Innestengt på isolat

84 prosent av langtidsbeboere på sykehjem har demens. Mange av dem blir nå isolert på rommet sitt, uten å forstår hvorfor.

Moren til Marianne Nordsveen Jetteberg og Elisabeth Nordsveen hadde bodd på Paulus sykehjem i Oslo i tre uker da Norge ble stengt av et virus.

Først fikk de beskjed om at de ikke lenger kunne komme og besøke moren.

Så fikk de beskjed om at moren var satt i isolat på rommet sitt.

En av pleierne hadde fått påvist coronasmitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- En ting er at mamma på 80 år har en demenssykdom, og ikke ville skjønne stort av å måtte være på rommet hele tida. I tillegg er hun strupeoperert, sier Marianne Nordsveen Jetteberg.

- Jeg er livredd for at hun skal bli smittet. Og hva kan skje med henne når hun ikke klarer å rope etter hjelp. Når døra er lukket, og hun kanskje ikke husker at det er ei snor der som hun kan dra i?

Marianne (54) og Elisabeth (57) har ikke sett moren sin på snart to måneder. Eller de har sett henne, fra den andre siden av et lukket vindu. Der har søstrene stått og snakket med moren på telefon, og sett at moren er blitt mer og mer stresset. Hvorfor kommer ikke døtrene inn til henne? Hvorfor blir de bare stående der ute når hun vinker på dem?

– Vi syns dette er ekstra vondt, så det der har vi valgt litt bort, sier Marianne.

Da Helsedirektoratet kom med sin veileder om hvordan behandle personer med demens under covid-19, var et av smittevernstiltakene at ingen pårørende har adgang til sykehjemmene, bortsett fra under helt spesielle omstendigheter og alvorlig sykdom. Og at: «Selv ved svake symptomer på luftveisinfeksjon bør pasienter på sykehjem isoleres på rommet og behandles som mulig covid-19 smittet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer