- Ikke nasjonalt abortforbud med meg

- Et nasjonalt forbud mot abort vil ikke skje mens jeg er president, sier USAs president, ifølge Reuters.

USAs president Joe Biden kommer med bemerkninger om beskyttelse av tilgang til reproduktive helsetje... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden legger fredag fram en plan for å sikre amerikanske kvinner rett til abort, etter at den føderale abortretten i landet nå er historie.

I en pressemelding fra Det hvite hus skriver Biden at han vil signere en «Executive Order» - altså et presidentdirektiv - som beskytter retten til akutt helsehjelp for kvinner som søker abort.

- Et nasjonalt forbud mot abort vil ikke skje mens jeg er president, sier han ifølge Reuters, og legger til at han vil bruke vetoretten sin.

Sterkt press

Amerikanske kvinner har hatt føderal rett til abort i 50 år, men det har aldri kommet inn i grunnloven. Etter at høyesterett 25. juni bestemte seg for å oppheve dommen kjent som Roe vs. Wade, er det nå opp til de ulike statene om abort skal være lov eller ikke, skriver NTB.

Dermed vil USA framover bli et lappeteppe av ulike abortlover.

Biden har vært under sterkt press fra det demokratiske partiet om å gjøre mer enn det han gjør, for å beskytte kvinners abortrettigheter siden den historiske avgjørelsen i høyesterett.

- Vedta lov

Ifølge NTB ber Biden Kongressen vedta en lov som sikrer rett til abort, etter at amerikansk høyesterett nylig opphevet den føderale retten til dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.