- Ingen fare for gjentakelse

MYSEN (Dagbladet.no): 30-åringen fra Mysen har skutt seg selv, sin onkel og drept en tobarnsmor. I rettsmøtene gjentok Knut Storberget: Ingen gjentakelsesfare.

I DAG er justisministerens tidligere klient igjen varetektsfengslet, siktet for trusler, utpressing og ulovlig omgang med skytevåpen. Han er også tiltalt for trusler, ran og narkotikakriminalitet.

Torsdag før jul møtte østfoldingen i Heggen og Frøland forhørsrett. Da var det Storbergets advokatkollega Jan Kildahl som møtte for å argumentere for at den drapsdømte mannen burde løslates fra varetekt - fordi det ikke var tilstrekkelig fare for gjentakelse.

Dommer Carl Hugo Lund ga imidlertid politiadvokat Knut Inge Stavang medhold i at varetektsfengslingen kunne forlenges med åtte uker på grunn av de alvorlige forholdene 30-åringen er siktet for.

TRUET EKS-KJÆRESTE. Natt til tirsdag 22. november i år forsøkte østfoldingen å slå seg inn i eks-kjærestens leilighet på Trøgstad. Hun skremte ham vekk med ladd hagle.

Da politiet stanset ham senere samme dag, fant de ulovlige våpen i 30-åringens bil.

Ifølge politiet har han flere ganger truet sin tidligere kjæreste. Tidligere i år fikk han forbud mot å oppsøke henne. Det skjedde etter at han i mai oppsøkte eks-kjærestens bolig på et tidspunkt da hun ikke var hjemme.

Fra leiligheten sendte han henne en SMS med teksten:

«Kom hjem, så skal jeg vise deg -97.»

Deretter rev han ifølge eks-kjærestens politiforklaring hull i et fotografi og plasserte en kaliber .45 patron der hodet hennes var.

Selv vil eks-kjæresten ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no, men politiadvokat Knut Inge Stavang mener 30-åringens tidligere historie gir henne grunn til frykt etter trusselen.

SKJØT SEG SELV. Mysen-mannen fikk problemer med samfunnet rundt seg allerede som 11-åring. Som sjetteklassing ble han flyttet ned en klasse, og til slutt underviste rektor gutten på skolens loft.

Som 14-åring hadde han sitt første møte med politiet.

17. mai 1995 skjøt den da 20 år gamle mannen seg selv i hodet med pistol. Etter to uker ble han utskrevet fra sykehuset - med kulen i hodet.

SKJØT ONKEL. På nyttårsaften 1996 skjøt Mysen-mannen sin onkel i benet.

Han ringte selv politiet og forklarte at han ikke ønsket å bli pågrepet nyttårshelgen, men at han skulle melde seg senere. Politiet hentet ham likevel og ba om fire ukers varetektsfengsling, noe forhørsretten gikk med på.

Men hans daværende forsvarer, advokat Knut Storberget, påkjærte kjennelsen og lagmannsretten løslot Mysen-mannen.

Det sjokkerte politiet.

- Vi begrunnet vår fengslingsbegjæring med gjentakelsesfare, men nådde altså ikke fram, uttalte aktor Paal Berg Helland til VG forbindelse med saken.

Uten å ha blitt avhørt ble Storbergets klient løslatt 8. januar.

HENRETTET TOBARNSMOR. Mindre enn tre uker senere - 26. januar 1997 - skjøt han tobarnsmoren Gunn Kristin Odde Jakobsen i hodet på kloss hold i hennes hjem på Slitu.

- Lever du ennå? spurte han etter å ha skutt sin venninne. Så gikk han rundt bordet og skjøt henne en gang til i hodet.

Tobarnsmoren fra Skiptvet døde momentant av de to skuddene.

Pistolen han brukte var den samme som han hadde skutt sin onkel med. Etter drapet stappet han pistolen ned i buksen, sa «ha det bra» til de to vennene som satt lamslått igjen i sofaen, og stakk fra eneboligen i Ultvedtveien på Slitu i en stjålet Mitsubishi.

Da fluktbilen ble forsøkt stanset av en sivil UP-patrulje, skjøt han mot politifolkene. Først etter flere timers jakt og forhandlinger over telefon med advokat Knut Storberget, overga han seg.

- Politiet begjærte ham varetektsfengslet i fire uker på grunn av fare for bevisforspillelse, ikke for gjentakelsesfare, sa advokat Storberget etter drapet.

- Dessuten er det svært vanskelig å forutsi gjentakelsesfare, argumenterte advokaten.

I Heggen og Frøland tingrett 1. juli 1997 ble 30-åringen erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket. De sakkyndige konkluderte med at mannen var schizofren, og retten dømte ham til lukket sikring i syv år.

I forbindelse med rettssaken inndro politiet et AG3-gevær, to pistoler, ett haglegevær og ammunisjon hjemme hos mannen.

ANKET DOM. Advokat Storberget mente straffen var for streng og anket dommen inn for Borgarting lagmannsrett.

Der endret de sakkyndige oppfatning. Etter rettsforhandlinger i to dager, konkluderte de med at mannen led av paranoid psykose fordi han var i amfetaminrus da han skjøt tobarnsmoren. I likhet med forsvarer Storberget mente de at det ikke forelå noen fare for gjentakelse.

Dermed reduserte lagmannsretten straffen til sikring i fem år.

Sikringstiden skulle gå ut 9. januar 2003.

SKJØT IGJEN. Sommeren 2001 ble han erklært frisk og overført til frisikring. Så skjøt han igjen.

På ettermiddagen 30. september 2001 ringte hans kamerat ham fra Statoil-stasjonen i Askim sentrum. Kameraten var i bråk med fire menn. Den da 27 år gamle Mysen-mannen kastet seg i bilen, plukket opp en pistol hos en venn og kjørte til bensinstasjonen. Da han kom dit, ble kameraten hans slått til blods.

Han kastet seg ut av bilen og skjøt fem skudd mot to av mennene som truet kameraten.

En av mennene ble truffet av splinter da Mysen-mannen skjøt flere skudd i bakken foran ham. En annen mann gjemte seg bak for å unngå å bli truffet, da pistoldesperadoen skjøt flere skudd i bilen.

I sin politiforklaring erkjente Mysen-mannen at han skjøt, men nektet straffskyld. Han forklarte at skuddene falt i nødverge fordi mennene var i ferd med å banke opp kameraten med jernstenger.

I Heggen og Frøland tingrett ble han likevel dømt til fem års sikring for drapsforsøk.

ANKET IGJEN. Men Storbergets advokatkollega Jan Kildahl anket saken til Borgarting lagmannsrett, som i mars 2003 frifant Mysen-mannen for drapsforsøk, legemsbeskadigelse og våpenbruk. Den da 28 år gamle mannen ble dømt for å ha hatt ulovlig skytevåpen på offentlig sted, men ikke for å ha brukt det.

Borgarting satte straffen for våpenbesittelse til fengsel i ni måneder.

- Det provoserer meg virkelig om folk sier at han har sluppet billig. Han har kanskje fått Norges strengeste dom for våpeninnehav, sier advokat Kildahl i dag.

- Ni måneders fengsel etter å ha skutt mot personer utenfor en bensinstasjon?

- Da lå kameraten hans i en blodpøl på bakken, mens de slo ham med jernstenger. Noe klarere tilfelle av nødverge har ikke jeg vært borte i, sier Kildahl.

47-åringen som ble truffet i benet av flere splinter under skytingen vil i dag ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no. Det vil heller ikke hans sønn, som også ble beskutt.

BLE VOLDSOFFER. På døren bak Station Pub på Mysen har noen risset inn \'Mette Leret skal dø\'.

- Det er ingen som tør å vitne mot ham, sier pubeier Mette Leret.

Hun eier Station Pub - utestedet der 30-åringen i oktober 2003 ble slått med baton av en dørvakt. Den da 28 år gamle Mysen-mannen ble fløyet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus med åpent kraniebrudd.

- Det startet i juni 2003, da jeg nektet kameraten hans adgang etter bråk, sier Leret til Dagbladet.no.

Etter utestengelsen tok kameraten - samme kamerat som havnet i gjengbråk på bensinstasjonen i Askim - med den da 28 år gamle Mysen-mannen til puben. Leret følte seg truet av de to mennene. Dagen etter anmeldte pubeieren forholdet og fikk utstedet besøksforbud for begge.

I tiden etter anmeldelsen skal hun og flere ansatte ved puben ha opplevd trusler, og dørvakten hennes nektet etterhvert å møte på jobb.

Bråket mellom puben og de utestengte gjestene toppet seg 5. oktober 2003. Da satte Mysen-mannen seg på en trapp tvers over gaten. Etterhvert ropte han Lerets nye, vikarierende dørvakt over til seg.

Mette Leret skjønte hvor det bar.

- Jeg ville avverge situasjonen, men dørvakten vinket meg bort. Han ville ikke sette meg i fare. De to gikk i klinsj, vakten brøt 28-åringen i bakken, halte fram batongen og begynte å slå. 28-åringen reiste seg gang på gang, sa Mette Leret til Dagbladet rett etter den brutale volden.

Ifølge politiets tiltalebeslutning fra september skal Mysen-mannen før han ble skamslått ha truet både Leret og dørvakten:

- Jeg skal ta deg, jeg skal skyte deg, jeg har en pistol i lomma, jeg skal skyte hu fitta etterpå og ta de kujongjestene på rottereiret, skal han ha sagt.

Dørvakten har i politiavhør forklart at drapstrusler fra 30-åringen utløste voldsinfernoet der elektrosjokk, tåregass og batong ble brukt mot Mysen-mannen.

- Ingen andre vitner kan bekrefte at trusslen ble sagt. Dørvakten vil åpenbart benytte trusselen i sitt eget forsvar. Det bør etter vår oppfatning være egnet til å stille spørsmål ved troverdigheten, sier Kildahl i dag.

Dørvakten ble selv tiltalt etter den grove volden og skulle møte for retten i november. Men to måneder før dørvakten skulle i retten, ble han skutt.

UKJENT GJERNINGSMANN. Klokken 03 natt til onsdag 21. september ble Mette Leret vekket av en telefon.

- Noen har skutt med maskinpistol på soverommet mitt, jeg tror de kan komme til deg også, var den dramatiske beskjeden fra hennes tidligere dørvakt.

En ukjent gjerningsmann hadde avfyrt 23 skudd mot soveromsvinduet i andre etasje på rekkehuset der dørvakten bor. 36-åringen våknet av skuddene, og etter å ha fått samboeren og deres barn i sikkerhet, ringte han politiet. Deretter ringte han Mette Leret.

- Klokken 05 ringte politiet og sa at de ikke har fått tatt noen ennå, sier Mette Leret.

Da var hennes tidligere dørvakt fløyet til Ullevål universitetsykehus med skuddskader. Prosjektilet skiftet bane da det traff kroppen hans, lagde en 20 centimeter lang sårkanal i låret og måtte opereres ut.

Samme morgen ble Kildahl oppringt av sin klient fra utlandet. Politiet forsøkte å få tak i ham. Noen timer senere fakset advokaten over reisedokumenter til politiet. De viste at 30-åringen var i Tyrkia da skuddene falt.

Etter tre måneders intensiv etterforskning har politiet fremdeles ingen siktede i saken.

Dørvakten lever i dag på hemmelig sted med politibeskyttelse. Av hensyn til familiens sikkerhet, har han liten kontakt med sine nærmeste.

Dørvakten har fått munnkurv av politiet og ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.

FORLENGET FENGSLING. 30-åringen fra Mysen hadde vært varetektsfengslet i fire uker da han møtte i Heggen og Frøland forhørsrett dagen før lille julaften.

På spørsmål fra forsvarer Jan Kildahl ba 30-åringen lavmælt retten om å bli løslatt slik at han kunne forberede seg til rettssaken som skal opp i mars. Kildahl viste til at hans klient i dag bare har to uoppgjorte voldsforhold og mente derfor at det ikke var kvalifisert fare for gjentakelse.

Dommer Carl Hugo Lund viste i sin kjennelse til at det foreligger to siktelser og en tiltalebeslutning for en lang rekke straffbare forhold, som trusler, ran og grov narkotikakriminalitet, hvorav 26 forhold er fra det siste året. Han ga derfor aktor medhold i forlenget varetektsfengsling i åtte uker.

Uten betenkningstid anket 30-åringen og forsvarer Kildahl fengslingen inn for lagmannsretten. En avgjørelse derfra er ventet i løpet av de første dagene.

- En kan ikke dømme en person ut fra rykter og folkesnakk, sa Kildahl til Dagbladet.no etter rettsmøtet.

ANMELDT. Kildahls klient har anmeldt pubeier Mette Leret for volden utenfor puben i oktober 2003. Politiet henla anmeldelsen. Nå er henleggelsen anket inn for Riksadvokaten.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SKUTT: Dørvakten som er tiltalt for grov mishandling av Mysen-mannen ble i september ifjor beskutt i dette rekkehuset på Trippelstadlia utenfor Askim. Politiet står ennå uten mistenkte i saken.
HENRETTET: I januar 1997 ble den 31 år gamle tobarnsmoren regelrett henrettet i dette huset på Slitu. Tre uker tidligere hadde advokat Knut Storberget fått sin klient ut av politiets varetekt.
I RETTEN IGJEN: 22. desember møtte den nå 30 år gamle Mysen-mannen for retten igjen, siktet for utpressing og trusler. Her advokat Jan Kildahl (t.v) og politiadvokat Knut Inge Stavang utenfor rettsal 2 etter fengslingsmøtet.
SKUTT: På denne Statoil-stasjonen i Askim ble en 47 år gammel mann skutt etter gjengbråk i 2001. Mysen-mannen ble frifunnet for våpenbruken.
ANMELDT: Mette Leret anmeldte Mysen-mannen for trusler mot Station Pubs ansatte. Nå er hun selv anmeldt av Mysen-mannen.