Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Indisk på norsk

Er Bombay Darbar den beste indiske restauranten i Norge? Robinson & Fredag er ikke så sikre på det.

- DETTE MÅ VI undersøke nærmere, sa Robinson, etter å ha merket seg en plakat i Akersgata.

- En kokk som er kåret Norges beste indiske kokk - og det av avisa The Times of India - det høres flott ut. Vi kan trenge å varme oss på litt hot mat. Gjerne fra landets beste indiske restaurant!

- Er det sant, eller bare reklame? undret Fredag, der de tok trappa opp til andre etasje på hjørnet av Akersgata og Karl Johan. En ganske steril kontoroppgang, konstaterte de, blottet for indisk eller annen atmosfære.

Bombay Darbar har hevet seg fra kjellerlokalene på Egertorget til store, elegante lokaler med plass til to hundre gjester. Rommene er delt opp, slik at det verken virker for fullt eller tomt, men akkurat passe. Den gamle mannen med det lange skjegget, som i mange år har ønsket folk velkommen til Bombay Darbar, var denne kvelden byttet ut med en elefantgud i bronse.

Robinson & Fredag fikk et bord i et hjørneværelse med høye hvite vegger, stukkatur i taket og prismekrone.

- Jeg føler meg hensatt mer til en Frogner-leilighet enn til Punjab, som skal være restaurantfamilien Singhs opprinnelse, hvisket Robinson. En riktig velmøblert leilighet, i så fall, med solide stoler, hvite duker og bilder i intarsia, en slags tremosaikk, på veggene.

EN VENNLIG KELNER kom fluksens med meny, krydret pappadam-brød og tre dipper. Menyen var omfattende, som alltid på indisk kjøkken, men oversiktlig ordnet. Begge gikk for marinerte kongereker, grillet i tandooriovn. Som en forsiktig start ba de om medium hot.

Maten kom raskt, med brød, vann og hvitvin til, en ungarsk chardonnay Chapel Hill, til 279 kroner, som Fredag mente kunne virke svalende mot krydret mat.

- På den bakgrunn var forretten heller tam, sa Robinson skuffet.

- Scampiene er saftige, men litt kjedelige, synes du ikke? Til å koste over hundre kroner?

- Tilbehøret løfter ikke inntrykket. En helt vanlig, kjedelig salat, sa Fredag, som forsynte seg begjærlig av det varme brødet med hvitløk. Skikkelig nan-nam!

Når det gjaldt hovedretten, ville Fredag gå opp en styrkegrad til «madras», siden lammeretten gosht pasanda ble presentert som en persisk, mild curryrett. Robinsons mixed grill, med lam, kylling og oksefilet, var bestilt som medium, men var mer enn sterk nok, forsikret spisevennen svett og så spørrende på Fredag.

- En velkomponert lammerett; mørt kjøtt i en rik saus av yoghurt, koriander og kardemomme. Slett ikke til å miste pusten av, mente Fredag, som prøvde å få servitøren i tale angående dette med landets beste kokk og restaurant. Hun bekreftet at Gurdial Singh, som kom til Norge i 1982 som den første indiske kokk i landet, ble kåret til Norges beste indiske kokk av The Times of India i 2003 og 2005. Og Bombay Darbar (darbar skal bety palass) til landets beste indiske restaurant.

- Jeg vet ikke om vi kan tiltre kåringen på bakgrunn av dette måltidet. Vi har besøkt indiske restauranter med mer miljø og bedre mat før, sa Robinson bedrøvet under desserten - en herlig, mild mangois.

- Jeg tror vi overlater den avgjørelsen til Are Kalvø. Etter mye kinamat er han kanskje lysten på indiske menyer, repliserte Fredag.

robinson&fredag@dagbladet.no

HJEMMEKOSELIG: Bombay Darbar er tilpasset norsk smak både når det gjelder interiør og mat, mente Magasinets utsendte.
IKKE OVERBEVIST: Vi har besøkt indiske restauranter med mer miljø og bedre mat før, skriver Robinson & Fredag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media