Ikke pen nok til å være forlover

Her er de verste bridezilla-historiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET RETTE LOKALET, det hotteste bandet, den perfekte kjolen.

«Rehearsal dinner» kvelden før kvelden slik at alle gjestene er forberedt. Prøvesmaking av utallige bryllupskaker som står til diabetes 20 i stil. Lover du å elske og ære og danse en plettfri brudevals?

Bryllup er big business i USA.

2,3 millioner ganger hvert år forenes to sjeler ved et alter eller en sorenskriver i de forente statene. Et gjennomsnittlig bryllup koster rundt 170 000 kroner.

Ifølge boka «One Perfect Day» av Rebecca Mead, omsetter den amerikanske bryllupsindustrien totalt for svimlende 161 milliarder dollar, eller 982 milliarder kroner, hvert eneste år.

Omsetningen har nådd slike høyder takket være en spesiell gruppe sta, perfeksjonistiske, krevende bruder in spe.

ORDET BRIDEZILLA BLE FØRST brukt i avisa The Boston Globe i 1995, ifølge Word Spy.

En bridezilla defineres som «en kommende brud som, under planleggingen av bryllupet sitt, blir eksepsjonelt selvopptatt, grådig og ufordragelig».

Ikke pen nok til å være forlover

Tanken er at det perfekte bryllupet gir et perfekt ekteskap, mener Rebecca Mead.

Ifølge Mead føler ikke dagens bruder seg bundet av religiøse eller kulturelle restriksjoner og tradisjoner. I USA bærer bryllupsinstitusjonen preg av å ha blitt en mulighet til å uttrykke hvem man er.

Mead skriver blant annet om et par som betalte 1000 dollar for at den multireligiøse frilanspresten Joyce Gioia skulle lese en indiansk bryllupsbønn under vielsen. Men ingen av de to kommende ektefolkene hadde indianerbakgrunn. De hadde hørt bønnen i westernfilmen «Broken Arrow».

Forfatteren kaller denne typen tjenester «traditionalesque»: Å forkle tjenester og riter som tradisjonelle for å gjøre dem kommersielt attraktive.

MONICA I TV-SERIEN «Venner for livet» er kanskje det mest kjente eksemplet på en bridezilla for oss her i Norge.

Da Monica giftet seg med Chandler i sesong 7 av «Venner for livet», hadde hun vært besatt av sin egen bryllupsdag helt siden barndommen.

Her skiller hun seg fra en typisk bridezilla, mener forfatteren Gail Dunson.
 

Hun har skrevet boka «Bridezilla: True Tales From Etiquette Hell» under pseudonymet Noe Spamme.

- Disse kvinnene oppfører seg helt vanlig hele livet - men så får de en ring på fingeren, har Dunson uttalt til Dallas Morning News.

I «BRIDEZILLA»-BOKA forteller Gail Dunson og medforfatter Jeanne Hamilton om skrekk-eksempler fra amerikanske bridezillas og deres utrolige uttalelser:

Vennegjengen satt og ventet på at middagen skulle bli servert. Venninnen min løftet glasset og utbrakte en skål for seg selv og kjæresten: «Jeg ville bare fortelle alle sammen at Dave og jeg kommer til å forlove oss så snart vi får ringen. Den har allerede blitt plukket ut. Den koster seks tusen dollar!»

Eller hva med denne bruden, som fikk spørsmål om hvorfor hun hadde dumpet sin beste venninne og valgt en jente hun bare hadde møtt én gang som forlover. Bruden svarte:

«Hun er ikke pen nok.»

ET ANNET GODT eksempel på en bridezilla finnes i den populære og vidt kommenterte YouTube-videoen Bride Has Massive Hair Wig Out.

Filmen viser en tilsynelatende hysterisk brud som er så misfornøyd med frisørbehandlingen hun har fått på bryllupsdagen at hun klipper av seg håret i sinne.

Senere har det kommet fram at filmen er regissert, og del av en viruskampanje for sjampoprodusenten Sunsilk.

I 2005, TI ÅR ETTER at begrepet først ble brukt, lanserte tv-kanalen Women\'s Entertainment serien «Bridezillas», hvor kommende bruder fra virkeligheten følges med kamera gjennom alle de krevende og til tider komiske forberedelsene.

Serien har blitt en stor suksess, og sesong 4 er nå under planlegging, ifølge Wikipedia.

Se klipp fra serien her!

Frykter du at en av dine venner står i fare for å bli en slik utålelig brud, kan du for eksempel ta den store Bridezilla-testen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets ugifte nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du frierbrev, spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BRIDEZILLA: Giftegærne Monica i «Venner for livet» er kanskje den bridezillaen som er best kjent her hjemme.
TRAVELT: Slik kan en bridezillas timeplan fortone seg i ukene fram mot bryllupet.
GIV AKT: En bridezilla er klar på at hun står i fokus, og at brudepikene er til for å tjene henne.
HER SMELLER DET: Mange bridezillas får blod på tann når katalogene over gifteringer kommer i hende.
SJOKK OG VANTRO: På bryllupsdagen MÅ alt være perfekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer