- Ja, jeg har hatt sex med eks\'en

73 prosent har hatt sex med eks-kjæresten.

«KJENT OG KJÆRT, TRYGT OG GODT og lite komplisert», synger Åge Aleksandersen i sin «Hymne til de mørke soverom».

Det finnes utvilsomt mange grunner til å gå gamle, gjengrodde stier i sex-livet.

I en undersøkelse gjort av den svenske nettavisen Aftonbladet.se, oppgir hele 73 prosent at de har hatt sex med en eller flere av sine eks-kjærester.

Gutta er i et lite flertall; 58,6 prosent av de som har svart ja er menn. De fleste var single da de hoppet til køys med eks\'en, men hele 19 prosent gikk tilbake til eks\'en mens de var gift eller samboer.

Bydelsoverlege og samlivsrådgiver Åsa Rytter Evensen forstår at det kjente og trygge kan være fristende å gå tilbake til, men tror sex med eks\'en like gjerne kan bli komplisert. Hun håper det ikke er like mange her i Norge som har hoppet tilbake i køya med en gammel flamme.

- JEG KAN TENKE MEG at vi har litt mer beskjedne tall her, svenskene har alltid vært regnet for å være litt mer frigjorte når det gjelder sex. Men gudene veit. Folk har jo frie valg, og må gjøre det de vil. Men jeg syns det er dumt av de som er gift eller har samboer å ha sex med eks\'en ... da kan det fort bli en ny eks, sier Rytter Evensen.

- Og hvor mange ekser skal man ha i sitt liv?

I den svenske undersøkelsen oppgir omkring hver femte av de 11 365 personene som har svart at de var gift eller i et samboerforhold da de vendte tilbake til eks\'ens seng.

- Ja, jeg har hatt sex med eks\'en

De fleste eks-sex-relasjonene starter med at man besøker eks-kjæresten eller at eks\'en kommer på besøk, viser undersøkelsen.

10 prosent endte opp i sengehalmen igjen etter en sms i fylla.

MANGE SKRIVER TIL AFTONBLADET at eks-sexen var deres livs seksuelle opplevelse.

Åsa Rytter Evensen tror at konkurranse kan være grunnen til at eks-sexen oppleves så bra av mange.

- Kanskje de vil vise eksen hvor strålende de er i senga? At de vil vise at «du burde angre på at du slo opp med meg», sier Evensen.

Sex med eks\'en kan fungere som en test på om det var riktig å gjøre det slutt, eller som en overgangsperiode til man finner kjærligheten på nytt. Likevel kan det ofte være en skjev fordeling i hvilke følelser partene har etter «ekstraomgangen».

- Det er velkjent at unge menn godt kan ha sex uten noen særlige følelser - de er kåte, og det greier seg - og jeg tror en del kvinner også har forandret seg litt i den retningen. Men de fleste kvinner ønsker å ha visse følelser i forbindelse med sex, mener Rytter Evensen.

SAMLIVSRÅDGIVEREN FINNER IKKE noe entydig svar på om sex med eks-kjæresten er sunt eller usunt.

- Det spørs hva målet er for fremtiden - har du lyst til å få tilbake eks\'en, eller er du følelsesmessig forbi personen? I det siste tilfellet syns jeg det er dumt å ha sex med eks\'en, sier hun.

- Det er som å gå tilbake en vei og aldri komme fram til et mål. Det er dumt å henge ved eks\'en og aldri bli ferdig med vedkommende hvis man ønsker seg noe annet, sier hun.

Selv har Rytter Evensen aldri hatt sex med en gammel flamme.

- Nei, jeg har ingen eks, jeg. Jeg har faktisk giftet meg med den mannen jeg traff da jeg var fjorten år, og han har alltid vært min nåværende, sier Rytter Evensen med et smil.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

IKKE GJORT DET SELV: Åsa Rytter Evensen er nemlig gift med mannen hun møtte da hun var 14, og har ingen eks.
IKKE Å ANBEFALE: Er du i et fast forhold og har sex med eks\'en din, kan du fort ende opp med enda en eks, sier samlivsrådgiver Åsa Rytter Evensen.
USIKKERHET:</B> Mange gjør det slutt fordi de tror gresset er grønnere på den andre siden. Så blir de usikre og vil ha eks\'en likevel, sier den svenske relasjonseksperten Eva Rusz til Aftonbladet.se.