Innestengt på brennende tribune

Les historien om tribunebrannen som tok 56 liv for 20 år siden.

DET VAR EN KJEDELIG KAMP. Bradford City hadde allerede rykket opp til 2. divisjon, og stemningen på Valley Parade var derfor svært god. Helt til det gjensto fem minutter av 1. omgang.

Plutselig begynte grå røyk å sige opp fra den hovedtribunen.

I løpet av fire minutter spredde brannen seg fra Block G, og videre utover i alfabetet. All søppelet som lå under tribunen var som bensin på de første flammene - som slikket oppover tretribunen.

Opprykksfesten gikk opp i røyk i løpet av noen får minutter.

56 personer døde og 265 ble skadd.

ETTERLENGTET. 11. mai i 1985 er skrevet inn i britisk fotballhistorie som en av de svarteste dagene.

Før kampstart løftet den lokale helten Peter Jackson trofeet, beviset på opprykket. Lokalsamfunnet slet i industrimotgang, og fotballen hadde i beste fall vært middels i en årrekke.

Alle håpet at alt skulle bli mye bedre. At opprykket ville gi innbyggerne i byen en ekstra dytt i baken og en giv til å stå på i motgangen.

- Det første jeg så var at folk begynte å løpe inn på banen, sier Jackson til The Times.

Deretter var det bare kaos. Dommeret stoppet kampen. Jackson fant kona og ungen på tribunen og kom seg unna.

SVART RØYK. Paul Firth hadde holdt med Bradford City i 25 år. Klubben hadde ikke vunnet noe i den perioden, og han gikk med ekstra lystige skritt mot stadion til kampen mot Lincoln.

Men heller ikke denne dagen ble en gledens dag for ham.Fem minutter før pause så han at det åpnet seg opp på tribunen. Han trodde det var på grunn av fotballbråk, som ikke var uvanlig på engelske tribuner på 80-tallet.

Etter hvert så han røyken.

- Vi forsøkte å gå bort på den øvre delen av tribunen. Da taket tok fyr ble røyken helt svart. Jeg kunne ikke se mine egne hender, sier Firth til The Times.

FANT IKKE SVIGERFAREN. Firth kom seg ikke ut der han hadde tenkt seg, og måtte snu. Han bestemte seg da for å komme seg inn på banen i stedet. Det reddet trolig livet hans.

Selv husker han ikke hvordan han kom seg ned på indre bane, men han tror han kan ha klatret over gjerdet ved innbytterbenkene.

Først da han kom ned på banen så han flammene som herjet med tribunen.

Nede på banen så han ikke svigerfaren Arnold Whitehead mer. Firth så opp mot tribunen, og trodde ikke noen kunne komme derfra i live.

- Jeg ble helt vill, og løp rundt og så etter ambulansene. Etter hvert kom jeg meg til bilen, men han var ikke der heller. Da jeg skulle krysse veien kjørte en bil sakte forbi. Der satt Arnold. Jeg stoppet bilen, dro ham ut og klemte ham, sier Firth.

Da han kom hjem så han gule striper på klærne sine. Det var smeltet plast fra setene på tribunen.

POLITIJAKKA SMELTET. Mange av de 11 076 tilskuerne forsøkte å rømme ut samme vei de kom inn, via portene. De fleste var derimot stengt, og dermed ble disse stengt inne.

- Jeg forsøkte å få folk unna via banen, men de ville ikke høre på meg. Jeg måtte krabbe på knærne, på grunn av den tykke røyken, sier politibetjent Glynn Leesing til The Times.

Og selv om folk kanskje ville inn på banen, var det ikke så lett. Tusenvis presset hverandre, og sikten var etter hvert lik null. Det var derfor vanskelig å klatre over gjerdene.

Leesin forteller at varmen var uutholdelig.

- Plastjakka mi hadde smeltet og håret mitt hadde begynt å brenne, sier han.

Da falt også taket ned over tribunen.

REDDET BARNEBARNET. Den første brannbilen kom til stadion i løpet av fire minutter - men selv det var for lang tid.

I skjebneminuttene ble vanlige mennesker og fotballspillere dagens store helter. Den tidligere Arsenal-spissen John Hawley hjalp en mann over en mur og i sikkerhet, til tross for at han risikerte at nylonskjorta si skulle ta fyr.

En bestemor tok med barnebarnet på toalettet, og hjalp ham ut et lite vindu. Selv klarte hun ikke komme seg unna.

22 supportere fikk hedersmedaljer for heltmodig innsats, og det ble opprettet et minnemerke utenfor byens rådhus.

Den erfarne politimannen Roger Wiseman var bare en uke unna pensjonen sin, da han på jobb møtte marerittet på Valley Parade.

- Jeg har aldri sett så mange sjokkerte politifolk. De sto i sine skitne og utbrente uniformer, noen skalv, og følelsen var uvirkelig, forteller Wiseman til Telegraph & Argus.

GLEMMER ALDRI. Trolig var det en sigarett i en te- eller kaffekopp som startet brannmarerittet. Mannen som kastet sigaretten har aldri blitt kjentgjort, men flere i West Yorkshire har sagt de vet hvem det er.

I dag er det 20 år siden ulykken på Valley Parade. I dag er Peter Jackson manager i Huddersfield. Lørdagen for to tiår siden glemmer han aldri.

Da han kom hjem 22.30 den kvelden hadde han fortsatt drakta, shortsen og fotballstrømpene på seg.

- Jeg kommer aldri over det, sier han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

stian.haraldsen@dagbladet.no

RØMTE FRA TRIBUNEN: Mange klarte å komme seg inn på banen. Det reddet trolig livene deres.
DAGENS STADION: Da Bradford slo Liverpool i mai 2000, beholdt de plassen i Premier League. Fansen feiret det ved å storme banen.
SJOKKERTE TILSKUERE: De som kom seg unna, sto sjokkert og så på at tribunene brant opp. 56 personer var fanget i røyken og flammene.