Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ingenting galt med å vokse opp i Oslo

Bygdekjendisene som ikke tror barn og Oslo hører sammen tar feil, ifølge forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET RURALE kjendisnorge vil ikke la barna sine vokse opp i byen.

Tande P. sier det er 10 ganger vanskeligere å vokse opp i byen, mens Anne B. Ragde som bor i Trondheim, er bekymret for kriminaliteten og mener det er tryggere på landsbygda.

Bedre søppel og mindre luft, mener Idol-deltaker Gaute Ormåsen. Forfatter Levi Henriksen mener folk bor seg ihjel i Oslo fordi det er så dyrt.

- Forskerne sier mye om de ulike temaene, men de færreste konkluderer med at det ene eller det andre vil gi god eller dårlig oppvekst. Det er gjort mange casestudier på byliv, men det kan ikke generalisere ut fra, sier samfunnsgeograf Guro Voss Gabrielsen til Dagbladet.no.

Hun synes diskusjonen er ganske tåpelig, og er opptatt av å bryte motsetningen i begrepsparet by og land:

- Jeg tror man blander begrepene oppvekst og barndom og roter inn små tema som skoleklasser, forurensning og så videre. Det er ikke vanskelig å finne ut av at Schweigaardsgate er mer forurenset enn Vestre Slidre, men derfra til å si at man får en vond barndom av å bo der, det er et altfor stort sprang. Det som avgjør om du får en god oppvekst har like mye med foreldre og venner å gjøre, og det er veldig mange andre faktorer også. Det går på hvordan du lever ditt liv - folk gjør det ut fra sine forutsetninger og ønsker. Denne debatten blir synsing. Så lenge det finnes noen som har lyst til å være i byen er det knekkende likegyldig om kjendisene flytter.

FOR ER DET EGENTLIG mindre skoleklasser på bygda, slik Tande P. påstår, og bedre luft, mens det er kriminalitet og mindre lek og friluftsliv i Oslo?

I rapporten Fra bakgården til Oslo City har forskerne sett på bymiljøet for barn i de mist slitte områdene i Oslo indre øst. Her bor det rundt 300 barn. Og barn ser ut til å leke på samme vis uansett. Raja er seks og et halvt år og går i første klasse på Møllergata skole.

I samtale med damen som har satt seg foran ham med kart og fargeblyanter for å høre hva og hvor han leker forteller han:

«Jeg går på gata og finner et mysterium... Jeg ser noe mystisk på gata, en person for eksempel, og følger etter den personen og sånn.»

Han leker ofte detektiv med vennene sine:

«Vi har magiske krefter og kriger mot en ond dame som heter Kelly. Da kan jeg skyte spyd og ildkuler fra kroppen og skyte laser fra øynene.»

Magiske usynlige ser ut til å være like godt representert i byen som på landet.

- Forskningen sier noe på enkelte temaområdene, men man kan ikke ta all forskningen sammen og si her blir det god barndom og her blir det dårlpig barndom. Politikerne gjør det daglig, men det blir ikke sannheter av det. Det beste man kan si om denne debatten er at man får sagt noe om hvor man liker seg, det er god antropologi i det, sier Voss Gabrielsen.

DET FINNES INGEN FORSKNING som sier at det er verre for barn å vokse i byen. I NOVA-undersøkelsen Ung i Norge fant forskerne imidlertid noen forskjeller. Osloungdom skiller seg ikke vesentlig fra ungdom i resten av landet når det gjelder andelen dagligrøykere og andelen som har drukket seg beruset. De eksperimenterer imidlertid oftere med illegale rusmidler.

Blant ungdommene i Oslo skilte de med norsk bakgrunn seg ut fra de med innvandrerbakgrunn ved at de oftere røykte, drakk og hadde prøvd cannabis. Det var små kjønnsforskjeller når det gjaldt røyking og beruselsesfrekvens, men guttene så ut til å være mest tilbøyelige til å prøve illegale rusmidler.

- Det er flere mennesker i Oslo, og ergo er det flere narkomane, og de er synlige. Men alle disse er jo ikke fra Oslo, byen har en enorm tiltrekningskraft på folk, sier Guro Voss Gabrielsen.

Hele 41 prosent av Oslos befolkning har aldri vært i Operaen. Men den typiske storbyboeren går mer på kino, konsert, teater, ballett og opera enn befolkningen ellers, mens oslofolk besøker biblioteket minst av alle.

Flere sitter foran PCen daglig i Oslo, og oslofolk leser mer aviser og bøker. Ifølge statistikken bruker også oslofamilier mer penger. Husholdninger i Oslo og Akershus bruker nesten dobbelt så mye på vin, brennevin og sprit enn landsgjennomsnittet, mindre penger på røyketobakk, men mer på sigarer, sigarillos og sigaretter enn landsgjennomsnittet.

Oslofolk bruker 200 kroner mer på smykker enn landsgjennomsnittet, og 1000 kroner mer på klær og skotøy, i året.

Og forfatteren Levi Henriksen har rett i at oslofolk må ut med mer på å bo, de bruker 10.000 kroner mer til bolig, lys og brensel, og nesten 4000 kroner mer i året til nedbetaling av renter og lån. Gabrielsen er enig.

- At man bor seg ihjel er krise og tilfelle, det bygges for små leiligheter i sentrum, og da får man et bruktmarked som ikke har fleksibilitet i seg. Det er grunnleggende og helt kritisk for om man kan få barnefamilie i byen.

DEBATTEN HAR RAST etter at Dagbladet slo opp byskrekken til bygdekjendisene denne uka. På Dagbladet.no har leserne sagt hva de mener. En som kaller seg Roanna skriver:

Bislet, Huk, Grønland, Frognerparken, Aker brygge, Festningen, Grünerløkka, Stensparken, St. Hanshaugen, Rodeløkka, Frysja, Sagene, Bjølsen, Vålerenga, Jordal, Østensjø, o.s.v. Steder jeg elsker, steder hvor jeg kan nyte dager med barna mine. Det finnes mange flere og de ligger alle i Oslo. Kall byen hva dere vil, men for meg er den en perle. Jeg elsker Oslo og Osloborgere og alle andre i vår by (landsby om du så gjerne vil kalle den det).

Vidar er også en bytilhenger:

Jeg fatter ikke at noen tør å la sine barn vokse opp i den volden som finnes på landet. For eksempel Finnmark som har mest vold pr. innbygger. Nei, om man vill ha sunne, aktive barn og holde de langt vekk fra fyll, vold, incestforbrytere osv. velger man en større by.

En innsender som kaller seg Pokt Pape ser annerledes på det, i likhet med en god del andre:

Har flyttet til Haugesund etter mange år i Oslo. Bedre for barna på alle tenkelige måter. Flytter aldri tilbake.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DET FINNES DYR I BYEN OGSÅ:</B> For eksempel duer.
BARN I BYEN:</B> Det som avgjør om du får en god oppvekst har mer med andre faktorer å gjøre enn om du bor i byen eller på landet, mener forskerene.
DET GODE LIV PÅ LANDET: Alle barna i Bakkebygrenda.
MELLOMSTORT: Barna i Moss bor i middelstor norsk by. Her hilser Kronprins Haakon på barn fra Petersons barnehage. i Moss.
FOR DYRT: Forfatter Levi Henriksen mener folk bor seg ihjel i Oslo.
TÅPELIG DISKUSJON: Det mener samfunnsgeograf Guro Voss Gabrielsen.
FORURENSNING: Byen har mer skitt, narkotika og kriminalitet, mener bygdeforkjemperene.