Innhentet av fortida

Den symbiotiske frigjøringshær (SLA) ville egge USAs minoriteter til revolusjon, og gikk foran med kidnapping, bankran og drap. Nå har fire tidligere SLA-terrorister tilstått drapet på kona til en norsk lege i California i april 1975.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN APRILDAG FOR 27 ÅR SIDEN stormet venstreekstremister fra Den symbiotiske frigjøringshær (SLA) en bankfilial i California. Fire gikk inn, mens milliardærdatter Patty Hearst ventet i en av de to fluktbilene. Bankranet skaffet SLA 15 390 dollar og kostet ett menneskeliv. Det tilhørte Myrna Opsahl (42), som kom inn bankdøra rett foran de fire ranerne. Opsahl, som var gift med den norske legen Trygve Opsahl, var i banken for å sette inn kollekten fra menigheten hun tilhørte. Nå har fortida innhentet de fire SLA-medlemmene, som har vært på flukt et kvart århundre (les artikkel på Magasinets nettsider fra 29.01.02). TORSDAG DENNE UKA erklærte William Harris, hans eks-kone Emily Montague, Michael Bortin og Sara Jane Olson seg skyldige i drapet på Myrna Opsahl for retten i Sacramento. For et kvart århundre siden var de fire medlemmer av SLA. Den venstreekstreme gruppa ble beryktet verden over etter at de kidnappet milliardærdatteren og avisarvingen Patty Hearst, som seinere sluttet seg til sine kidnappere. I dag er Harris, Montague, Bortin og Olson i 50-åra med familie og barn. DRAPSOFFERET MYRNA var gift med den norske legen Trygve Opsahl. Den 42 år gamle kvinnen ble skutt med hjortehagl på kloss hold. Hun blødde ihjel på bankgulvet mens ranerne, som kjempet mot Vietnam-krigen og rasisme under slagordet «DEATH TO FASCIST INSECT THAT PREYS UPON THE LIFE OF THE PEOPLE», forsynte seg med 15 390 dollar. Montague (55) innrømmet i retten torsdag at hun avfyrte våpenet, men hevdet det skjedde ved et uhell. Hun fikk åtte års fengsel. - Det har ikke gått en dag disse 27 årene uten at jeg har tenkt på fru Opsahl og tragedien jeg påførte familien hennes, sa Montague mens hun kjempet med tårene. Hun nekter imidlertid å ha uttalt: «Hun er død, men det spiller ingen rolle. Hun var bare et borgerlig svin» å ha kalt Myrna Opsahl et «borgerlig svin», slik Patty Hearst har hevdet i sin selvbiografi. Harris (57) må regne med å sone sju år, men har en liten mulighet for å redusere straffen med ett år. Sara Jane Olson (55) soner allerede 14 år for å ha plassert bomber under politibiler i Los Angeles et halvår etter bankranet. Nå får hun seks år i tillegg. Michael Bortin fikk også seks år for bankranet og drapet. Et siste medlem av banden, James Kilgore, har vært på flukt siden 70-årene. MYRNAS SØNN JON er lege som sin far, og praktiserer i Riverside i California. Han var 15 år gammel da de venstreradikale terroristene drepte moren hans. I årevis sloss han forgjeves mot myndigheter som hadde lagt ranet og drapet langt ned i en skuff. - Jeg er glad alt er over nå, sa han da dommene falt. Familien godtok kjennelser uten full rettssak på betingelse av at alle de tiltalte offentlig innrømmet skyld i Myrna Opsahls død. helge.ogrim@dagbladet.no Les mer om saken her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer