IRA beklager drapet på Kathleen (14)

Tenåringsjenta ble skutt og drept på åpen gate i Nord-Irland.

(Dagbladet.no): I 1973 ble Kathleen Feeney drept under et IRA-angrep mot britiske soldater i byen Londonderry.

IRA hevdet hardnakket at det var britiske kuler som drepte 14-åringen. Det skulle ta nesten 32 år før den nord-irske motstandsgruppa fortalte sannheten.

- Unnskyld

I dag rykket IRA inn en skriftlig uttalelse i Londonderry-avisa Derry Journal der de tar på seg all skyld for drapet på 14-åringen.

«Ledelsen i Oglaigh na hEireann (IRA, red.anm.) vil gi en uforbeholden unnskyldning til Feeney-familien for tapet av Kathleen og for all sorg våre handlinger har påført dem.»

IRA-ledelsen innser at unnskyldningen kommer tre tiår for seint.

- Det var feil å ikke gå ut offentlig og ta på seg ansvaret for hennes død før nå. Det har bidratt til ytterligere smerte og sorg for Feeney-familien, står det i uttalelsen.

Skutt og drept

Foto: SCANPIX/Empics
Foto: SCANPIX/Empics Vis mer

Kathleen Feeney gikk nedover gata Quarry Street sammen med noen venner da hun ble skutt i hodet den 14. november 1973. Tenåringsjenta segnet om bare noen meter fra sitt eget hjem. Pappa Harry sto i utgangsdøra og så datteren dø.

Kula stammet fra et IRA-våpen. De skulle utføre et bakholdsangrep mot en britisk patrulje som gikk 200 meter unna Kathleen. Ei av kulene traff henne i stedet. En britisk soldat løp til og ga henne førstehjelp, men det var forgjeves.

I dagene som fulgte gikk diskusjonen høyt i Londonderry om hvem som var ansvarlige for 14-åringens død. De britiske soldatene hevdet at de ble beskutt, men at de ikke skjøt tilbake.

IRAs offisielle forklaring var at de løsnet ild mot patruljen etter at soldatene hadde skutt ungjenta. Gruppa påsto i tillegg at de drepte en soldat som hevn for Kathleen - som var katolsk og «en av dem».

Inntil i dag holdt IRA fast ved denne versjonen.

Familien krevde svar

Kathleens familie lot seg ikke overbevise av IRAs påstander. Faren så det hele fra kloss hold, og i de krevde å få vite hva som egentlig skjedde. To år seinere ble et IRA-medlem tiltalt. 18-åringen nektet straffskyld, og ble frikjent på grunn av manglende beviser. 

Etter at foreldrene døde har Kathleens to søstre fortsatt å presse IRA for å få vite sannheten.

- Feeney-familien ba IRAs lederskap om å granske omstendighetene rundt deres søsters død, og gjøre det offentlig kjent at hun ble drept av IRA, skriver organisasjonen i dagens erklæring.

- Vi satte i gang en undersøkelse, og fant - slik Feeney-familien alltid har trodd - at Kathleen ble truffet av ett av flere skudd avfyrt av en IRA-enhet som skjøt mot en britisk fotpatrulje.

Kathleens søstre håper nå å kunne legge fortida bak seg.

- Det er familiens ønske at dette kan bidra til en slags avslutning, skriver de i en pressemelding.

1800 IRA-drap

Den militante delen av IRA er ifølge nyhetsbyrået AP ansvarlig for 1800 drap fra 1970 og fram til våpenhvilen i 1997.

Unnskyldningen til Kathleens familie kommer bare måneder etter at fire IRA-menn beklaget å ha skutt en irsk politimann i 1996. For et halvt år siden tok organisasjonen på seg skylda for å ha drept en 15-årig gutt og dumpet liket i Belfasts dyrepark i 1973. I oktober i fjor innrømmet de å ha drept og dumpet ni katolske sivilister.

- For sent

Ikke alle tar imot unnskyldningene.

- IRA løy alle opp i ansiktet. De la skylda for drapet på den britiske hæren, og holdt fast ved denne løgnen på en feig måte i alle år, sier den moderate katolikken Mark Durkan, som representerer Londonderry i det britiske parlamentet.

Durkan mener organisasjonen må stå fram og innrømme flere av drapene den har på samvittigheten.

- Ingen familie fortjener å måtte vente så lenge på sannheten. Ingen familie eller samfunn med et sånt tap burde bli ført bak lyset så lenge.

Press

IRA er under større press enn på mange år. Drapsavsløringene har fått mange til å mene at IRA har vært mer som en mafia enn en ekstrem frigjøringsgruppe.

Drapet på Robert McCartney (33) i Belfast har fått begeret til å renne over - også for katolikker i Nord-Irland.

I januar var tobarnsfaren ute og tok en pils da han havnet i diskusjon med flere IRA-medlemmer. Det kostet ham livet.

Drapet skapte voldsomme reaksjoner. Organisasjonen kom til slutt opp med et tilbud om å henrette IRA-medlemmene som sto bak, men tilbudet vekket bare mer avsky.

(Kilder: AP, Derry Journal, Belfast Telegraph, Dagbladets tekstarkiv)

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail:

DREPT: Kathleen Feeney (14) ble et uskyldig offer i den blodige Nord-Irland-konflikten.
BEGRAVELSE: Kisten med Kathleen bæres ned kirketrappen i Londonderry.
TOK FARVEL: Et stort oppbud av familie, venner og naboer fulgte 14-åringen til graven.