Du leser nå Dagbladet Pluss

Jakten på de kloke genene

Glem alt om superintelligente designbabyer, intelligens er foreløpig umulig å påvise genetisk. Adferdsgenetikken peker nå på miljø som like avgjørende.

FINNER IKKE GENET: - Intelligens er mer undersøkt enn noen annen menneskelig egenskap, og vi har lenge visst at den har høy grad av arvelighet, men vi har ikke kunnet finne enkeltgener som bestemmer hvor intelligent du er  - gener som kanskje gir deg 10 ekstra i IQ, sier professor og adferdsgenetiker Robert Plomin. 
ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX
FINNER IKKE GENET: - Intelligens er mer undersøkt enn noen annen menneskelig egenskap, og vi har lenge visst at den har høy grad av arvelighet, men vi har ikke kunnet finne enkeltgener som bestemmer hvor intelligent du er - gener som kanskje gir deg 10 ekstra i IQ, sier professor og adferdsgenetiker Robert Plomin. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIXVis mer

||| LONDON: ROBERT PLOMIN HAR IKKE valgt et lett kall. Som adferdsgenetiker jobber han i et felt som i mange år har vært både uglesett og utskjelt. Og som forsker i intelligensens genetikk sitter han etter et par årtiers innsats og prosjekter for millioner av pund med bare negative resultater.

Likevel oser mannen av overskudd.

Midt i travelheten som preger Institute of Psychiatry ved King's College, opptrer den amerikanske professoren med en avslappethet som om han nettopp kom hjem fra en lengre ferie.

- Kom bare inn, sier han i et tonefall som må være en bivirkning av at han har jobbet med barnepsykiatri i tyve år.

- Min assistent kommer med kaffe om et øyeblikk.