Indian summer

Mange har funnet veien til Agra, som en gang ble kalt bryggas hemmelighet.

100 retter i alt: 70 - 230 kr

Herav ni vegetarretter

1 barnerett (under 7 år)

- OI, HER VAR DET VARMT! gispet Fredag da kelneren hadde geleidet de to spisevennene til et trangt, opphøyet platå inne i den tett befolkete restaurant Agra innerst i verkstedhallen på Aker Brygge. - Indisk varme, kommenterte Robinson, - jeg håper på noe skikkelig hot på tallerkenen! En iskald januarkveld var det godt å komme inn i varmen, for inderne på brygga sparte ikke på strømmen. Plagg etter plagg måtte tas av, og ved nabobordet satt fire kamerater i T-skjorter og hygget seg med kaldt øl og nøt «indian summer». Utenfor inngangen reklameres det fortsatt med «Bryggas hemmelighet» fra Robinson & Fredags første besøk - for to og et halvt år siden, da de begeistret tildelte Agra fem stjerner. - Ved neste besøk for et år siden fikk de bare fire, men den har de ikke hengt opp, hvisket Fredag. - Noen hemmelighet er Agra iallfall ikke lenger, så fullt som det er her, svarte Robinson og kikket seg rundt på de hvitkalkete veggene, frodig dekorert med landskapsbilder og musikkinstrumenter. Bordene er dekket med fargerike, vevde duker, og de polstrede stolene er solide og gode å sitte i. Da den travle kelneren omsider dukket opp med en karaffel vann, var vannet like varmt som lufta. Men han var klar for å ta bestilling.

- VI SKAL IALLFALL HA nanbrød, sa Fredag bestemt. - Vi bestiller ett hver. Nystekt, glovarmt nanbrød er i seg selv en god grunn til å gå på indisk restaurant. - Hvorfor ikke bestille etter hvert, så holder det seg varmt og ferskt, rådet kelneren. - Et godt råd, kommenterte Robinson, - for kaldt, dødt nanbrød er en gedigen nedtur. - En sekser for menyen, sa Fredag og studerte det rikholdige spisekartet med hundre retter å velge mellom. Ved nærmere øyesyn er mange av rettene temmelig like, eller variasjoner over samme tema, med kylling, lam og scampi som hovedingredienser. Vegetarianere blir alltid tatt godt vare på i det indiske kjøkken. På Agra kan de velge mellom ni retter. Det er 14 tandooriretter fra den spesielle leirovnen, og like mange retter med curry i fløtesaus, gradert i fire smaksstyrker fra mild til krutt. Fredag gikk for en mixed grill fra tandooriovnen, mens Robinson ville utfordre smaksløkene med pepperkylling - til tross for advarsel fra kelneren, som karakteriserte den som medium pluss. Til slik kost blir det vanskelig å finne en vin som matcher, enda vinkartet har en rekke standardviner - særlig spanske - til meget hyggelige priser. - Erfaring tilsier at det passer best med øl, og indisk Kingfisher er et utmerket brygg, sa Robinson, som mente 98 kroner for 0,66 liter øl slett ikke er så billig. Iallfall ikke hvis man trenger to hver. Robinson sikret seg i tillegg et glass lassi eller yoghurtmelk smakt til med salt og karve til den sterke retten, og var klar for en sterk opplevelse.

FORRETTENE BLE EN NEDTUR. - Er det ikke alltid slik på indiske restauranter? Jeg tror ikke de har tradisjon for en raffinert start på måltidet, sa Robinson og pirket i to frityrstekte scampi servert med rød tandoorisaus og altfor mange slag grovskårne, rå grønnsaker. Fredags fisk pakora, som var hvit fisk stekt i tynn linsedeig, hadde nøyaktig samme tilbehør. Da det samme tilbehøret dukket opp også til hovedrettene, kommenterte Fredag at fantasien helt hadde stoppet opp på kjøkkenet. Selv om garnityret skuffet, var Robinson strålende fornøyd med sin kylling i peppersaus, kokt med kokos, mandler og rødvin, som prikket på tunga akkurat som den skal, uten å ta pusten fra en. Den stekte risen og det varme nanbrødet, dyppet i yoghurtsausen raita, ga fin balanse i måltidet. - Jeg liker godt at de serverer rettene i kopperfat med lys under, så holder maten seg varm. Fredags blandete grillrett besto av både kylling, scampi, lam og and. Alt marinert og tandooristekt og servert på en bunn med stekt løk. Med mint-chutney og chili-relish på bordet kan man justere smaken. - Sterkt og godt som forventet, og mette blir vi iallfall. Indiske porsjoner er rause, sa Robinson. - Servert i den samme tandoorisausen blir de forskjellige ingrediensene temmelig like på smak, innvendte Fredag. - Hva har vi lært av dette? At det er bortkastet å bestille forrett.

I STEDET VILLE DE SATSE på en god dessert. Robinson fikk den friskeste, en mangosorbet med fruktkjøtt og gul mangosaus. Men også Fredag likte å kjøle ned smaksløkene med hjemmelaget kuleis dandert med melon, ananas, appelsin og druer og en skive som ikke smakte noe, men ble presentert som koreansk frukt. - Det avslutter på samme måte som det startet - det blir for mange smaker på en gang. Sikkert velment, men ikke akkurat raffinert, sa Robinson & Fredag og holdt fast ved en firer.