen imidlertid definitivt være oppi, men Fredag mente det ikke var mye futt i heitegryta.

Robinson var definitivt mer fornøyd med den sjenerøse lammeskanken, som stadig overrasket med nye saftige lag rundt beinet.

Vinlista på menyen er i utgangspunktet begrenset, men Mecca viste seg etter hvert å ha et fyldigere kart på lur. Og alt kan fås på glass i forholdet 70 kroner for flaskene til 280 kroner, 90 til 390, 105 til 460 og 150 til 650.

-  Det er mulig at dette er stedet for hamburgere og øl mer enn hovedretter og vin, antydet Robinson.

-  Og mer for vennegjengen og barneflokker enn kravstore par, la Fredag til.

Arabisk? Det er mulig hodet vender mot Mecca, men det har ingenting med arabiske påbud å gjøre.