- Ikke nasjonalt abortforbud med meg

- Et nasjonalt forbud mot abort vil ikke skje mens jeg er president, sier USAs president, ifølge Reuters.

USAs president Joe Biden kommer med bemerkninger om beskyttelse av tilgang til reproduktive helsetje... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Joe Biden legger fredag fram en plan for å sikre amerikanske kvinner rett til abort, etter at den føderale abortretten i landet nå er historie.

I en pressemelding fra Det hvite hus skriver Biden at han vil signere en «Executive Order» - altså et presidentdirektiv - som beskytter retten til akutt helsehjelp for kvinner som søker abort.

- Et nasjonalt forbud mot abort vil ikke skje mens jeg er president, sier han ifølge Reuters, og legger til at han vil bruke vetoretten sin.

Sterkt press

Amerikanske kvinner har hatt føderal rett til abort i 50 år, men det har aldri kommet inn i grunnloven. Etter at høyesterett 25. juni bestemte seg for å oppheve dommen kjent som Roe vs. Wade, er det nå opp til de ulike statene om abort skal være lov eller ikke, skriver NTB.

Dermed vil USA framover bli et lappeteppe av ulike abortlover.

Biden har vært under sterkt press fra det demokratiske partiet om å gjøre mer enn det han gjør, for å beskytte kvinners abortrettigheter siden den historiske avgjørelsen i høyesterett.

- Vedta lov

Ifølge NTB ber Biden Kongressen vedta en lov som sikrer rett til abort, etter at amerikansk høyesterett nylig opphevet den føderale retten til dette.

- Den raskeste veien til å gjenopprette er å vedta en lov, som jeg straks vil undertegne, sier Biden.

Demokratene har imidlertid ikke det nødvendige flertallet i Kongressen til å få vedtatt en slik lov, men Biden undertegnet altså fredag en presidentordre som skal beskytte kvinner som søker abort.

En rekke delstater i USA tillater fortsatt abort, mens andre truer med å straffeforfølge alle som utfører eller får utført abort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer