Ingen vet hva jul betyr

Var det sola, Odin eller Jesus som fikk oss til å ønske God jul?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAN BLE KRISTEN FØR ALLE ANDRE NORDMENN, Håkon Aldalsteinfostre. Det var fordi han vokste opp ved det engelske hoffet, hvor de var moderne og trodde på jomfrufødsler før oss. 

Dette var bakgrunnen da Håkon kom fra England til Norge på midten av 900-tallet og flyttet hele jula vår et par uker fram, til dagens dato.

Faren hans, Harald Hårfagre, ville sønnen skulle bli en konge av kontinental rang, det var her dette med England kom inn. Da Harald døde rundt år 933, kom Håkon til Norge for å kreve kongsmakten. Den fikk han, og attpå til ble han kalt Håkon den gode. Også den gang hjalp det å sette ned skattene for å bli populær.

Skatt til side. Folk likte likevel ikke at han var kristen. Det kunne gå ut over avlingene, mente de norske hedningene, som satte sin lit til Odin og Tor. 

Og Håkon fikk heller ikke særlig gjennomslagskraft når det gjaldt tro. Han lot seg til og med lokke med på hedenske parties med drikking ut av horn og smalltalk over saueoffer.

DET TOK FLERE HUNDREÅR med kristendom i verden før jul ble en feiring av Jesu fødsel.

Et av problemene, i tillegg til at festen var forholdsvis innarbeidet på hedensk vis, var at fødselsdagen hans var ukjent. Først ble det feiret kristen jul på forskjellige datoer, for eksempel 6. januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer