Il est arrivé! *

Den tredje torsdagen i november kom tidlig i år.

* Den har ankommet! Dette ropes ut på restauranter over hele Frankrike, når årets Beaujolais Nouveau er i hus.

Les alle anmeldelsene her.

ÅRETS BEAUJOLAIS NOUVEAU slippes alltid på den tredje torsdagen i november, og allerede i september fikk polbutikkene en liste med 35 merker som kunne bestilles for levering rett før 15. november.

Hvor mange av disse 35 vinene som har blitt tatt inn i enkelte polbutikkers lokale tilleggsutvalg, har vi ikke oversikt over. Men vi regner med at Duboeuf og Trénel er de mest innkjøpte merkene også i år. I fjor stod de fire vinene fra disse to produsentene for 83 prosent av salget av Beaujolais Nouveau og Beaujolais-Villages Nouveau i Norge.

Beaujolais Nouveau var mer populært i 80-åra enn hva som er tilfelle nå. Toppåret var 1989, den høsten ble det solgt 100 000 flasker Beaujolais Nouveau i Norge. De siste 10 åra har salget ligget på omtrent 20 000 flasker per år.

KLASSISK ÅRGANG. Vekstsesongen 2007 begynte bra med varmt og fint vårvær og tidlig blomstring. Men midt på sommeren var det kjøligere og regnet mer enn normalt. Omslaget til varmere og tørrere vær i slutten av august inntraff akkurat i tide til å gi en god modning av druene før innhøsting, og sørget for at årets druehøst i begynnelsen av september ble av tilfredsstillende kvalitet.

Mange druedyrkere sikret kvaliteten ved å begrense antall drueklaser per plante, og ifølge Drouhin var årets avkastning blant de laveste på ti år. Vår smakstest bekrefter at 2007 kan betegnes som en god årgang for Beaujolais Nouveau.

BESTSELGERE I NORGE. Vi har fått mulighet til å smake åtte av årets nye viner, og heldigvis er de mest populære blant disse. Polutsalgene har bestilt 3372 flasker Trénel Beaujolais Nouveau, 3636 flasker Trénel Beaujolais-Villages Nouveau, 5484 flasker Duboeuf Beaujolais Nouveau og 5124 flasker Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau.

Den eneste Beaujolais Nouveau-vinen som i prinsippet skal være hyllevare i alle polutsalg, er #46178 Duboeuf Beaujolais Nouveau 2007, som er plassert i Distriktsortimentet. Denne ene vinen finnes på Vinmonopolets nettsider, som torsdag morgen viste at 78 polutsalg har tatt inn til sammen 3260 flasker av denne vinen. De resterende 2224 flaskene er nok fordelt de også, selv om det foreløpig ikke er registrert på Vinmonopolets nettsider.

Alle de andre Nouveau-vinene er i tilleggsutvalget som ikke kan slås opp på Vinmonopolets nettsider. Vær klar over at du ikke kan bestille noen av disse vinene, de er bare å få i de polutsalgene som har tatt dem inn i sitt lokale tilleggsutvalg. Prizelius, som importerer Duboeuf-vinene, og Vinarius, som importerer Trénel-vinene, opplyser at deres viner er fordelt på de fleste polutsalgene i de større byene.

BEST I TEST. Kjellermesteren i Grimstad importerer Pardon-vinene og opplyser at det dessverre bare ble bestilt 390 flasker av vår testvinner Pardon Beaujolais Nouveau 2007. Disse flaskene er fordelt slik til følgende polutsalg: Ski 24 flasker, Frogner/Oslo 24 flasker, Hamar 24 flasker, Myre i Vesterålen 12 flasker, Arendal 48 flasker, Kolsås 24 flasker, Lillemarkens/Kristiansand 24 flasker, Larvik 24 flasker, Valkendorf/Bergen 24 flasker, Skien 24 flasker, Bø/Telemark 12 flasker, Mo i Rana 36 flasker, Linderud/Oslo 12 flasker, Vinterbro 11 flasker, Stormoa/Ålesund 24 flasker, Fyllingsdalen/Bergen 18 flasker og Jessheim 24 flasker.