VEIEN TILBAKE: Overgrepsutsatte sliter med følelsen av å være verdiløs, og med en forringet evne til selvanerkjennelse, skriver Bente Træen. Foto: Scanpix/illustrasjon. 
VEIEN TILBAKE: Overgrepsutsatte sliter med følelsen av å være verdiløs, og med en forringet evne til selvanerkjennelse, skriver Bente Træen. Foto: Scanpix/illustrasjon. Vis mer

Incest-offeret «Leah» har for første gang fått mulighet til å si «nei» til sex

Å ta tilbake en stjålet kropp er vanskelig. Sårene gror ikke av seg selv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Jeg eide jo ikke min egen kropp, og det har vært en stor kamp å ta den tilbake. Å faktisk kjenne at det er min kropp, ikke et ekkelt vedheng til hodet».

Dette sier incestutsatte «Leah» i et av intervjuene jeg har gjort med både kvinner og menn som har vært utsatt for seksuelle krenkelser i unge år. Intervjuene viser at langtidskonsekvensene av overgrepene er slående.

Sosiale medier har de siste månedene flommet over av meningsutvekslinger om seksuelle krenkelser. En undersøkelse blant personer med seksuelle lystproblemer viste at det er tilstedeværelse eller fravær av skam som skiller overgrepsutsatte fra andre med lystproblemer. De andre uttrykker skyldfølelse, men ikke skam. Følelser av skam er et hinder for både lyst og for nytelse. Men skam er også et hinder for følelsen av at man er verdig å elskes. Derfor er det ganske vanlig at en som har opplevd krenkelser kjenner seksuell lyst når hun eller han avvises av en partner, men ikke når hun eller han føler seg elsket. Lysten synes å forsvinne når man føler seg elsket og trygg — akkurat da man helst skulle ville være seksuell. Slik var det for «Leah» — som hadde truffet mannen i sitt liv.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn