FULL FORTROLIGHET: Etter kronprinsesse Märtha døde i 1954 var kong Olav knust av sorg. Prinsesse Astrid sørget da for at han ikke var alene. Ifølge prinsessen jobbet kong Olav seg ut av sorgen - og han hadde aldri noen andre, selv om det var «dette kvinnemennesket som stadig skulle late som om hun var fars venninne», forteller prinsessen. Her fra 1988 da Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus feiret sitt 50årsjubileum. Foto: NTB/SCANPIX
FULL FORTROLIGHET: Etter kronprinsesse Märtha døde i 1954 var kong Olav knust av sorg. Prinsesse Astrid sørget da for at han ikke var alene. Ifølge prinsessen jobbet kong Olav seg ut av sorgen - og han hadde aldri noen andre, selv om det var «dette kvinnemennesket som stadig skulle late som om hun var fars venninne», forteller prinsessen. Her fra 1988 da Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus feiret sitt 50årsjubileum. Foto: NTB/SCANPIXVis mer

Ikke helt som andre prinsesser

Prinsesse Astrid, fru Ferner (82) var Norges førstedame i mange år, men da hun ikke fikk barnehageplass til sønnen, troppet hun opp på sosialkontoret.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dette intervjuet ble gjort ti dager før prinsesse Astrids ektemann Johan Martin Ferner døde den 24. januar i år. Magasinet har etter prinsessens og Slottets ønske valgt å trykke intervjuet i denne utgaven av Magasinet, uten endringer. (red.anm.)

- Når jeg skjønte jeg var annerledes enn andre barn?

Prinsesse Astrid, fru Ferner tenker seg om. Bak brilleglassene blir de blå øynene en anelse fjernere mens tankene flyr bakover til trettitallet, bare et par-tre tiår etter at Norge hadde fått sin første kongefamilie på over fem hundre år.

- Jeg vet ikke. Men jeg var nok ganske ung. Det var ting som hendte som fikk meg til å skjønne det. For eksempel gikk alle de andre barna i 17. mai-tog, mens vi, ja, vi sto her på balkongen og så på at de andre barna gikk i tog. Da forsto jeg at det var noe mystifistisk som skjedde. He-he. Men, vil dere ikke ha litt sjokolade?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn