Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lenger en skam å være alenemor

Marianne Mørk Larsen (39) håper stabile forhold blir sexy igjen.

MARIANNE MØRK LARSEN (39) stryker hånda mykt over datteren Kajsas kinn, og synes hun er heldig. Heldig som er født inn i ei tid da en mor er en mor, uansett sivil status. Heldig som er født i et land som har økonomiske overgangsordninger slik at samlivsbrudd ikke behøver være en livslang katastrofe. Og ikke minst heldig som har en treåring som heter Kajsa. Akkurat denne dagen er Marianne hjemme med sykt barn, en ikke ukjent situasjon for tusenvis av småbarnsforeldre. For alenemødre er det en ekstra utfordring, men Marianne legger vekt på at hun får muligheten til å hente seg inn igjen når Kajsa er hos pappaen sin. Hun får tid til seg selv.

- Kajsa er en påminnelse om hva som er det viktigste i livet mitt, og vet du, jeg håper at stabile forhold blir sexy igjen. Vi er en generasjon som skal skifte ut alt hele tida. Alt går så fort og det er så mye vi skal ha med oss. Selv samliv er gått av moten. Jeg lurer på om vi vil for mye.

Ifølge Statistisk sentralbyrås skilsmissestatistikk for 2006 er det rundt regnet 21 prosent i aldersgruppa 25 til 44 år som skiller seg. Samboere som flytter fra hverandre er ikke regnet med. Å være skilsmissebarn er normalt, i motsetning til tidligere generasjoner. 

MARIANNE HAR VÆRT alenemor i drøye to år. Hun er frilansskuespiller og holder kurs for næringslivet.

- Jeg anser meg selv som heldig som er i en situasjon hvor jeg kan følge mine drømmer og ambisjoner. Det er fordi Kajsas pappa og jeg samarbeider så godt og hjelper hverandre og at jeg har en supermamma og gode venner som stiller opp, sier hun.

Det finnes alenemødre som har det tøffere med dårligere økonomi, nettverk og boligsituasjon enn Marianne, men Marianne er like alene når natta går med til å tørke oppkast. Slik denne natta har vært for henne og Kajsa.

- Jeg hadde også den store redselen for å bli alene, slik mange i min generasjon har, sier hun.

Samlivsbruddet var tøft. Marianne måtte finne ut av sin nye tilværelse, og ta vare på både sine egne og Kajsas følelser. For tankene hennes sirklet mye rundt hva det lille barnet opplevde etter bruddet.

SINGELMAMMA: Marianne Mørk Larsen har hjemmedag med syk datter. - Kajsa er en påminnelse om hva som er viktig i livet, sier hun. Foto: AGNETE BRUN
SINGELMAMMA: Marianne Mørk Larsen har hjemmedag med syk datter. - Kajsa er en påminnelse om hva som er viktig i livet, sier hun. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Kommer dette til å gå, spurte jeg meg selv. Hva med mine ambisjoner som skuespiller? Ville jeg kunne fortsette med kurs for næringslivet? Det var store utfordringer. Togene går så fort i dag, og det er viktig å komme på det rette toget i rett tid. Det var da jeg husket hva bestefar pleide å si: Hvordan du har det kommer an på hvem du sammenligner deg med. Jeg trives både som kvinne og singelmamma.

- Oppfatter du deg selv som feminist?

Det blir stille lenge.

- Ja, på en måte. Jeg ønsker blant annet at menn og kvinner skal behandles likt og få lik lønn for likt arbeid. Så ja, jeg er feminist så lenge mannen ikke blir spilt helt ut på sidelinja. Men når det handler om hvem som har makta i samfunnet, er det fremdeles en overvekt av gubbevelde. Det gjelder også i styrerommene.

- Er det mer krevende å være vellykket kvinne i dag?

- Vi skal være sexy, gode til å lage mat, ha karriere og være intellektuelle. Ikke minst skal vi trene. Vi skal være slanke og pene og moteriktige hele tida. Det er voldsomme krav, men jeg synes jeg har funnet en balanse, en følelse av å være voksen. Det handler om å velge ut det som er overkommelig. For å klare det, driver jeg med yoga. Jeg trenger stillhet for å få oversikten. For å gi slipp på alle kravene som kan trenge seg på. Og for å fokusere på det som er viktig i livet mitt. Der er Kajsa sentral, sier hun. 

KURSVIRKSOMHETEN for næringslivet har vært god å ha. Det har både skaffet inntekt og inspirasjon i ei tid Marianne ikke har hatt lyst til å jobbe om kvelden, slik arbeid på teatrene krever. Da har hun villet være hos datteren.

- Jeg har nok gått glipp av jobber, men jeg tror jeg ville gjort det samme hvis jeg hadde vært samboer eller gift. Det er ikke så store forskjeller. Når jeg snakker med andre mødre, har vi de samme problemene og de samme gledene med barna våre. Det er når barnet er våken om natta og jeg ikke kan be faren ta ansvaret, at jeg kjenner jeg er alene. Eller når Kajsa utvikler seg og jeg vil glede meg over de små detaljene sammen med noen. Den største utfordringen har vært å klare å be om hjelp, sier Marianne, som slett ikke har snudd ryggen til sine ambisjoner som skuespiller. Hun har nettopp takket ja til en rolle i filmen «Sammen», hvor Mathias Armand Jordal har skrevet manus og har regien. Og Marianne gleder seg. Hun stryker over datterens mye kinn igjen og smiler:

- Og en dag banker kjærligheten på døra igjen. For jeg tror på kjærligheten.

FEMINIST: - Ja, jeg er feminist så lenge mannen ikke blir spilt helt ut på sidelinja, sier Marianne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media